Kwalificatie: SEAT sneller dan verwacht!

Gabriele Tarquini bleek de snelste tijdens de kwalificatieIn de eerste twintig minuten van deze kwalificaties wordt er gestreden voor een plaats bij de snelste tien wagens. In het tweede deel van de sessie kunnen de overgebleven rijders dan onderling strijden voor de pole position. Onder een dreigende hemel, maar op een droge omloop, gaan de 22 wagens om kwart na twee van start. In Q1 is het Alain Menu die de besttijd neerzet (1:38.840), gevolgd door Tiago Monteiro en Jordi Gené die vanmorgen ook al snel onderweg waren in de SEAT diesels. Tom Coronel en de Deen Nykjaer vallen net buiten de top 10. Vincent Radermecker moet tevreden zijn met een zestiende plaats morgen op de startgrid. Tijdens deze sessie werd al snel duidelijk dat hij het snelle tempo van de andere Chevrolet rijders niet kon volgen; iets wat ongetwijfeld te maken heeft met het gebrek aan ritme in de serie. Pierre-Yves Corthals mag terugkijken op een geslaagde kwalificatie; hij klopte met de SEAT León FSI op een dertiende plaats af, en wordt daarmee de beste privateer van het veld. "Ik ben erg tevreden, in eerste plaats eigenlijk om hier aan de start te verschijnen. Dit hele avontuur werd mede mogelijk gemaakt door SEAT België en met geweldige ondersteuning van Exagon Engineering. Het spreekt dan ook voor zich dat de eerste plaats in de independence categorie de kers op de taart is", aldus Pilou.

Net als teamgenoot Farfus luttele seconden eerder, verremde ook Andy Priaulx zich in de regenIn Q2 zet "spiderman" Tarquini een héél snelle ronde neer, nadat hij de pits inreed voor een nieuw setje sloffen. Een goede beslissing zou later blijken, want op drie minuten voor het einde van de kwalificatie gaat het regenen op de omloop Terlaemen. Farfus en Priaulx waren op dat moment bezig hun snelste ronde neer te zetten. De BMW's komen echter in het laatste stuk van de omloop in de problemen door de regen en kunnen niet meer voluit gaan. Het team van Bart Mampay maakte misschien onder het oog van BMW motorsportdirecteur Dr. Mario Theissen een tactische fout door als laatste de pitstraat te verlaten...

Alain Menu - Chevrolet CruzeTweede pole van het seizoen voor Gabriele Tarquini, een puike prestatie als je weet dat het Sunred Team nog een nieuwe motor plaatste net voor de kwalificaties naar aanleiding van het incident in de vrije training (waarbij de Italiaan de bodem van zijn León beschadigde en de motor diende uit te schakelen). Een incident waar Gabriele nog het volgende aan toevoegde, "Ik trachtte te vliegen, maar raakte de bodem van de motor. Uit voorzorg plaatsten we een nieuwe krachtbron". Bij de vliegende start op zondag krijgt hij de Spaanse ploegmakker Jordi Géne naast zich, die het hele weekend al bewijst erg snel te zijn op Zolder. Alain Menu is de eerste van de Chevrolet Armada.

Uitslag kwalificaties

1. Gabriele Tarquini (Seat Leon TDI) 1:38.265
2. Jordi Gené (Seat Leon TDI) 1:38.430
3. Alain Menu (Chevrolet Cruze) 1:38.494
4. Yvan Muller (Chevrolet Cruze) 1:38.584
5. Robert Huff (Chevrolet Cruze) 1:38.779
6. Norbert MICHELISZ (SEAT Leon TDI) 1:39.072
7. Fredy BARTH (SEAT Leon TDI) 1:39.173
8. Tiago MONTEIRO (SEAT Leon TDI) 1:39.255
9. Andy PRIAULX (BMW 320si) 1:42.856
10. Augusto FARFUS (BMW 320si) 1:52.493
...
13. I Pierre-Yves CORTHALS (SEAT Leon) 1:39.610
...
16. Vincent RADERMECKER (Chevrolet Cruze) 1:40.003

Foto's: Martijn Wouters


   



Frank Van Waeyenberghe

Van onze redacteur

Frank Van Waeyenberghe

Dit artikel werd gepubliceerd in WTCC
op zaterdag 19 juni 2010 om 16:24


Andere publicaties op Racingworld.be...