Geen windturbines voor Circuit Zolder

Gisteren vond in Viversel een door de gemeente Heusden-Zolder georganiseerde informatieavond plaats met betrekking tot de plaatsing van windturbines op Circuit Zolder. Tijdens de vergadering werd het project besproken met de buurtbewoners. Vandaag adviseert de Raad van Bestuur van Circuit Zolder om dit project te annuleren, evenwel in overleg met de betrokken partners, Zonnecentrale Limburg en de gemeente Heusden-Zolder.

Circuit Zolder ligt tussen twee woonkernen die grenzen aan het Albertkanaal, te weten Bolderberg en Viversel. Het evenwicht tussen het circuit en zijn buren wordt met inspanningen van beide zijden optimaal nagestreefd. De overgrote meerderheid van de buren van beide woonkernen leeft in harmonie met het circuit, rekening houdend met de aard van de activiteiten en de druk die op de omgeving wordt gelegd.

De plaatsing van 2 windturbines werd tijdens de vergadering van gisterenavond door buurtbewoners in vraag gesteld, meer bepaald met betrekking op de invloed ervan op het bestaande evenwicht tussen buurt en circuit. Het streven naar een duurzame toekomst voor Circuit Zolder wordt door zowel de gemeenteraad als de buurtbewoners erkend en ondersteund, maar windturbines hebben op zich ook een impact op de directe omgeving. Zowel het geluid dat geproduceerd wordt, als de grootte van de turbines en dus het esthetische gevolg ervan op de omgeving, vertaalt zich in een voetafdruk.

Circuit Zolder is zich reeds lang bewust van de broosheid van het evenwicht met de buurt, en wil daarom ook bewust deze tegenwerpingen meenemen in de verdere afwikkeling van dit project. Het advies van de Raad van Bestuur van Circuit Zolder om dit specifieke project te annuleren, staat de ambitie van het circuit om groene energie op te wekken niet in de weg.

Er worden reeds enkele hypothesen gevolgd om, naast windenergie, ook zonne-energie op te wekken op het domein. Circuit Zolder nodigt de buurtbewoners uit om in deze projecten, en inzake de algemene werking, tot een constructieve samenwerking te komen.

Wat voorafging

Circuit Zolder is in 1963 in gebruik genomen en heeft tientallen top- en wereldevenementen georganiseerd, zowel in het veld van auto- en motorsport als in het wielrennen en veldrijden. Het circuit voldoet aan strenge uitbatingnormen die zich vertalen in een beperking van gemotoriseerde activiteiten, zowel inzake geluidsemissie als in tijd. Jaarlijks ontvangt het circuit meer dan 400 000 gebruikers en bezoekers, zowel voor opleidingen en competitie als voor ontspanning en recreatie.

Circuit Zolder heeft zich in het voorbije decennium meer dan ooit ontwikkeld in een multidisciplinaire richting met het oog op de creatie van een sociale meerwaarde. In dit kader legt Circuit Zolder zich ook toe op het stelselmatig terugdringen van de ecologische impact van zijn globale werking. Alles samen vertaalt dit zich vandaag in een duurzame strategie, zowel inzake gemotoriseerde activiteiten en sporten als inzake opwekking van groene energie.

De gemeente Heusden-Zolder, eigenaar van de gronden van Circuit Zolder, wenste deze doelstelling inzake duurzaamheid te faciliteren en agendeerde op 18 maart 2010 de beslissing om twee percelen uit de huurovereenkomst met Circuit Zolder te lichten en ter beschikking te stellen voor de windturbines van initiatiefnemer Zonnecentrale Limburg.

CZ press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op vrijdag 02 april 2010 om 11:28


Andere publicaties op Racingworld.be...