Van Honda Racing F1 Team tot Honda.be

Het in 1946 (ten tijde van de oorlog) in Hamamatsu, Japan opgerichte Honda Technical Research Institute begon haar carrière met het bouwen van fietsmotoren en wegens aanhoudend succes was de Honda Motor Company twee jaar later een feit. Honda speelde slim in op de groeiende vraag naar eenvoudige vervoersmiddelen in die tijd en groeide als merk al snel uit tot een vooraanstaande naam. In vijftiger jaren werd Honda marktleider in de motorbranch en oprichter Soichiro Honda die zelf enorm gefascineerd was door de races op The Isle of Man, ging in '54 naar Europa om een bijdrage te leveren aan de motorsport daar. Slechts 3 jaar na het op de markt brengen van de eerste personenwagen, veraste het Japanse merk vriend en vijand met hun deelname aan de Grand Prix F1 in Italië, Duitsland en de US. Tegen het einde van de 60-er jaren ging Honda internationaal als autofabrikant en sinds 2006 is de Japanse gigant met de Honda Jet tevens actief in de luchtvaart. In de racewereld heeft Honda een goede naam opgebouwd wegens de vele succes in diverse takken binnen de auto- en motorsport. Ook op het internet zijn ze erg actief, wat blijkt uit de chique vormgegeven site van Honda BE, waar je alle informatie over de nieuwste Honda modellen vindt.
Het Honda-team behaalde in '59 een zesde plaats in de TT race en hierop volgend is het bedrijf in 1960 gestart met de productie van auto's. Honda's eerste auto's zijn de stijlvolle S500 sportwagen en de T360 pick-up. Met de introductie van de Civic in '72 heeft Honda haar naam pas echt gevestigd op de automarkt, wat blijkt uit het feit dat dit model tegenwoordig nog steeds razend populair is over de gehele wereld. Tegenwoordig verkoopt Honda per jaar wereldwijd meer dan 10 miljoen producten en is daarmee één van de huidige marktleiders op het gebied van motorvoertuigen.

In de autosport zijn de Honda motoren in de jaren '80 en '90 erg succesvol voor Williams' en McLaren's teams. Na een aantal teleurstellende jaren maakt Honda in 2008 echter bekend dat het zich uit de Formule 1 terugtrekt. Na een afwezigheid van 7 jaar zal Honda opnieuw in de F1 verschijnen in 2015 en gaat motoren leveren aan McLaren.

In 2013 is tevens de eerste uitgave van Honda Proracing Line verschenen (hier te downloaden), een gratis interactief online magazine waar je het laatste nieuws uit de racewereld kunt vinden en de ontwikkelingen in de wereld van Honda en de motorsport uitgebreid kunt volgen. Naast aandacht voor de rijke geschiedenis van voertuigen van Honda, vind je er gratis film en geluidsfragmenten van oude Honda voertuigen, lees je talloze interviews en kun je alle nieuwe technische ontwikkelingen op racegebied hier volgen. 


   



Dit artikel werd gepubliceerd op vrijdag 09 juli 2010 om 15:49


Andere publicaties op Racingworld.be...