Toyota toont zijn TS030 HYBRID aan het publiek

Toyota Racing - TS030 HybridToyota Racing - TS030 Hybrid
Nadat verleden week al spionagefoto's gelekt waren van de eerste testen die Toyota voerde met zijn nieuwe LMP1 op het circuit van Paul-Ricard, besloot het Japanse merk dan maar om zijn wagen officieel aan de pers voor te stellen. De rood-witte bolide ligt in de lijn van de huidige LMP1 wagens en toont zelfs enige gelijkenis met de Peugeot 908, opvallend is echter wel het korte motorcompartiment. Goed nieuws voor de Belgische fans is dat de wagen zijn racedebuut zal maken bij de 6 Hours of Spa.
De nieuwe LMP1 kreeg de naam TS030 HYBRID toebedeeld in navolging van de TS010 en de TS020 die in de jaren negentig deelnamen aan de 24 uren van Le Mans. Het meest opvallende kenmerk is natuurlijk de volledig nieuwe V8 3.4 liter atmosferische benzinemotor met Nisshinbo hybride systeem. In lijn met het reglement wordt de opgeslagen gerecupereerde remenergie teruggestuurd naar twee wielen. Alleen is Toyota er nog niet uit of het de extra energie naar de voor- of naar de achteras zal afleiden. Wanneer de elektrische energie naar de voorwielen gaat, mag het systeem slechts ingeschakeld worden vanaf een snelheid van 120 km/u, bij het aandrijven van de achterwielen mag dit altijd gebeuren. De laatste optie, met (te) veel kracht op de achterwielen gaat meestal gepaard met een slechtere handelbaarheid in de bochten.

Toyota Racing - TS030 HybridToyota Racing - TS030 Hybrid
De testen op Paul-Ricard werden uitgevoerd door de drie al  aangekondigde rijders, Alexander Wurz, Nicolas Lapierre en Kazuki Nakajima, alsmede door de Japanner Hiroaki Ishiura. Terwijl de drie eerst genoemden de Toyota TS030 zullen laten debuteren tijdens de 6 Hours of Spa, maakt Ishiura kans om de tweede wagen bij de 24 uren van Le Mans te bemannen. Terwijl er in Spa nog één wagen aan de start komt, heeft Toyota immers beslist om naar Le Mans te komen met twee wagens. Oorspronkelijk was het plan om die tweede wagen te bemannen met Buemi en twee Japanse piloten, maar het forfait van Peugeot opent nu ook de mogelijkheid dat één van de vrijgekomen ervaren rijders van het Franse merk wordt aangetrokken. Aan welke races Toyota na de wedstrijd van Le Mans nog zal deelnemen, wordt beslist na de etmaalrace. Opvallend is ook dat Toyota de jonge Italiaan Andrea Caldarelli als testrijder heeft aangetrokken. Caldarelli kwam verleden jaar uit in de GP3 en Formula Nippon en wordt nu geïntegreerd in het Toyota Young Driver Program. Caldarelli maakte al deel uit van het jongeren programma van het Japanse merk ten tijde dat het merk nog actief was in de formule 1.

Foto's: Toyota Motorsport GmbH


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24H du Mans op woensdag 25 januari 2012 om 17:46


Andere publicaties op Racingworld.be...