Toro Rosso met volledig nieuwe rijdersbezetting in 2012

Jean-Eric Vergne - Scuderia Toro RossoJean-Eric Vergne - Scuderia Toro Rosso
Noch Sebastian Buemi, noch Jaime Alguersuari zullen volgend jaar de kleuren van Scuderia Toro Rosso verdedigen in het wereldkampioenschap Formule 1. Het team uit Faenza heeft besloten om na drie seizoenen schoon schip te maken en de Zwitsers-Spaanse tandem een racezitje in 2012 te ontzeggen. De troepen van Franz Tost opteren namelijk voor een volledig vernieuwde rijdersbezetting bestaande uit de Australiër Daniel Ricciardo en de Fransman Jean-Eric Vergne.
Sebastien Buemi - Scuderia Toro RossoSebastien Buemi - Scuderia Toro Rosso
Teambaas Franz Tost liet weten dat het de taak is van Scuderia Toro Rosso om de jonge rijders uit de Red Bull filière de kans te geven om te debuteren in de Formule 1. Sebastien Buemi en Jaime Alguersuari hebben die kans gekregen en het is nu tijd dat ze plaatsmaken voor nieuwe jongeren. Het zal de eerste maal zijn sinds 2006, toen Dietrich Mateschitz de Minardi-aandelen van Paul Stoddard overkocht, dat Scuderia Toro Rosso met twee nieuwe rijders aan de start van een seizoen zal verschijnen. Zowel Buemi als Alguersari maakten reeds enkele jaren deel uit van de meubelen, nadat de Zwitser in 2009 wonderkind Sebastian Vettel mocht opvolgen en Alguersuari halfweg het seizoen het zitje overnam van Sebastien Bourdais.

Daniel Ricciardo - HRTDaniel Ricciardo - HRT
Zowel Ricciardo als Vergne zijn beiden al jaren opgenomen in de Red Bull familie. Riccciardo won de Britse F3 titel in 2009 en streed in 2010 tot de laatste wedstrijd mee voor de titel in de Formule Renault 3.5. Dit jaar startte de Australiër terug voor een seizoen Formule Renault 3.5, maar was tegelijkertijd testrijder bij Toro Rosso en viel later in als vervanger voor Karthikeyan bij HRT. Bij het Spaanse team deed hij veel F1 ervaring op die hij nu goed zal kunnen gebruiken. Jean-Eric Vergne volgde Ricciardo op in het Engelse Formule 3 en haalde de titel binnen in 2010. Dit jaar werd de Fransman tweede in het Formule Renault 3.5 kampioenschap, maar toonde zich ook steeds de snelste in een Red Bull bij de Formule 1 rookie tests eerder dit jaar in Abu Dhabi.

Jaime Alguersuari - Scuderia Toro RossoJaime Alguersuari - Scuderia Toro Rosso
Frankrijk zal na twee jaren zonder vertegenwoordiger in de hoogste klasse plots drie rijders tellen in de Formule 1 volgend jaar met Romain Grosjean bij Lotus, Charles Pic bij Marussia en nu Vergne bij Toro Rosso. Ook markant is dat de helft van de Red Bull piloten in de Formule 1 de Australische nationaliteit dragen. Wat er verder met Buemi en Alguersuari gebeurt, is momenteel nog niet geweten; mogelijk is er plaats als derde rijder bij Red Bull Racing. Het is ook niet ondenkbaar dat Alguersuari naar HRT verkast, tenslotte een team met Spaanse wortels.

Foto's: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 14 december 2011 om 21:44


Andere publicaties op Racingworld.be...