Mazda die won in 1991 keert terug (+ Video)

Mazda - 787BMazda - 787B
Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat Johnny Herbert, Volker Weidler en onze landgenoot Bertrand Gachot voor Mazda Le Mans wonnen aan het stuur van de 787B . Om die prestatie extra in de verf te zetten, besloot de Japanse constructeur om de winnende Group-C bolide volledig op te maken. De ACO nodigde van hun kant Mazda uit om de wagen enkele uren voor de start van de 79e editie rond het circuit te sturen.
De 787B was een evolutie van de 787, welke op zijn beurt gebaseerd was op de 767B en de 767. De grootste vernieuwing op de 787 (ten opzichte van de 767) was de (toentertijd) nagelnieuwe wankelmotor. De krachtbron telde vier rotors en leverde een slordige 700pk. Er gaan geruchten dat de motor echter meer paarden kon leveren, tot zelfs 930pk, maar om betrouwbaarheidsredenen gelimiteerd werd. De bolide was overigens de enige wagen met wankelmotor die Le Mans op haar conto mocht schrijven. Aan het einde van 1991 verbood de FIA het gebruik van wankelmotoren in een poging om de teams naar de V10's uit de Formule 1 te leiden. In de 787B was echter geen mogelijkheid tot het inbouwen van een V10. Hierdoor was Mazda verplicht om het seizoen erna over te schakelen op een Judd aangedreven MXR-01, waarmee het net buiten het podium eindigde.

Wie de 787B precies gaat besturen over een halve maand, is nog niet geweten. Mogelijk doet Mazda beroep op Johnny Herbert, de man die indertijd de oranje-groen getooide bolide over de finishlijn stuurde, maar om medische redenen niet mee op het podium kon. Een dikke tien jaar geleden reed Gachot nog met de bolide op het Goodwood Festival of Speed.

De Mazda 787B aan het werk



Geniet van de prachtige sound van de Mazda 787B



   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in 24H du Mans
op zaterdag 21 mei 2011 om 20:29


Andere publicaties op Racingworld.be...