Patric Derdaele met AD Sport in Africa Eco Race

Nadat Patric Derdaele samen met zoon Dylan de titel pakte in de GT Open van het Belcar Endurance Championship, gaat de Limburger nu ook aan de slag in de Africa Eco Race richting Dakar. Een wedstrijd en een avontuur van 6.000 kilometer doorheen Marokko, Mauritanië en Senegal. Twaalf gevarieerde etappes vereisen een mengeling van navigatie en stuurmanskunst op een terrein van overwegend duinenzand met huizenhoge en gevaarlijke duinen. Uiteindelijk brengt deze loodzware woestijntocht de deelnemers op 9 januari naar het mythische Lac Rose, het meer nabij Dakar dat de traditionele aankomstplaats is geworden.

"Ik kreeg de microbe te pakken door mijn goede vriend en buurman Jacky Loomans die reeds jaren een gevestigde waarde is in woestijnraces", steekt de Limburgse ondernemer van wal.
"Reeds tien jaar stond ik onafgebroken aan de eindmeet in Dakar. Ik bezocht ook ooit het bivak tijdens een rustdag in Burkina Faso en reed de karavaan tegemoet tijdens de slotdagen. Ik was er telkens wel, maar gezien mijn drukke beroepsagenda kon ik geen drie weken uittrekken om 'Le Dakar' destijds effectief mee te rijden. Het kriebelde wel, maar je moet keuzes maken. Ik startte destijds wel met Jacky in de rally van Dubai, maar we vielen reeds tijdens de eerste etappe uit met motorproblemen.
Nu met de Eco Africa Race liggen de kaarten enigszins anders. De wedstrijd is korter dan de traditionele Dakar en ook de omstandigheden zijn niet te vergelijken. Samen met de andere drie wagens en de truck binnen het team van AD Sport rijden we in de categorie Raid. Samen met mijn co Bart Olijslagers van Soleco en mijn sponsors / partners uit het Belcarkampioenschap gaan we trachten ervaring op te doen met een eventuele knipoog naar volgend jaar toe. De categorie Raid volgt hetzelfde parcours als de echte klassementrijders en in dezelfde omstandigheden. Met dat verschil dat er geen druk op de ketel staat en het avontuur primeert boven de prestatie. Alle voertuigen binnen AD Sport rijden in dezelfde categorie en mogelijk zal er wel enige vorm van interne competitie zijn binnen het team. Ook Ron Marchal rijdt mee en dat zal zeker zorgen voor hilarische toestanden. We hebben samen reeds de 6 Uren van Senegal betwist op circuit en voelen ons best thuis op Afrikaanse bodem. Het is afwachten hoe wij het als doorwinterde circuitpiloten gaan afbrengen in het zand. Bart en ikzelf zijn, net als de andere teamgenoten, twee neofieten. We zullen ons goed laten begeleiden door de ervaring die Albert Vanierschot en AD Sport in de loop van de jaren opbouwden. Uitrijden, plezier maken en ervaring opdoen zullen de rode draad worden bij deze editie. Als we eenmaal de smaak te pakken krijgen, is het niet ondenkbaar dat we er volgend seizoen vol tegenaan gaan in de categorie Race. Deze Africa Eco Race is binnen de categorie Raid budgettair verantwoord en ondanks het goede en geëvolueerde materiaal een beetje back to the roots van de Dakar met roadbook en GPS", besluit een gemotiveerde Patric Derdaele.

Ook bij AD Sport staan ze opnieuw voor een grote uitdaging.
"Het feit dat we starten in de categorie Raid wil niet zeggen dat er geen competitie is", aldus patron Albert Vanierschot. "Er zijn een pak wagens ingeschreven en die krijgen een apart klassement. Het grote verschil met de categorie Race is dat de wagens niet worden bestraft als ze te laat in het bivak aankomen. Ook in Raid zal er wel degelijk hard gefietst worden. We komen aan de start met vier Proto Rav 4, voorzien van een 4,2 liter diesel waarbij vooral op het koppel werd gewerkt. Mits het monteren van een turbo worden deze wagens door hun goede opbouw competitief in de categorie Race. Uiteraard zijn de teamgeest en het opdoen van ervaring de belangrijkste factoren in het verhaal. Ik volg met de truck en stop in ieder geval waar ik kan helpen. Ook bij teams die niet onder de vlag van AD Sport rijden", aldus Vanierschot.

Belgium Racing press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op woensdag 22 december 2010 om 10:42


Andere publicaties op Racingworld.be...