Voorbeschouwing op de 12 uur van Hongarije

Met nog slechts een week te gaan voor de tweede editie van de 12H of Hungary (9 en 10 oktober 2009) hebben al 34 teams uit niet minder dan 14 landen zich voor het evenement ingeschreven. "Het aantal inschrijvingen is dit jaar meer dan twee keer zo groot als bij de eerste editie van vorig jaar. Dat geeft duidelijk aan dat ons concept van lange-afstandsraces tegen betaalbare kosten in een plezierige sfeer goed werkt", zegt Gerrie Willems van het Nederlandse bureau Creventic BV, de promotor en organisator van de 12H of Hungary. Ondertussen gaan ook de voorbereidingen voor het grootste evenement van Creventic, de lustrumeditie van de Dunlop 24H of Dubai (14 t/m 16 januari 2010) gestaag door. Hiervoor zijn al 90 aanmeldingen binnen. "Voor Dubai zijn er nog steeds plaatsen beschikbaar, maar we concentreren ons nu eerst op ons evenement in Hongarije. Vorig jaar was iedereen onder de indruk van de stad Boedapest en de faciliteiten op het circuit, de Hungaroring. De race van dit jaar belooft nog beter te worden", aldus Willems.

De inschrijflijst voor de tweede editie van de 12H of Hungary, georganiseerd door Creventic in nauwe samenwerking met DNRT, omvat zelfs teams vanuit Australië, Rusland en Litouwen. Het zal echter weinig verbazing wekken dat gastland Hongarije de grootste afvaardiging heeft, met niet minder dan acht verschillende teams die aan de race van dit jaar zullen deelnemen. De winnaars van vorig jaar, het Duitse team Schubert Motorsport, treedt als titelverdediger aan met een BMW Z4 M Coupé met rijders Jörg Viebahn, Stian Sørlie en Michael Outzen. Sterke tegenstand wordt verwacht van de Porsches die zijn ingeschreven door de Oostenrijkse teams Jetalliance Racing en Lechner Racing Team, het Hongaarse GENEX-GFS Team, het Nederlandse Lammertink Racing with Toyo Tires, het Zweedse Hubert Bergh Motorsport en de Slowaakse Auto Racing Club Bratislava. Alle Porsches rijden in de klasse A6, terwijl de BMW Z4 van Schubert Motorsport in de categorie A5 tegenstand krijgt van diverse BMW M3's. De Britse teams Povey Motorsport en Intersport Racing, het Deense Stefan Kaas Racing Team en Rotoma Racing uit Litouwen zetten elk een BMW M3 in.

De klasse A3T biedt meer variatie met een Volkswagen Golf, een Mitsubishi Lancer Evo X, BMW's 120D en 320D, twee SEAT Leon Supercopa's en een Lotus Exige Cup. In de D2-dieselklasse is slechts één BMW 330D ingeschreven, maar hier worden nog een paar auto's meer verwacht. De categorie A2 bestaat uit een Renault Clio, een Honda Civic Type-R, een Peugeot 206 RCC, een Suzuki Swift, een Ford Fiesta ST, een SEAT Leon 2.0 TDI en een BMW 120D. De SP2-klasse tenslotte omvat echte sportwagens als een Ford Mustang GT3, een Aston Martin N23, een Brokernet Silversting, een Saker GT Diesel, een BMW E90 en een Ferrari F430 Challenge, plus Creventics eigen Audi CR-8.

Prominente coureurs in het deelnemersveld

De deelnemerslijst voor de tweede editie van de 12H of Hungary omvat enkele echte lange-afstandsspecialisten als de FIA GT-rijders Lukas Lichtner-Hoyer, Ryan Sharp en Stéphane Lemeret, toerwagencoureurs als WTCC-rijder Tom Coronel en oud-BTCC-routinier James Kaye en tal van andere rijders die allen streven naar een goed resultaat in het algemeen klassement en/of een ereplaats in hun klasse op de 4,381 kilometer lange Hungaroring. Tijdens het evenement is de bandenkeuze voor alle deelnemers vrij. Michelin is ter plekke aanwezig met de professionele Racing Service als officiële bandenpartner voor de 12H of Hungary. De actie op de baan begint op vrijdag met trainingen en de kwalificatie, de 12-uursrace start op zaterdagochtend om 10.00 uur.

Een klassiek evenement in het bijprogramma: Coppa Pannonia Regia

De Coppa Pannonia Regia met een reeks fraaie historische auto's is het officiële 'support event' voor de 12H of Hungary 2009. Hierbij moeten de deelnemers met hun vaak unieke auto's een regelmatigheidsproef afleggen. In het startveld zijn de merken Ferrari, De Tomaso, BMW, Alfa Romeo, Mercedes-Benz, Jaguar, Alpine, MG en Matra vertegenwoordigd. Er staan op vrijdag twee regelmatigheidsproeven op het programma, van 10.00 tot 10.30 uur en van 13.00 tot 13.30 uur.

Creventic press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op vrijdag 09 oktober 2009 om 15:36


Andere publicaties op Racingworld.be...