Monza: Chevrolet begint 2012 zoals het 2011 afsloot

Chevrolet - Chevrolet Cruze 1.6TChevrolet - Chevrolet Cruze 1.6T
Chevrolet heeft het seizoen aangevat op dezelfde manier hoe het Amerikaanse merk het vorig jaar eindigde: met een dubbele zege. Wel lijkt het er op dat de troepen van Eric Nève dit jaar iets meer van de concurrentie zullen merken in vergelijking met 2011. Wereldkampioen Yvan Muller liet het allemaal niet aan zijn hart komen en mocht vandaag twee keer het hoogste schavotje betreden. Perfect revanche dus voor de Fransman nadat hij in 2007, 2008, 2009 en 2010 in Italië telkens één wedstrijd won, maar afgelopen seizoen in Monza Rob Huff tweemaal met de zege aan de haal zag gaan.
Monza - Race 1
Bij het aansijden van de eerste chicane in de eerste wedstrijd van het seizoen 2012 kan Alain Menu ternauwernood zijn Chevrolet Cruze op de baan houden, maar iets verder moet de Zwitser de grindbak opzoeken na een poging Rob Huff te passeren en verliest hij enkele plaatsen. Wereldkampioen Muller van zijn kant zet in de allereerste ronde Gabriele Tarquini opzij en stoot door naar de leiding in de wedstrijd. De Fransman moet de Italiaan in de chicane na de start/finish echter opnieuw voorbijlaten nadat de Muller de chicane mist en een bestraffing wil vermijden. Even later komt de safety car de baan op en wanneer het veld terug wordt vrijgegeven, verliest leider Tarquini zijn koppositie op een oliespoor. Muller profiteert en controleert de wedstrijd tot aan de meet. Tegen het einde moet Tarquini ook de ondertussen terug opgeklommen Huff voorbijlaten, hij kan wel nog Rickard Rydell afhouden waardoor hij met zijn nieuwe SEAT turbomotor meteen een podium behaalt voor eigen publiek.

Tom Coronel eindigt verdienstelijk vijfde, tevens eerste BMW-rijder, voor de eerste Independent rijder, Pepe Oriola. Lange tijd leek Aleksei Dudukalo primus te worden bij de Independents, maar na een schuiver moest Oriola in feite de wedstrijd gewoon nog afwerken om met de eer te gaan lopen. Onze landgenoot Andrea Barlesi kwam in de openingsfase in aanraking met Mehdi Bennani en moest de strijd staken.

Uitslag race 1
01. Yvan Muller
02. Robert Huff +0.446
03. Gabriele Tarquini +2.305
04. Rickard Rydell +2.745
05. Tom Coronel +3.796
06. Pepe Oriola +6.111
07. Alain Menu +6.326
08. Alex MacDowall +8.287
09. Norbert Michelisz +8.431
10. Alberto Cerqui +9.257

Monza - Race 2
De startopstelling voor de tweede race wordt bepaald door de opstelling uit race 1 om te draaien; Norbert Michelisz vertrekt dus op pole bij de stilstaande start. Pepe Oriola zal de tweede heat vanuit de pitlane aanvatten, terwijl merkgenoot Aleksei Dudukalo zijn wagen moet achterlaten nog voor hij de grid bereikt. Tom Coronel, vertrokken van op de derde rij, haalt bij de start maximaal voordeel uit zijn achterwielaangedreven BMW en vertoeft bij de eerste bocht al meteen in tweede stelling. Alain Menu krijgt een tik, maar kan zijn weg verderzetten. Een ronde later zitten de drie Chevrolet's op een zakdoek, maar loopt het bijna fout bij het aanremmen naar de eerste chicane. Huff tikt Muller aan, de Fransman spint, maar kan doorrijden in vijfde positie met in zijn zog respectievelijk Menu en Huff. Ook Tarquini was betrokken bij het incident; de Italiaan moet de handdoek werpen vanwege een ophangingsprobleem. Vooraan het veld houden Michelisz en Coronel stand, tot een ontketende Muller onze Noorderbuur passeert. In de Variante Ascari neemt Muller de leiding in de wedstrijd over van Michelisz; de Hongaar zal terugvallen in het veld om slechts als achtste te finishen nadat hij een duif aanreed.

Muller geselt dus zijn duivels en boekt meteen zijn eerste dubbel van 2012. Stefano D'Aste stunt voor zijn thuispubliek en eindigt als beste in de Yokohama Trophy. Andrea Barlesi finisht in zijn tweede wedstrijd FIA WTCC als vijftiende. Onze jonge landgenoot gaf na de wedstrijd toe dat de performantie er zeker was in de tweede heat. "Nog wat meer ervaring en het moet mogelijk zijn om een top tien te rijden."

Uitslag race 2
01. Yvan Muller
02. Alain Menu +0.307
03. Robert Huff +0.613
04. Tom Coronel +0.993
05. Stefano D'Aste +6.125
06. Franz Engstler +6.705
07. Alex MacDowall +7.247
08. Norbert Michelisz +10.238
09. Alberto Cerqui +12.663
10. Rickard Rydell +14.066

Vermelden we tot slot nog dat er geen enkele Special Tuning Racing SEAT meereed in de wedstrijden. Het was reeds geweten dat Tom Boardman niet zou starten wegens een tekort aan onderdelen, terwijl de Leon van Darryl O'Young vanmorgen tijdens de warm-up vuur vatte.

In de tussenstand voor het wereldkampioenschap neemt Yvan Muller vanzelfsprekend de kopstart, voor stalgenoten Huff en Menu. Tom Coronel is na de eerste wedstrijd knap vierde. De volgende meeting wordt verreden op 1 april in het Spaanse Valencia.


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in WTCC
op zondag 11 maart 2012 om 17:47


Andere publicaties op Racingworld.be...