Portimao: SEAT domineert beide manches in Portugal

Met Zolder nog vers in het geheugen trok het WTCC veld dit weekend naar Portugal. Het circuit van Portimao was een kolfje naar de hand van SEAT, dat met beide overwinningen aan de haal gingen. In race 1 was het thuisrijder Tiago Monteiro die zijn eerste overwinning van het seizoen claimde. De Portugees kon op zaterdag zijn SEAT Leon naar de pole sturen, een plek die hij ondanks de hevige strijd achter hem niet meer losliet. Yvan Muller kon nog wel het gaatje dichten toen Tiago nog enkele fouten maakte in de laatste ronden maar de Chevrolet-rijder moest het stellen met een tweede plaats. Na afloop van de race vierde Monteiro zijn overwinning door in het zwembad van het circuit te springen. Ook de laatste podiumplaats ging naar SEAT, Gabriele Tarquini kon Andy Priaulx nog maar net afhouden nadat hij het tempo een klein beetje had gelost.

"Nadat ik Jordi Gené en Huffie al had zien lek rijden, heb ik enkel m'n derde plek verdedigd", aldus 'Spiderman'. Tom Coronel heeft weer menig autoliefhebber verbaasd. Nadat het team de motor nog diende te vervangen na Q1, moest onze Noorderbuur van op de vijftiende plaats op de startgrid vertrekken. Een bliksemstart leverde Tom vijf plaatsen op, en door de uitvallers schoof hij al snel door naar een zesde plaats in het zog van de Chevrolet van Alain Menu.

In race 2 kon de Oostenrijker Barth zijn pole niet verzilveren, hij miste zijn start compleet en viel helemaal terug. Bij het ingaan van de derde ronde zijn er zeven wagens in strijd om de eerste plaats. Michelisz, Menu, Tarquini, Coronel, Muller, Farfus en Monteiro zitten op een zakdoek. Het is uiteindelijk de slimme Italiaan die aan het langste eind trekt mede door een waterdruk probleem aan de SEAT van de Hongaar. Vierde seizoenszege voor Tarquini, die naar het einde toe nog een klein gaatje wist te slaan op zijn eerste concurrent Yvan Muller.

Robert Huff zet een puike prestatie neer. Gestart van op de voorlaatste plaats op de startgrid weet hij de Chevrolet van zijn teamgenoot Alain Menu in de laatste ronde te passeren om zo de derde plaats op te eisen. Na afloop van de wedstrijd wordt hem het brons ontnomen door de wedstrijdleiding, na bekijken van de beelden zou gebleken zijn dat 'Huffie' er een niet reglementair incident was met Augusto Farfus. Hij wordt hiervoor bestraft met 30 seconden en valt zo terug naar plaats vijftien.

Als we naar de stand van het kampioenschap kijken, zien we dat er twee grote winnaars uit dit weekend komen ; Gabriele Tarquini neemt duidelijk voorsprong op de dit weekend puntenloze Huff. De Brit moet op zijn beurt de derde plaats in de stand laten aan Andy Priaulx. Yvan Muller kan zijn positie bovenaan het klassement behouden door telkens de tweede plaats in te palmen bij de beide manches. De Fransman is dan ook bezig aan een regelmatig seizoen met de Cruze.

Stand FIA WTCC :
1. Yvan Muller (Chevrolet Cruze) 164 punten
2. Gabriele Tarquini (SEAT Leon) 149 punten
3. Andy Priaulx (BMW 320i) 117 punten
4. Robert Huff (Chevrolet Cruze) 104 punten
5. Tiago Monteiro (SEAT Leon) 99 punten


   



Frank Van Waeyenberghe

Van onze redacteur

Frank Van Waeyenberghe

Dit artikel werd gepubliceerd in WTCC
op woensdag 07 juli 2010 om 14:51


Andere publicaties op Racingworld.be...