World Solar Challenge: Japans team als eerste over de lijn - Vanina Ickx voorlopig zesde

De Japanse wagen Tokai Challenger2 behaalde in Australië de overwinning in de World Solar Challenge voor wagens aangedreven door zonne-energie. De Japanse wagen zette tevens een nieuw record neer door de 3021 kilometer af te leggen met een gemiddelde snelheid van 91.54 km/u. Vanina Ickx heeft voor even de brullende GT wagens achter zich gelaten en rijdt met de Umicar van het Leuvense Umicore Solar Team. Zij heeft de aankomst nog niet bereikt, verwacht wordt dat de Belgische wagen morgen over de meet komt. Momenteel ligt de Umicar op de zesde plaats.
Het Belgische Umicore Solar Team dat bestaat uit een aantal studenten van de Group T Hoge School in Leuven nam dit jaar al voor de vierde maal deel aan het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens, de World Solar Challenge. Deze wedstrijd wordt om de twee jaar verreden in Australië. Na een mooie tweede plaats met de Umicar Infinity bij hun tweede deelname in 2007 sloeg twee jaar geleden het noodlot toe toen de verbeterde Umicar Inspire door een rukwind werd gegrepen en naast de baan belande. De wagen kwam in contact met enkele bomen en was te zwaar beschadigd om verder te rijden. Dit jaar verscheen het team aan de start met de Umicar Imagine, opvallend is dat de wagen ondermeer bestuurd wordt door Vanina Ickx.

Het begin van de race verliep niet zonder problemen voor de Umicar, de eerste dag kreeg de wagen tot driemaal toe elektronische problemen en werd teruggeslagen in het klassement. De dag daarop kon de geplande inhaalrace niet doorgaan omdat alle wagens werden opgehouden door bosbranden. De derde dag verliep al beter en de wagen haalde moeiteloos een snelheid van 88 km/u en klom op naar de achtste plaats, totdat op het einde van de dag het prestatievermogen van het zonnepaneel verminderde en de opgang werd gestopt. De tactiek voor de vierde dag was aanvallen en de Umicar kon een plaats goedmaken. Vandaag zijn dan de drie eerste wagens toegekomen, maar de Belgische wagen zit geblokkeerd door slecht weer, regen en dus geen zon, en moet wachten tot morgen om zijn weg voort te zetten. Drie wagens bereikten al de aankomst, de vierde wagen wordt pas morgen aan de meet verwacht, een plaats die mogelijk nog kan toekomen aan de Umicar van Vanina Ickx, die actueel zesde ligt.
 
Het Team Tokai uit Japan reed dus vandaag met de Tokai Challenger2 als eerste over de lijn na een rit van 32 uren en 45 minuten. De wagen legde 3021 kilometer af, zuiver op zonne-energie, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 91.54 km/u. Ondanks deze recordsnelheid, was de overwinning nipt, de Nuna 6 van het Nederlandse Nuon team eindigde slechts op enkele minuten van zijn Japanse rivaal. Bovendien zorgde het bewolkte weer ervoor dat de Nuna 6 een laatste aanval had moeten afblazen afblazen. Ook de Amerikaanse wagen van de Michigan University bereikte vandaag de eindmeet na een race van 35 uren en 33 minuten. De volgende wagens worden pas morgen aan de aankomst verwacht, gezien de nacht al gevallen is. Vierde ligt nu Ashiya voor het Nederlandse Twente team. Umicore staat dus zesde voor Aurora Team Australia, Uni NSW, Istanbul University en de Okinawa High School. De wagens die zaterdag niet binnen zijn worden geklasseerd naar het aantal kilometers dat ze op zonne-energie afgelegd hebben. Morgen weten we of het Belgische team zijn positie nog heeft kunnen verbeteren.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op donderdag 20 oktober 2011 om 20:08


Andere publicaties op Racingworld.be...