GT1/GT3: Silverstone: Nabeschouwing Maxime Martin

De 24 Uur van Le Mans doemt al op aan de horizon, maar alvorens Maxime Martin aan boord zal stappen van de Kronos / Marc VDS Racing Aston Martin LM P1, bevond de jonge Belg zich nog in Silverstone voor de prestigieuze Tourist Trophy. De vijfde manche van het WK GT1 en de tweede afspraak van de FIA GT3 stonden in de agenda van Maxime Martin.
En vooral de Europese competitie bracht voor Maxime het verhoopte resultaat. Samen met zijn Franse teamgenoot Gaël Lesoudier startte hij opnieuw in de Aston Martin DBRS9 van LMP Motorsport en Gaël Lesoudier slaagde erin om tijdens de eerste kwalificatiesessie de snelheid van de auto ten volle te exploiteren en zette een achtste tijd neer, goed voor een start op de vierde rij. “Eens we aan het racen waren, ging het nog beter en uiteindelijk werd ik als tweede afgevlagd, een tiental seconden achter de winnende Ferrari”, aldus Maxime Martin, de enige Belg die een podium zou halen in Engeland. “Een schitterend resultaat, dat heel het team als een zege vierde. Bovendien zouden we de volgende dag als tweede mogen vertrekken, na mijn tweede tijd in mijn kwalificatiesessie.”

Maxime Martin nam autoritair de leiding van de tweede wedstrijd, maar een safety car zou al snel het hele veld weer samenbrengen. “Ik vertrok opnieuw als leider, waarna Catsburg me enorm onder druk zette. Ik was gewoon niet in staat om hem af te houden en hij reed ook zo van me weg. Na de pitstops is er nog een tweede BMW ons voorbij gegaan, maar we slaagden erin om onze podiumplaats te behouden en dus behaalden we dit weekend een dubbel podium, wat gewoonweg schitterend is. We scoren zo heel wat punten in het kampioenschap en dat is een schitterend gegeven.”

Moeilijker was de taak in FIA GT1, waar de Ford GT van Marc VDS Racing de wet van snellere Nissan en Aston-Martin onderging op het circuit van Silverstone. Het resultaat was een achtste tijd in Q3, na eerder een derde tijd in Q2: “Jammer genoeg was ook Silverstone opnieuw het theater voor ongevallen bij de start. Ik kon in eerste instantie alles ontwijken, lag vijfde en kreeg dan een tik van een Lamborghini en het was meteen over and out. De ophanging was geraakt en dus nog maar weer eens een race-incident dat ons langs de kant zette. Frustrerend...”

Op zondag vertrok de ploegmaat van Martin, Fred Makowiecki, als twaalfde in de kampioenschapsrace, en ze wilden samen nog zeker enkele punten scoren. “Eens te meer raakten we echter in een aanrijding betrokken en ditmaal was het echt een incident. De wagens voor mij raakten elkaar, ik ging, net als iedereen anders op de rem, en ik reed in op de wagen voor me, waarna een Corvette in mijn wagen reed. We moeten er nu echt voor zorgen dat het tweede deel van het seizoen beter wordt en dat deze reeks van tegenslagen stopt. We willen op het podium staan in het WK en waarom niet een race winnen?”

Na het bewogen weekend trok Maxime Martin recht naar de technische en sportieve controles van de 24 Uur van Le Mans: “Het zal een helse week worden, een week waarin ik voor een enorme ontdekking sta. De ervaring zal fenomenaal zijn. Aan het stuur van de Lola Aston Martin LMP1, met Vanina Ickx en Bas Leinders... we gaan er alles aan doen om de wedstrijd uit te rijden en er heel wat plezier aan te beleven. Ik wil er van genieten. Er staat een heel bijzondere week voor de deur en ik verheug me nu al op alles dat gaat komen!”

Maxime Martin press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 06 juni 2011 om 17:50


Andere publicaties op Racingworld.be...