van der Horst

World Motor Sport Council past WEC kalender aan

FIA World Endurance Championship logo
FIA World Endurance Championship logo
Terwijl alle deelnemers aan de ILMC blij waren met de creatie van een echt endurance wereldkampioenschap, waren ze minder enthousiast over het eerste voorstel voor een kalender. Teveel over en weer gereis tussen de continenten klonk het, dus niet kost efficiënt. De FIA heeft oren gehad naar de klachten van de constructeurs en paste de kalender aan. Ook aan het sportieve reglement werd nog wat gesleuteld.
Het merendeel van de wedstrijden vindt plaats op zaterdag en buiten de 24 uren van Le Mans en de 12 uren van Sebring, wordt er over zes uren verreden. Op vraag van de deelnemers en om de transportkosten te verminderen, werd de kalender zo aangepast dat de wedstrijden in Japan en China nu na elkaar worden verreden. Het eerste deel van de kalender, tot de manche van Silverstone, blijft behouden. Daarna verhuist Sao Paulo van zondag 16 september naar zaterdag 15 september. De 6 uren van Bahrein worden vooruitgeschoven van 20 oktober naar 29 september. Fuji daarentegen verhuist van september naar half oktober en de manche in China, op een nog te bepalen circuit, volgt dan in november. De aanpassing heeft ook als gevolg dat er geen enkele race meer samenvalt met Petit Le Mans; eveneens een groot discussiepunt bij de eerder voorgestelde kalender. Het blijft echter zo goed als onmogelijk voor de deelnemers aan het WEC om ook present te zijn in de Amerikaanse klassieker aangezien drie dagen na de manche in Fuji al de eerste meters zullen gereden worden op Road Atlanta.

Ook het sportief reglement heeft enkele kleine aanpassingen ondergaan. Zo kunnen wagens die slechts aan één of enkele wedstrijden willen deelnemen, toegelaten worden "indien hun aanwezigheid de attractiviteit van de wedstrijd verhoogt". Deze wagens zullen echter geen punten scoren voor het kampioenschap.

De vaste LMP1 deelnemers aan het kampioenschap kunnen bij de 24 uren van Le Mans drie wagens inzetten, waarbij alle drie wagens punten kunnen scoren. Echter enkel de punten van de twee best geklasseerde wagens komen echter in aanmerking voor het kampioenschap. De definitieve deelnemerslijst zal op 2 februari bekendgemaakt worden.

Kalender 2012

17 maart :                  12 uren van Sebring
5 mei:                          6 uren van Spa
16-17 juni:                  24 uren van Le Mans
25 augustus               6 uren van Silverstone
15 september:           6 uren van São Paulo
29 september:           6 uren van Bahrein  
14 oktober :                 6 uren van Fuji
TBA :  6 uren van… (China)



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op woensdag 7 december 2011.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons