12 Uur van Spa: KS Motorsport met ambitie

KS Motorsport heeft tijdens de eerste helft van het BTCS-seizoen al zeer sterk gescoord. Het team behaalde maar liefst twee zeges en twee podiumplaatsen in zes races en het duo Vanbellingen-Maes staat op dit ogenblik tweede in het kampioenschap op maar enkele lengtes van de leider in de tussenstand. Het spreekt voor zich dat het team dan ook zeer gemotiveerd richting de 12 Uur van Spa trekt, met Marnix Vandermaesen en Olivier Muytjens om respectievelijk de duo's Vanbellingen-Maes en Moonens-Redant bij te staan. Voor het eerst dit seizoen zal KS Motorsport ook niet door het reglement bestraft worden...

"Dat klopt", stelt Koen Leyssens. "Het sportieve reglement van de BTCS bestraft ons nu iedere maal met 35" in het kader van de Pro/Am-reglementering, maar niet tijdens de 12 Uur." Een woordje uitleg is op zijn plaats:
" Ik heb op zich niets tegen die filosofie, maar stel me wel duidelijk vragen bij de totstandkoming van het reglement. En dat om twee redenen:
Primo, is er het reglement dat eigenlijk met haken en ogen aan elkaar hangt. Dit waren de oorspronkelijke regels om een pro-rijder te determineren:
- Een professionele rijder
- Een rijder die een internationaal palmares heeft
- Een fabrieksrijder
- Gelijkaardig of afgeleid aan 1, 2 of 3 voor een tuner
- 'Dominateur' in BGT, BTCS of andere Belgische series
- Sterke resultaten in eenzitterkampioenschappen of andere int. Kampioenschappen

"Op zich kan je je al vragen stellen bij de omschrijving; wat is bijvoorbeeld een internationaal palmares? Iemand die in VdeV en Dubai meedraait? Dan ken ik nog een Pro/Pro-team..."

"Ruben Maes telt in zijn CV slechts één categorie waar hij kampioen is geworden, met name de VW Fun Cup in twee verschillende jaargangen en dus was hij volgens het reglement een amateur. Vervolgens heeft men daar een regeltje aan toegevoegd dat iedere rijder die in staat is om de normtijd te benaderen, ook tot de categorie 'Pro' behoort. Plots was Ruben Maes wel 'Pro' en dat bovendien als enige bijkomende rijder van het veld. Gevolg, een bestraffing van 35" per race..."

"Ik kan me daar absoluut niet in vinden. Het gaat hier ten eerste om een subjectieve klassering die geen enkele meetbare waarde heeft, want in welke omstandigheden, in welke wagen, wanneer enz. staat nergens omschreven. Elke rechtbank maakt daar brandhout van. Ten tweede zijn - als je je eigen reglement toepast - meteen een hoop andere rijders, in de BTCS ook geen amateur meer. Denk maar aan Julien Schroyen, David Dermont, Koen Wauters, Kris Wauters en zelfs onze eigen Marnix Vandermaesen. Maar zij worden ongemoeid gelaten... Waarom? Voor mij is het duidelijk dat je de Pro/Am-filosofie ofwel goed en objectief toepast, met een degelijk en sluitend reglement, ofwel vergeet je het hele boeltje en bestraf je niet één team alleen... Dat is uiteraard onprofessioneel en op termijn niet meer aan de sponsors, partners of het publiek uit te leggen."

Ondanks de ingrepen, heeft KS Motorsport tot dusver uitstekend gepresteerd en zal het tijdens de 12 Uur van Spa met Olivier Muytjens en Marnix Vandermaesen twee snelle rijders aan het team toevoegen.

Muytjens: "Ik ben zeer gemotiveerd en geloof rotsvast in onze kansen om op het podium te eindigen. KS Motorsport is een goed team, kent de race en mijn teammaten hebben voldoende ervaring om de wedstrijd strategisch te benaderen. Laten we maar van start gaan..."

Afspraak op zaterdag 6 juni om 15u00 voor 12 uur spektakel op de piste van Spa-Francorchamps!

KS Motorsport press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op zondag 31 mei 2009 om 13:37


Andere publicaties op Racingworld.be...