Kortnieuws met IndyCar en NASCAR

Sébastien Bourdais keert dit jaar fulltime terug naar de IndyCar Series; de Fransman heeft een contract getekend bij Dragon Racing. De Euro Racecar Series is het eerste door de FIA erkende Europese kampioenschap dat het NASCAR label mag dragen.
Sébastien BourdaisSébastien Bourdais
Na enkele uitstapjes verleden jaar in de IndyCar Series heeft Sébastien Bourdais voor dit jaar een fulltime contract vast bij het Dragon Racing Lotus team. Dragon Racing is een satelliet team van het veel bekendere Penske Racing. Of de Fransman, voor wie het al voorzien was dat hij het ganse FIA World Endurance Championship (WEC) zou betwisten met Peugeot, beide kampioenschappen kan combineren, is zeer twijfelachtig. Mogelijk moet de Franse constructeur, die onlangs nog ex-Formule 1 rijder Lucas di Grassi aantrok om de plaats van de vertrokken Alexander Würz op te vullen, op zoek naar een nog een vervanger. Als teamgenoot krijgt Bourdais overigens Katherine Legge naast zich; nochtans een pilote die nooit echt uitblonk in de serie noch in de DTM.  Ondertussen zit onze jonge landgenoot Bertrand Baguette nog steeds zonder stuur voor het seizoen 2012.
 
Wie verleden jaar aanwezig was bij de 25 uren VW Fun Cup op Spa herinnert zich misschien de enkele grote V8 wagens met NASCAR look die deelnamen aan de manches van het BTCS. Deze wagens waren deelnemers van de Euro Racecar Series die het circuit kwamen verkennen met het oog op de toevoeging van een wedstrijd op de omloop van Spa aan het Euro kampioenschap van het jaar erna. De V8 Racecar is volledig gebouwd volgens het principe van de Amerikaanse NASCAR wagens met een dikke V8 motor in een buizenchassis. Ook het reglement van de serie leunt zwaar aan bij zijn Amerikaanse tegenhanger.

De serie heeft ook altijd nauwe contacten aangehouden met de Amerikaanse serie met het gevolg dat de Europese serie vanaf dit jaar officieel het NASCAR logo mag voeren en omgedoopt wordt naar NASCAR Touring Series. Het Team FJ blijft verantwoordelijk voor de organisatie van het kampioenschap en dit onder toezicht van de FIA, maar de NASCAR organisatie zal zijn expertise aanbrengen om de spektakelwaarde van de Europese wedstrijden nog te verhogen. De beste rijders van de Europese serie worden op het einde van het jaar ook uitgenodigd om in de US deel te nemen in één van de NASCAR series. 

Deze spectaculaire klasse zal dit jaar dus voor het eerst in België een manche organiseren en dit op het circuit van Spa tijdens het weekend van de 12 uren van Spa op ç en 10 juni. Het gerucht gaat dat al verscheidene Belgische piloten geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de wedstrijd of zelfs het ganse kampioenschap.

Foto: Niels Vaeck


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op vrijdag 13 januari 2012 om 00:33


Andere publicaties op Racingworld.be...