Spa Euroraces: voorstelling van de races, mooi programma maar met weinig Belgen

Het wordt een moeilijke keuze voor de Belgische autosportfanaat dit weekend. De rallyadepten zitten dit weekend in de Westhoek voor de Rally van Ieper terwijl menig racefan zal afzakken naar de Nurburgring voor de 24 uren. Zij die het huis niet willen of kunnen verlaten volgen de grote Prijs van Europa op televisie. Maar er is nog een alternatief, wil je buiten komen maar is 24 uren wat te lang voor u of is de Nurburgring te ver af, dan kan je dit weekend ook terecht op de omloop van Francorchamps waar de Euroraces een heerlijke mix van GT en formulewagen races biedt.
Het is nu al een jarenlange traditie dat op het laatste weekend van juni op het circuit van Francorchamps de Euroraces plaats vinden. Dit weekend biedt de toeschouwers een mengeling van buitenlandse GT/Touring- en Formule races. Ook dit jaar is er een vol programma met wedstrijden voor GT Open, Dutch Supercar Challenge, Britcar, Maserati Trofeo, Formule 2 en Formule 3 Open.
Al drie jaren vormen de GT Open de hoofdmoot van het weekend. Dit Europees kampioenschap dat open staat voor GT2 en GT3 wagens biedt met zijn sprintraces een alternatief voor de lange afstand races van het BEC of LMS. De serie, gegroeid uit het Spaanse GT kampioenschap, trekt een groot aantal Zuid-Europese teams aan zoals AF Corse, Vittoria Competizioni, Kessel Racing, JMB of Autorlando Sport. De hoofdklasse, de Super GT (GT2) lijkt dit jaar wel op een Ferrari Challenge, van de 16 ingeschreven wagens zijn er 13 van het Italiaanse merk (F458 en F430), de overige drie wagens komen van Porsche (2) en Sun-red (1). In de GTS (GT3) klasse tellen we 15 deelnemers en ook daar een meerderheid Ferrari’s met 8 wagens tegen 5 Porsche’s en een enkele Ford GT en Aston Martin DBRS 9. Bij de deelnemende rijders vinden we echter geen Belgen.

Zowel de Britcar al de DSC bieden een gevarieerde mix van GT- en Toerwagens. In beide kampioenschappen vindt men merken als Mosler, Ginetta, Marcos, Ferrari, Porsche, BMW, SEAT en Renault. Opvallend in de DSC (meer dan 50 deelnemers!) is de aanwezigheid van drie Corvette’s GT1 (2 CR6’s en 1 CR5). Het is dan ook één van de laatste kampioenschappen waar deze “dikke” GT’s zijn toegelaten. Ook Cor Euser zal met zijn bekende Marcos LM600 weer veel bekijks hebben. We noteren in dit laatste kampioenschap de aanwezigheid van Ron Marchal en Jean Glorieux op een uitgebouwde GT3 Aston Martin, alsook die van de Saker van Wim Jeuris en Ronald Vetters. Nieuw op het programma is de Maserati Trofeo, een serie die we vorig jaar nog op Zolder zagen in het kader van het WTCC weekend. Evenals verleden jaar is Kris Wauters aangetrokken als gastrijder.

Ook de Formule 2 reed verleden jaar nog in het kader van de WTCC weekends, maar dit jaar gaat het kampioenschap zijn eigen weg. Spijtig hebben we geen Belgische vertegenwoordiger meer in deze klasse en zal het dus uitkijken zijn naar buitenlandse talenten zoals Mirko Bortolotti, Alex Brundle, Miki Monras of Kelvin Snoeks. Bij de Formule 3 Open komt er echter wel een Belg aan de start, namelijk Sam Dejonghe, die echter uitkomt in de Cup klasse voor oudere wagens. Dejonghe behaalde al enkele tweede plaatsen in zijn klasse en mikt op zijn thuiscircuit op de overwinning.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op donderdag 23 juni 2011 om 00:04


Andere publicaties op Racingworld.be...