Drie Kia's Pro_Cee'd Silhouette dingen naar de titel

Het Belgisch autosportseizoen op de circuits begint op 10 en 11 april in Zolder. Eens te meer prijken de Belgian Touring Car Series bovenaan de affiche. Maar liefst drie KIA'S Pro_Cee'd Silhouette zullen aan deze competitie deelnemen, met maar één doel voor ogen: de titel! Een terugblik: in het begin van het seizoen 2009 maakten de Kia's Pro_Cee'd Silhouette hun grote debuut in de Belgian Touring Car Series, en hun even elegante als agressieve look dwingt bewondering af bij vriend en vijand.

Al zeer snel blijkt dat achter dat uiterlijk een indrukwekkend potentieel schuilgaat. De twee wagens die door Chad Racing worden ingezet, eisen vanaf het begin van het kampioenschap in Spa-Francorchamps een hoofdrol op. Ze behalen een eerste overwinning in de Trophée de Bourgogne, die op het prachtige en uiterst moeilijke circuit van Dijon-Prenois wordt betwist.

Vanaf dan zijn ze vertrokken en race na race bewijzen de duo's Philippe Stéveny-lain Dockerill en Koen Wauters-Raf Vanthoor hun plaats in de kopgroep waard te zijn. Zij worden voor hun inspanningen beloond met een tweede succes - in Spa-Francorchamps, in het kader van de befaamde 25 Uren Fun Cup. Op het einde van het seizoen wordt deze eerste campagne bekroond met een schitterende bronzen medaille. Als kroon op het werk eindigt KIA 4e in de merkentrofee en mist het merk met één punt net het podium.

Hoewel deze balans bewondering afdwingt, gaat het enkel om een eerste stap in de ogen van de initiatiefnemers, die 2010 aanvatten met veel hogere ambities: "Ons doel is duidelijk: winnen!", verklaart lain Dockerill, die evenveel talent blijkt te hebben om zijn KIA Pro_Cee'd Silhouette te mennen als om Chad Racing te leiden. "Met de informatie die wij uit ons eerste seizoen haalden, hebben wij onze auto's verder verbeterd, met bijzondere aandacht voor details die het verschil kunnen maken in een fel betwiste competitie als de Belgian Touring Car Series. Toegegeven, de concurrentie zal ook niet op haar lauweren hebben gerust, maar wij hebben alle troeven in handen om races te winnen en de titel binnen te rijven. Het hele team wacht vol ongeduld op de eerste race!".

De Kia's ondergingen kleine aerodynamische wijzigingen. "Aangezien het reglement dit voortaan toelaat, komt de achterspoiler nu iets hoger en werd ook het ontwerp van de motorkap licht gewijzigd", licht Philippe Stéveny toe. "Ingrijpende veranderingen zijn er niet en dat is ook niet nodig, want onze Pro_Cee'd modellen deden vorig jaar uitstekend hun werk. Wij moeten nu nog de afstellingen verfijnen, een werk dat werd aangevat bij de hervatting van de wekelijkse tests op het Circuit van Zolder."

In vergelijking met het seizoen 2009 zijn er wel twee belangrijke nieuwigheden. Vooreerst zal een derde Kia Pro_Cee'd Silhouette naar de zege dingen met Werner Moonens en Stéphane Lémeret, die al vele jaren gevestigde waarden zijn in het BTCS. Lémeret won de titel in 2005, terwijl Moonens een benijdenswaardig aantal ereplaatsen kan voorleggen. Philippe Stéveny en lain Dockerill blijven een team vormen in de auto met het nr. 8, maar Koen Wauters zal dit jaar worden bijgestaan door zijn broer Kris. Raf Vanthoor zal namelijk als derde man fungeren in de 12 Uren van Spa.

De Piloten

Iain Dockerill

Engelse zakenman. Eigenaar van Chad Racing, dat de KIA's Pro_Cee'd prepareert.
Hij ontdekte de Belgian Touring Car Series in 2005 aan het stuur van een Porsche 996 en keerde in 2007 terug met de Peugeot 407 Silhouette, die eerder in Frankrijk werd geprepareerd door het team van Henri Pescarolo. Iain rijdt sinds 2009 met de KIA Pro_Cee'd Silhouette en vormt een team met Philippe Stéveny. Samen hebben ze een manche van de Trophée de Bourgogne gewonnen in Dijon-Prenois en een andere in de proloog van de 25 Uren VW Fun Cup te Spa-Francorchamps. Ze eindigden op de 3e plaats in het algemene klassement. Naast zijn BTCS-deelname met de Kia kan Iain prat gaan op een uitgebreide ervaring met tal van sterk uiteenlopende bolides (Ferrari 430, Porsche 997, TVR Tuscan T400R, VW Fun Cup, enz.), en dat in hoogstaande kampioenschappen (FIA-GT, Le Mans Endurance Series, Porsche Carrera Cup Great Britain, Belcar, Dutch Supercar Challenge, British GT Championship, 24 uren van Silverstone en van Dubai).

Philippe Steveny

Directeur van drie KIA-concessies in de provincie Luik. Hij maakte eerst naam in de motorcross (Belgisch kampioen 125 cc bij de amateurs in 1984) en stapte vervolgens over op vier wielen, met de promotiekampioenschappen van Renault. Hij won de Clio 16v Cup in 1994. Nadat hij in de Procar BMW Compact Cup 1995 vier zeges op zijn naam schreef, richtte Philippe zich op de rallywereld en werd hij Belgisch kampioen in 1997 dankzij zijn overwinningen in Bocholt, de Boucles de la Semois en Sombreffe met een Ford Escort Cosworth. Hij verdeelde zijn aandacht vervolgens over de weg en het circuit en reed onder meer de 24 Uren van Spa 2002 met een Ferrari 550 van Team Rafanelli in het gezelschap van Eric Van de Poele. Later wijdde hij zich aan de Belgian Touring Car Series in 2006 met een Peugeot 406 Silhouette van SDA Racing. Hij vervoegde Chad Racing in 2008 en vormt nu een team met Iain Dockerill, en dat niet alleen in de KIA Pro_Cee'd Silhouette maar ook in de VW Fun Cup. Bij die laatste eindigden beide heren op de 2e plaats in de 25 Uren van 2009.

Koen Wauters

Zanger van de groep Clouseau en presentator van talloze televisieprogramma's. Als echte autosportliefhebber zette Koen in 1993 zijn eerste stappen op het circuit van Zolder. Hij bewees meteen zijn talent door bij zijn eerste deelname 4e te eindigen in de 24 Uren van Zolder. Zodra zijn drukke artistieke agenda het toelaat, verschijnt hij aan de start, doorgaans met broer Kris aan zijn zijde. De trouwe Porsche-rijders eindigden 2e in de 24 Uren van Zolder 2002 en 3e een jaar later. Koen nam deel aan tal van topwedstrijden (Francorchamps, Daytona) en ruilde zijn Porsche nadien voor de Dodge Viper. Voor dat model is hij intussen een van de grootste specialisten, met een Belgische vice titel in 2009 in het gezelschap van Jeffrey Vanhooydonk. 2009 was ook het jaar waarin Koen aan het stuur van een KIA Pro_Cee'd Silhouette debuteerde in de BTCS. Hij voelde zich al snel thuis in deze nieuwe categorie want hij pakte bij de 12 Uren van Spa en Francorchampagne onmiddellijk de polepositie. Koen nam ook deel aan tien edities van Parijs-Dakar en reed de race acht keer uit. Hij was eerst copiloot van Jacky Loomans en nam vervolgens zelf het stuur in handen. In 1999 schreef hij de zege in de dieselcategorie op zijn naam.


Kris Wauters

Gitarist, pianist en componist van de groep Clouseau. Net als zijn broer stapte Kris in 1993 in de autosport en nam hij verscheidene keren deel aan de 24 Uren van Zolder en Francorchamps. Zijn palmares omvat een 2e plaats in Limburg en een klassezege in de Ardennen, evenals een bronzen medaille in het eindklassement van het Belcar-kampioenschap. Hoewel hij misschien iets minder met de autosport bezig is dan zijn broer, blijft Kris een solide rijder die vaak gevraagd wordt door de teams, voornamelijk dan voor langeafstandsraces. Met de Belgian Touring Car Series 2010 debuteert hij echt aan het stuur van een Silhouette.

Chad Racing press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2010 om 11:51


Andere publicaties op Racingworld.be...