GT1: Aston wint kwalificatierace na tumultueuze race

Tumultueuze start van de FIA GT1 raceTomas Enge en Darren Turner hebben de kwalificatierace op de Nurburgring gedomineerd. Het Young Drivers-duo vertrok van pole, werd even opgehouden na een karembollage bij de start, om vervolgens de volledige wedstrijd te domineren. Peter Dumbreck werd bij de start in het gras geduwd, waarna de ervaren Brit zijn rempunt miste. De Nissan GT-R schoof door tot in de achterkant van de Aston Martin van Turner-Enge, om vervolgens helemaal dwars te gaan. In de beroering rond het incident kwamen een tiental wagens met elkaar in aanraking. Grootste slachtoffers waren Longin (Triple H), Menten (Mad Croc) en Leinders (Marc VDS).

Eenmaal Turner-Enge op kop kwamen, kon niemand het duo een duimbreed in de weg leggen. De Lamborghini's van Reiter en All-Inkl.com konden enkel proberen aan te klampen, net zoals Bartels-Bertolini (Maserati) en Hennerici-Margaritis (Phoenix). Het spel van de pitstops zorgde niet voor grote veranderingen... de wedstrijd werd pas opnieuw interessant toen de hemelsluizen zich openden nádat de pit-window gesloten werd. Twintig minuten voor het vallen van de vlag kwam één van de All-Inkl Lambo's binnen, één ronde later volgde de helft van het veld. Omdat niet iedereen tegelijkertijd bediend kon worden, bleven een aantal rijders buiten, die vervolgens een rondje later binnenkwamen voor regenrubbers.

Vitaphone racing Team - Maserati MC12Iedereen - behalve Andrea Bertolini - was dus binnen geweest voor regenrubbers. Door de gok lag de Maserati van FIA GT kampioenen Bartels-Bertolini plots op kop. Maar de Maserati MC12 was op slicks zowat tien tot vijftien seconden per ronde trager dan de rest van het peloton. Met nog tien minuten op de klok kon Bertolini de Aston van Turner-Enge niet meer achter zich houden, en even later was ook de Corvette van Hennerici-Margaritis voorbij. De lijdensweg van Bertolini zou echter nog niet meteen ophouden. De Ferrari-Maserati-fabrieksrijder bracht de MC12 pas als tiende over de streep.

Voor Turner-Enge werd het dus een gemakkelijke overwinning. De Aston had aan de finish een comfortabele voorsprong van 10 seconden op de Phoenix-boys. De derde en vierde stek gaan naar Reiter Engineering, voor respectievelijk Kox-Haase en Zonta-Kechele. Het duo Piccione-Hirschi (Aston) vervolledigt de top vijf.

Marc VDS racing Team - Ford GT MatechWeinig goed nieuws over de rijders uit de lage landen. Best geklasseerde landgenoot was Renaud Kuppens, die samen met de Belgische Fin Markus Palttala twaalfde werd. Hopelijk heeft het sympathieke duo nu eindelijk een goede kans op een puntenfinish in de WK race. De andere Belgen (Leinders, Martin en Longin) vielen uit. Menten-Maassen verloren bij de start wat terrein nadat ze achteraan aangetikt werden, waarna vier ronden verloren gingen in de pits. Pastorelli-Schwager finishten elfde.

Foto's: Marnik Mouchaers


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Mark Kessen in FIA GT op zaterdag 28 augustus 2010 om 15:52


Andere publicaties op Racingworld.be...