Nigel Stepney veroordeeld tot 20 maanden cel

Sumo Power GT teamchef, Nigel Stepney, is vandaag door de Italiaanse rechterlijke instantie veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden en een boete van 600 euro. Stepney, in een vorig leven nog werkzaam voor de Ferrari Formule 1-renstal, stond terecht voor sabotage en industriële spionage. Gezien het Italiaanse rechtssysteem is het echter onwaarschijnlijk dat de Brit effectief achter de tralies zal verdwijnen. Naar verluidt kreeg hij lichtere straf na een succesvolle bemiddelling met de openbare aanklager.

Midden het Formule 1 seizoen 2007 brak in het Formule 1 kampioenschap een spionageschandaal uit dat in de recente geschiedenis geen voorganger kende. Ferrari-ingenieur Nigel Stepney speelde niet alleen informatie over de toenmalige wagen (Ferrari F2007) door aan grote concurrent McLaren, maar trachtte naar verluidt in de aanloop naar de Grand Prix van Monaco ook de bolide van Kimi Raikkönen te saboteren. Vodafone McLaren Mercedes werd gediskwalificeerd uit het kampioenschap en kreeg een boete van 100 miljoen dollar. Sportief gezien legde het Ferrari-team beslag op zowel de rijders- als constructeurstitel. Daarnaast ontsloeg het oudste F1-team Nigel Stepney en legde het tevens een klacht neer tegen hem bij de rechtbank te Modena.

Aanvankelijk trachtte de internationale automobielfederatie (FIA) te beletten dat Nigel Stepney nog aan de slag kon in de autosportsector, maar eerder dit jaar slaagde het FIA GT1-team Sumo Power GT er in de Brit te contracteren als teamchef. Ook in 2008 was Stepney reeds betrokken bij de voorloper van het WK FIA GT1. Begin januari 2008 raakte bekend dat Gigawave, producent van ondermeer onboard camera's en tevens actief in het FIA GT-kampioenschap, Stepney had aangenomen als hoofd van de race-afdeling. Dit was voor de FIA het signaal om een persbericht de wereld in te sturen, gericht aan alle houders van een FIA-licentie, om "Stepney niet aan te nemen zonder voorafgaand te onderzoeken of de Brit geschikt was mee te draaien in de internationale autosportscene". Aangezien Stepney zelf echter niet over een FIA-licentie beschikte, kon de FIA geen verdere acties nemen ten aanzien van zijn persoon.


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in FIA GT
op woensdag 29 september 2010 om 20:49


Andere publicaties op Racingworld.be...