Dit weekend de 24 uren van Daytona

Sun Trust Racing - Chevrolet Corvette DPSun Trust Racing - Chevrolet Corvette DP
Dit weekend schiet ook in Amerika het autosportseizoen in gang met de traditionele 24 uren wedstrijd op het circuit van Daytona. Na het forfait van de Starworks Riley zullen er normaal gezien zaterdag nog 60 wagens aan de start verschijnen. Vooral de strijd in de GT klasse - met 46 inschrijvingen veruit de grootste klasse - belooft spannend te zijn. Nochtans moet de overwinning logischerwijze naar een DP wagen gaan en in die klasse ogen de nieuwe Riley en Corvette DP's over de beste papieren te beschikken. Ondanks dat Corvette, nadat alle testsessies tot hiertoe domineerde, als favoriet voor de pole vertrok is het een Riley die de eerste plaats op de grid zal innemen.
Met 15 inschrijvingen puilde de DP klasse al niet uit van de deelnemers, maar op het laatste moment haakte dan nog het Baron-Starworks team af wegens sponsor perikelen. Een tegenvaller voor de organisatie, want de wagen zou bestuurd worden door de populaire Indy-sterren Hunter-Reay, Kanaan en EJ Viso. Geen gebrek aan deelnemers in de GT klasse waar 46 wagens zich inschreven. In deze klasse is Porsche de grote favoriet, het komt met niet minder dan 24 wagens aan de start. Verder hebben we Mazda met zeven wagens, Ferrari met vijf, Camaro met drie, BMW en Audi met twee wagens. Viper, Corvette en Ford tenslotte houden het op één wagen.

De eerste van vijf testsessies zit er al op en zoals verwacht toonde een Corvette DP zich de snelste. De Sun Trust Racing wagen van Angelelli/Taylor/Briscoe zette de snelste tijd neer in 1.14:952. Volgen daarna de Ganassi Riley van Hand/Pruett/Rahal/Rojas en de Corvette van Fogarty/Gidley/Gurney. De acht snelste wagens, allen DP wagens, eindigden allen met een tijd binnen dezelfde seconde. Ook zeer kort bijeen liggen de tijden in de GT klasse waar de beste tijd werd neergezet door Spencer Pumpelly op de TRG Porsche waar ondermeer ook Marc Goossens op rijdt. Dirk Werner op een BMW M3 en Sascha Maassen op de Paul Miller Porsche volgen. Onze andere landgenoten, Soulet en Heylen op de Viper en Fumal op de Corvette GT zijn helemaal achteraan in het veld te vinden. Opvallen deed ook de NGT Racing Porsche #26, maar dan wel om zijn speciale decoratie in de kleuren van sponsor MOMO. De oprichter van het bekende bedrijf van autoaccessoires, autosportfanaat Giampiero Moretti, overleed  op 14 januari jongstleden. Ter nagedachtenis aan de overledene, hebben de nieuwe eigenaren van de merknaam besloten een wagen te tooien in de bekende rood/gele kleuren en het front te decoreren met een groot portret van Giampiero Moretti.

Ondanks dat Corvette alle troeven in handen had, is de pole, bepaald bij de eerste kwalificatiesessie, toch naar een Riley gegaan. Angelelli had lange tijd de pole in handen maar moest ze toch afgeven aan Ryan Dalziel, die op het einde met zijn Riley-Ford nog sneller ging. Ook de tweede lijn gaat naar een Riley en een Corvette. De Ganassi Riley-BMW van Dixon/Franchitti/Montoya/McMurray vertrekt als derde voor de Corvette van Gurney/Fogarty/Gidley. Bij de GT's gaat de pole logischerwijs naar een Porsche, namelijk het Brumos Racing exemplaar #59, tevens dertiende algemeen. Ferrari doet het al met al niet slecht met een tweede tijd (AIM Autosport) en een vijfde tijd (RISI). Verder in de top tien, buiten Porsche's nog een Mazda RX-8 (zesde) en een Camaro (achtste). Ondanks dat bij de vrije training de TRG Porsche met Marc Goossens bij de GT's de snelste tijd maakte, strandde de wagen in de kwalificatie op een 52ste plaats, een veertigste tijd bij de GT's. Twee plaatsen verder vinden we de Corvette GT van Fumal terug. De snelste Belgen zijn dus Heylen en Soulet die met de Viper de veertigste tijd, 28ste GT, pakten.
 
Foto: Grand-Am


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op vrijdag 27 januari 2012 om 00:07


Andere publicaties op Racingworld.be...