Maxime Martin blikt terug op een uitzonderlijk seizoen

De internationale autosport staat voor de traditionele winterperiode en dat is meteen het uitgelezen moment voor een terugblik op het seizoen. Voor Maxime Martin is die terugblik er één waar hij trots op kan zijn, met een even intens als geslaagd autosportjaar 2011. “Als ik vandaag terugblik op 2011, kan ik niet anders dan gelukkig zijn”, aldus de Brusselaar. “Ik heb heel wat positieve zaken om op terug te blikken, veel zeges, mooie races en zeer memorabele momenten in prestigieuze wedstrijden. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik tijdens de finales van het WK GT1 en EK GT3 mijn kansen niet volledig in eigen handen had. Maar dat is nu zo en het merendeel van mijn objectieven zijn bereikt.”
De hoogtepunten van het autosportjaar van Maxime Martin vinden we zonder meer terug tijdens de internationale 24-uursraces. “Ik kreeg de kans om met een LM P1 prototype de 24 Uur van Le Mans te betwisten, bovendien aan het stuur van een schitterende Lola Aston Martin, werkelijk een onvergetelijke ervaring. Bovendien zette ik met de titel van Rookie van het jaar de kers daar op de taart, wat ook van de zevende plek in de eindafrekening kan gezegd worden. Tijdens de 24 Uur van Spa zette ik dan de pole-positie neer, voor de top van de internationale GT-rijders. Die pole met de BMW Z4 van Marc VDS Racing was een ander absoluut hoogtepunt. Een prestatie waar ik bijzonder trots op ben!”
 
Er zijn natuurlijk ook de vier zeges in het WK FIA GT1, aan boord van de Ford GT van Marc VDS Racing en dat ondanks een Balance of Performance die bij momenten niet altijd helemaal in… balans was. “We wonnen in Abu Dhabi, op de Sachsenring en tweemaal op het circuit van Ordos, vlak bij Beijing. In de context van een WK is dat natuurlijk schitterend. Onze wagen was bovendien niet in het voordeel op vlak van motorvermogen en koppel, wat op sommige omlopen een echt nadeel was. Dat zagen we tijdens de finale in San Luis. In die omstandigheden was het zeer moeilijk om voor de titel te vechten. Bovendien wisselden mijn teamgenoten zeer regelmatig, wat ook geen echt voordeel was... Zij reden zeker niet slecht, maar de tijd die nodig is om je aan te passen, speelde in ons nadeel. Ik denk dat gegeven de omstandigheden, mijn zesde plaats in het WK zeker een mooie prestatie was.”
 
Een andere competitie waarin Maxime Martin uitblonk, was de Blancpain Endurance Series, met twee zeges, met name in Magny-Cours en Silverstone, aan het stuur van dezelfde BMW Z4 GT3 van Marc VDS Racing waarmee hij de pole tijdens de 24 van Spa behaalde.
 
Na ieder seizoen dringt zich uiteraard ook de vraag op wat de toekomst op kort en middellange termijn zal brengen. In het geval van Maxime Martin betekent dat onderhandelen om zo snel mogelijk een sterk programma 2012 samen te stellen. “We weten ondertussen allemaal dat Marc VDS Racing niet opnieuw in het WK GT zal aantreden. Ik moet dus een stuur vinden voor de World GT, als het kampioenschap tenminste plaats vindt. Ondertussen praat ik met nog heel wat andere mensen over mijn programma in andere competities, maar niets staat vooralsnog vast. Ik kan me niet beperken tot zes races in de Blancpain Endurance Series 2012, dus is alles open. Afspraak zo snel mogelijk, maar eerst nog een warme dank voor iedereen die dit prachtige seizoen 2011 mee heeft mogelijk gemaakt. En dat volgend jaar minstens even goed wordt!

Maxime Martin press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 28 november 2011 om 12:00


Andere publicaties op Racingworld.be...