11e dossier van Michel Vaillant: Louis Chevrolet: "Never give up!"

De gewone woordenschat omvat zo van die namen waarvan de mensen vaak de geschiedenis en de oorsprong niet kennen. Een van die namen is Chevrolet. Hoewel iedereen (of toch bijna) het beroemde Amerikaanse automerk kent, weten maar weinig mensen dat de naamgever van het merk, Louis Chevrolet, uit een dorpje in de Zwitserse Jura afkomstig is, waar zijn vader horlogemaker was.

Met teksten en strips vertelt dit Michel Vaillant-Dossier de nog weinig bekende geschiedenis van een man met een fascinerend bestaan. De stripprenten, die verre van fictie zijn, vertalen enkele sterke momenten uit de geschiedenis van Chevrolet in beelden zoals alleen Studio Graton die kan tekenen.

Louis Chevrolet, die al op erg jonge leeftijd op zoek ging naar een beter leven en naar de Nieuwe Wereld vertrok, werd er autokampioen en een echte nationale held. Als getalenteerd monteur en geniaal uitvinder richtte hij samen met William Durant de "Chevrolet Motor Company of Michigan" op. In 1911 rolde de eerste Chevrolet, de Classic Six, uit de fabriek in Detroit. Twee jaar later gooit Louis Chevrolet na een ruzie de deur echter achter zich dicht. De Classic Six is de enige auto die Chevrolet produceerde tijdens de periode dat Louis er werkte.

De man bleef echter trouw aan zijn devies "Never give up", hij reeg de races en zeges aan elkaar en begon opnieuw auto's te bouwen. De Frontenac, die hij in 1914 ontwierp, dankte zijn naam vermoedelijk aan het gelijknamige kasteel dat hij bij zijn aankomst op het Amerikaanse continent had ontdekt.

Hoewel hij een vastberaden, ingenieuze durfal was, had Louis Chevrolet geen neus voor zaken. Toen in 1929 de grote crisis uitbrak, verloor Louis alles wat hij had en moest hij om te overleven als monteur aan de slag... bij Chevrolet!

Chevrolet... heel wat meer dan de mens
Een belangrijk deel van het album is gewijd aan de verdere merkgeschiedenis tot vandaag de dag. Daarbij komen de topprestaties van de grootste Chevrolet-coureurs (zoals Fangio), de Amerikaanse NASCAR-races en het wereldkampioenschap voor personenauto's (WTCC) uitgebreid aan bod. Honderd jaar later is het opnieuw een Zwitser, de coureur Alain Menu, die de fakkel overneemt en Chevrolet naar de overwinning leidt.

Een dossier en strips
De "Michel Vaillant-Dossiers" onderscheiden zich omdat ze teksten en vaak unieke, nooit eerder gepubliceerde foto's combineren met werkelijk gebeurde verhalen in stripvorm. Het album staat bol van opmerkingen en anekdotes die deze levende legende opnieuw tot leven brengen, onderstreept met persoonlijke bijdragen van Michel Vaillant.

In vijf grote hoofdstukken en drie stripreeksen laat het album ons kennismaken met de uitdagingen en buitengewone avonturen van deze pionier van de autowereld, de Zwitser met de bijnaam "Fransman met de Gallische snor", die Amerika zijn mooiste auto-overwinningen opleverde.

De grote hoofdstukken:
 De race van de horlogemaker
 Het hout waaruit helden gesneden zijn
 De ondergang van een pionier
 Het racen in de genen
 De erfgenamen van Louis de horlogemaker

Stripreeksen:
 Van Quebec naar Indianapolis
 De held van Indianapolis
 Lucky number 8

Het album wordt afgesloten met vier pagina's met de mooiste Chevrolets aller tijden, van de Chevrolet TC uit 1940 tot de Cruze WTCC van vandaag.

Chevrolet press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2009 om 19:07


Andere publicaties op Racingworld.be...