Toekomst van de 24 uur van Spa - GT2 kampioenschap toch op gang?

Stéphane Ratel, CEO van SRO Motorsports Group, maakt jaarlijks gebruik van de 24 Hours of Spa om wat meer toelichtingen te geven rond de vooruitgang en toekomstplannen van zijn geesteskinderen. Allereerst is er het FIA GT1 wereldkampioenschap, dat dankzij het geloof van 12 professionele teams een prachtig platform biedt. Iets wat volgend jaar alleen maar wordt uitgebreid. "Momenteel zijn we in een gevorderde fase om volgend jaar ook Noord-Amerika en China op te nemen in onze kalender. Aangezien we een wereldkampioenschap organiseren, kunnen we die landen niet uitsluiten, ook al moet dat ten koste gaan van de Europeese manches."

De mensen die al reikhalzend uitkeken naar een race in Zuid-Afrika in 2011 zullen nog een jaartje geduld moeten hebben. "Organisatorisch was alles geregeld, maar het circuit zal niet tijdig klaar zijn." Naar verluidt zou ook daar de Wereldbeker voetbal van afgelopen maand een hand in hebben. "Vanaf 2011 zal er ook een extra merk worden toegevoegd aan de line-up, BMW Alpina zal immers een B6 GT1 prepareren. Het jaar daarop zullen er nog twee constructeurs aan toegevoegd worden met de uiteindelijke betrachting om elf teams aan de start te brengen met elk twee wagens", aldus Ratel. Naar verluidt is één van die merken Audi.

Promotor SRO is niet te beroerd om toe te geven dat er dit jaar toch wel één en ander is fout gelopen in de FIA GT2 met het resultaat dat er enkel in de 24 Hours of Spa nog wordt gereden. "Het is de bedoeling om vanaf volgend jaar een apart GT2 kampioenschap te organiseren dat los staat van de GT1, met de 24 Hours of Spa als uitgangspunt. Het gaat hier echter om een semi-endurance kampioenschap waarin de 24 uur opgenomen blijven en waar een vijf tot zestal races op het Europeese continent aan worden toegevoegd, gezien de huidige overzeese ontwikkelingen in de GT1". De Fransman voegt eraan toe dat er uiteraard aanpassingen zullen komen voor de meute Porsche en Ferrari om zo de intussen bijna niet bestaande kloof terug te vergroten. Dit vernieuwde GT2 kampioenschap zou dan ook het licht zien op 18 april 2011 in Monza.

Algemeen kunnen we concluderen dat het goed gaat met de GT-racerij. De ingeslagen weg moeten we verder bewandelen en steeds verder ontwikkelen. Althans, dat is de conclusie van SRO.


   



Frank Van Waeyenberghe

Van onze redacteur

Frank Van Waeyenberghe

Dit artikel werd gepubliceerd in FIA GT
op vrijdag 30 juli 2010 om 18:49


Andere publicaties op Racingworld.be...