Abu Dhabi: Lewis Hamilton (McLaren) wint - Red Bull niet op het podium

Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Met de Grote Prijs van Abu Dhabi zijn we aangekomen bij de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Vorig jaar ritste Sebastian Vettel hier de wereldtitel weg onder de neus van zijn grootste concurrenten, na een strategische blunder van het Ferrari team. Dit jaar oogt het Steigerende Paard echter een pak minder sterk en dat in het zicht van Ferrari World, het grootste indoor attractiepark ter wereld; herkenbaar door tevens het grootste Ferrari-logo op deze planeet. Waar inhalen tijdens de vorige editie van de GP van Abu Dhabi nog quasi onmogelijk was, moet het dit jaar eenvoudiger worden dankzij de dubbele DRS-zone.
Jenson Button - McLaren MercedesJenson Button - McLaren Mercedes
De pole was, zoals zo vaak dit seizoen, voor Sebastian Vettel, al moet gezegd worden dat het er lange tijd naar uit zag dat Jenson Button zijn eerste pole van het seizoen zou scoren. Zoals een goed wereldkampioen betaamt, slaagde Vettel er echter in ergens nog wat tijd te vinden en zo de eerste startplek te verzekeren. Belangrijk feit, zowel gisteren tijdens de kwalificatie als vandaag voor de wedstrijd, is dat de sessies verreden worden tegen de avond. Dit zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de banden doorheen de wedstrijd, gezien de temperatuur gevoelig zal dalen naar het einde van de Grand Prix. Pirelli bracht voor deze wedstrijd de medium en de zachte bandencompound mee, herkenbaar aan respectievelijk de witte en gele markering.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Bij de start raakt Sebastian Vettel goed weg, maar nog voor de eerste bochtencombinatie genomen is, staat de Duitser dwars op de uitloopstrook met een lekke band rechts achter. Webber verliest bij die start een plaats aan Fernando Alonso en nog voor het einde van de eerste ronde snoept de Spanjaard ook de tweede plaats in wedstrijd af van Jenson Button. Lewis Hamilton profiteert om weg te lopen van de rest van het veld en heeft na de openingsronde reeds een voorsprong van twee en een halve seconde. Vettel duikt de pits in met meer dan 63 seconden achterstand, maar zowaar nog meer ontnuchterend is dat de RB7 beschadigd lijkt aan (onder meer) de achterophanging waardoor we meteen de eerste opgave van het seizoen zien voor de wereldkampioen... Geen derde opeenvolgende overwinning op het Yas Marina circuit en geen twintigste opeenvolgende puntenfinish dus voor Vettel; wel een open wedstrijd aan de kop van het veld.

Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
Noemenswaardig in de achterhoede is dat Timo Glock na de eerste ronde heeft weten door te stoten naar P16... De Duitser houdt zelfs Pastor Maldonado acher zich. Ook onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio weet op te klimmen naar de twintigste plaats na enkele ronden, al moet gezegd worden dat vroege pitstops van andere rijders een groot aandeel hebben in die prestatie. Enkele ronden moet "Jeda" dan ook zijn plaats terug afgeven om als laatste aan te sluiten.

Adrian Sutil - Force IndiaAdrian Sutil - Force India
Met Vettel uit de wedstrijd, heeft Hamilton echter nog geen gewonnen spel. Fernando Alonso blijft aanklampen, op 2 à 3 seconden van de Brit en het duo blijft constant de snelste chrono's uitwisselen. Iets verder in het veld, slaagt in ronde 8 Buemi er in Di Resta te passeren in de eerste DRS-zone, maar de Schot dient de Zwitser meteen van antwoord en passeert hem terug in de tweede DRS-zone. Teamgenoot Sutil doet het ietsje beter en jaagt een tiental seconden verder op de zevende plaats van Michael Schumacher. De Force India's ogen sterk en de racesnelheid van de Toro Rosso lijkt ook beter dan de snelheid die de Italiaanse stieren eerder dit weekend tentoonspreidden.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Eind ronde 14 is Felipe Massa de eerste van de koplopers die de pits induikt voor een setje vers van het zachte rubber. Eén ronde later is het de beurt aan zowel Lewis Hamilton en Fernando Alonso alsook Jenson Button, die slechts een dikke tien seconden achter leider Hamilton reed. Door het spel van de pitstops krijgen we voor het eerst sinds bocht twee uit de wedstrijd opnieuw een Red Bull aan de leiding, het exemplaar van Mark Webber. Aan het einde van de ronde zoekt de Australiër echter ook de box op, maar verliest bijna tien seconden na een probleem met de rechterachterband waardoor de overwinning verder weg lijkt dan ooit. Het resultaat is dat we nu vooraan de wedstrijd twee keer een McLaren-Ferrari combinatie hebben, waarbij Button een dikke 10 seconden achterstand heeft op Alonso. Het is lang geleden dat de Red Bull's dit nog moesten tolereren...

Iets voor halfweg de reguliere rijtijd verdwijnt onze landgenoot D'Ambrosio uit de wedstrijd met een remprobleem en ook de tweede "Red Bull Seb" rijdt niet meer, nadat Sebastien Buemi zijn wagen in de box parkeert. Met een 19e plaats voor Alguersuari lijkt het een echt pechweekend voor Toro Rosso te worden, nadat het team de laatste wedstrijden een zeer sterk vooruitgang boekte, maar tijdens deze meeting niet echt de goede kadans lijkt te vinden.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Net voor ronde dertig is Mark Webber genaderd tot op minder dan één seconde van Felipe Massa, terwijl de Braziliaan net meer dan één seconde achter Button rijdt. Wanneer Massa en Webber het met elkaar uitvechten, en elkaar meermaals passeren, is het Button die op kousenvoeten wegsluipt van Massa. Op enkele ronden tijd is het verschil terug meer vijf seconden en wanneer Webber kostbare tijd verliest bij het dubbelen van Pastor Maldonado (wie overigens net een penalty kreeg voor het negeren van de blauwe vlaggen), krijgt Massa terug wat meer ademruimte. Net op dat ogenblik besluit Fernando Alonso, ondertussen op meer dan vijf seconden van leider Hamilton, het tempo te verhogen; het resultaat is dat de Spanjaard ongeveer een halve seconde per ronde goedmaakt.

Mark Webber is de eerste van de koplopers die een tweede keer de pitstraat induikt. De Australiër krijgt opnieuw zacht rubber mee; probeert Webber via een vroege pitstop zich op het podium te hijsen? Hij zal in elk geval een extra keer moeten stoppen om over te schakelen op het harde rubber. Een pitstop afwerken vraagt ongeveer twintig seconden in Abu Dhabi en met nog een dikke vijftien ronden op de teller, zal de Red Bull rijder hard moeten duwen om die extra pitstop goed te maken en om aan Button voorbij te gaan. McLaren reageert onmiddellijk door Button één ronde later dan Webber binnen te roepen; de Brit vertrekt terug op de medium banden. In de eerste ronde op het nieuwe rubber is Webber meteen 1.1 seconde sneller dan Button, maar de ronden erna slaagt Button erin het verschil te stabiliseren en Webber zowaar enkele ronden achter zich te houden.

Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Vooraan het veld is het opvallend overigens hoe Alonso de snelste is in de eerste sector, maar dat voordeel op Hamilton terug verliest in de laatste sectie van de omloop. Wanneer Hamilton in ronde 40 reeds de pitstraat induikt, rijgt Alonso als nieuwe leider de persoonlijk snelste chrono's aan elkaar. Voor de pitstopreeks had de Spanjaard een viertal seconden achterstand, maar verkeer in de ronden voor zijn stop en een trage pitstop (5.2 seconden) doen hem kostbare tienden en een kans op de eerste plaats in de wedstrijd verliezen.

Podium na de GP van Abu DhabiPodium na de GP van Abu Dhabi
Met nog goed vijf ronden te gaan, heeft Webber zijn tempo opnieuw opgedreven; hij vliegt een halve tot anderhalve seconde per ronde sneller dan Button. Wanneer Massa van de baan slipt, lijkt Webber al zeker van de vierde plaats eenmaal hij zijn laatste stop afwerkt. De Australiër wacht effectief tot de allerlaatste ronde om die stop af te werken en komt als vierde terug de baan op; voor het eerst in bijna twintig wedstrijden staat er geen Red Bull op het podium van een Grote Prijs Formule 1...

Vooraan de wedstrijd is het Lewis Hamilton die als eerst onder de zwart-wit geblokte vlag duikt. De Brit houdt aan de meet een kleine tien seconden over op Fernando Alonso en een halve minuut op zijn Britse teamgenoot Button. Ook noemenswaardig is de elfde plaats van Rubens Barichello, temeer omdat de Braziliaan de wedstrijd als allerlaatste aanvatte nadat hij gisteren tijdens de kwalificaties geen tijd neerzette.

De volgende Grote Prijs is de seizoensafsluiter in de Autodromo Jose Carlos Pace te São Paolo, Brazilië over twee weken.

Uitslag Grote Prijs van Abu Dhabi

Jenson Button - McLaren Mercedes en Fernando Alonso - FerrariJenson Button - McLaren Mercedes en Fernando Alonso - Ferrari
01. Lewis Hamilton (Mclaren) - 55 ronden
02. Fernando Alonso (Ferrari) +8.4
03. Jenson Button (McLaren) +25.8
04. Mark Webber (Red Bull Racing) +35.7
05. Nico Rosberg (Mercedes) +50.5
06. Felipe Massa (Ferrari) +52.3
07. Michael Schumacher (Mercedes) +75.9
08. Adrian Sutil (Force India) +77.1
09. Paul di Resta (Force India) + 1 ronde
10. Kamui Kobayashi (Sauber) + 1 ronde

Foto's: Georges De Coster


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 13 november 2011 om 15:42


Andere publicaties op Racingworld.be...