Belgian Racing Car Championship (BRCC) is geboren

De kogel is door de kerk, we krijgen dan toch een Belgisch kampioenschap circuit in 2012. De RACB kwam met Kronos Events tot een overeenkomst voor de inrichting van drie nationale kampioenschappen op circuit. "De tellers zijn voor ons weer op nul gezet. We beginnen van een wit blad, met het volledige onderlinge vertrouwen. De donkere wolken zijn verdreven en nu is het tijd voor de sport", aldus Geoffroy Theunis, Algemeen Directeur van RACB Sport.
Het zag er lange tijd naar uit dat de vele teams die vorig jaar in de Belcar en BTCS uitkwamen op zoek moesten gaan naar een nieuw onderdak. Op een moment waarop de meeste equipes hun plannen voor het nieuwe seizoen zowat klaar hebben, wordt nu bekendgemaakt dat er alsnog iets uit de bus gekomen is. Jean-Pierre Mondron en Marc Van Dalen van Kronos Events nemen uiteindelijk de handschoen op. “We konden niet aan de zijlijn blijven staan, want de toekomst van de nationale autosport stond op het spel”, steekt Marc Van Dalen van wal. “De uitdaging is er één van formaat, maar we geloven er 100% in. 2012 zal een leerjaar worden, maar we willen in continu overleg met alle betrokkenen bijleren en vooruitgang boeken.” Na de hele farce van de afgelopen maanden is men er bij Kronos vooral op uit om het geschonden vertrouwen terug te winnen en te werken aan een stabiele toekomst: “We willen de media, de rijders, de teams, de fans en alle betrokkenen er van overtuigen dat ze met ons aan het juiste adres zitten en dat we hun vertrouwen waard zijn. Onze doelstellingen voor 2012 zijn duidelijk: dat vertrouwen verdienen en krediet opbouwen om in de beste omstandigheden nu al aan morgen te werken.”
 
Het nieuwe kampioenschap krijgt de benaming Belgian Racing Car Championship (BRCC, niet te verwarren met de Benelux Race Car Championships van SOT-organisator BRI) mee en zal zowel een sprint als een endurance titel omvatten. Tijdens een weekend zullen er op zaterdagnamiddag telkens twee Short Races van elk 30 minuten worden afgewerkt, met twintig minuten onderbreking tussen beide races en een omgekeerde top-8 voor de tweede wedstrijd en een Long Race van drie uur op zondag. Het BRCC zal openstaan voor alle gehomologeerde GT's en toerwagens en het is perfect mogelijk om met één en dezelfde wagen aan alle drie wedstrijden deelnemen. Voor de teams of piloten die dit doen worden de punten van beide kampioenschappen samengeteld voor een heuse ‘beker van België Circuit’.
 
De kalender van het BRCC bestaat uit zes weekends binnen de landsgrenzen en is evenwichtig verdeeld tussen Zolder en Francorchamps. “Het taalkundig evenwicht is voor ons enorm belangrijk, net als het evenwicht tussen de beide circuits”, gaat Marc Van Dalen verder. “We willen dat iedereen zich in onze competitie terugvindt, want we hebben de steun van alle betrokkenen nodig om de machine weer op gang te krijgen.” De aftrap van het seizoen is voorzien voor het weekend van 19 en 20 mei in Zolder waarop aanvankelijk de ELMS stond ingepland. Vervolgens brengt men driemaal op rij een bezoek aan Francorchamps met een nachtelijke Long Race op 9 juni, een wedstrijd in het voorprogramma van de 3000 km van Francorchamps op 7 juli en  een race in de aanloop naar de Total 24 Hours of Spa op 27 en 28 juli. In de herfst keert men nog tweemaal terug naar Zolder tijdens de Zolder Belgian Masters van 19 tot 21 oktober en de Race Promotion Night tijdens het weekend van 9 en 10 november.
 
Ook de VW Fun Cup krijgt een vervolg in 2012, weliswaar onder een andere benaming zijnde de ‘Be Trophy’. Zij zullen driemaal het BRCC vervoegen (2x Francorchamps, 1x Zolder) en verder nog een bezoek brengen aan de circuits van Mettet en Val de Vienne.
 
De hamvraag is natuurlijk of een kampioenschap dat zo laat op het jaar wordt aangekondigd nog wel voldoende deelnemers kan aantrekken. Zoals reeds aangehaald hebben vele teams en rijders namelijk al alternatieven gevonden. Een ding is in ieder geval zeker, de nationale autosport begint midden mei aan een nieuw hoofdstuk.
 
Kalender BRCC:
 
Zolder 19-20 mei
Francorchamps 8-9 juni
Francorchamps (3000 km van Francorchamps) 6-7 juli
Francorchamps (Total 24 Hours of Spa) 27-28 juli
Zolder (Belgian Masters) 19-21 oktober
Zolder (Race Promotion Night) 9-10 november

Foto: Martijn Wouters


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Nationaal op donderdag 05 april 2012 om 14:24


Andere publicaties op Racingworld.be...