Nogaro: Dubbele dubbel voor WRT - Knaldebuut voor Laurens Vanthoor

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMSBelgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Na de zege in de kwalificatierace gisteren zette Belgian Audi Club Team WRT haar dominantie vandaag verder door opnieuw de twee eerste posities op het podium in te palmen. Net als gisteren was de overwinning weggelegd voor de Audi R8 LMS Ultra #32 van Stéphane Ortelli en onze landgenoot Laurens Vanthoor; deze laatste maakte een indrukwekkend debuut in het WK GT1. De laatste trap op het podium werd ingenomen door de All Inkl Mercedes SLS AMG van Marcus Winkelhock en teambaas Marc Basseng.
Start FIA GT1 - NogaroStart FIA GT1 - Nogaro
In tegenstelling tot het druilerige weer tijdens de kwalificatierace, wordt de kampioenschapsrace onder aangenaam lentezonnetje afgewerkt. De twee Belgische WRT Audi’s startende van op de eerste rij voeren het veld aan bij de formatie en verrassend genoeg verloopt de gehele startprocedure vlekkeloos. Toni Vilander positioneert zijn Ferrari F458 meteen tussen de twee mat zwarte Audi’s en Mike Parisy sluit achter de top drie aan in zijn Mühlner Porsche. Beide heren worden later echter bestraft wegens een valse start. Enzo Ide rukt meteen op naar de vijfde positie nadat hij als tiende was gestart. Voor Hexis Racing verloopt alles aanvankelijk nog goed en beide wagens vertoeven vooraan het veld, echter nog voor half koers kregen beide wagens af te rekenen met technische problemen. De McLaren oogt nog steeds niet bedrijfszeker en er lijkt nog veel werk aan de winkel om van de wagen een feilloos wapen te maken.
 
Valmon Racing Team Russia - Aston Martin DBRS9Valmon Racing Team Russia - Aston Martin DBRS9
Vooraan is het al Audi wat de klok slaat, de #32 en #33 rijden in formatie weg van de rest van het veld. Enzo Ide volgt in derde positie in zijn AF Corse Ferrari op aanzienlijke afstand, maar al snel voelt hij de hete adem van de twee All Inkl Mercedessen in zijn nek. Onder druk moet de West-Vlaming de twee wagens laten passeren, zijn rode bolide beschikt weliswaar over voldoende snelheid op het recht stuk, in de bochten oogt de F458 Italia echter zeer nerveus. Maxime Martin, de derde Belg in de wedstrijd, laat ondertussen nogmaals zien dat hij momenteel een van de beste GT-piloten op het toneel is. Hij perst zowaar alles uit zijn ‘Russische’ Aston Martin en kan de wagen in zevende stelling positioneren voor de pitstops, zijn teammaat Alexej Vasiliev valt vervolgens echter terug in de klassering.
 
All-Inkl Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3All-Inkl Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Bij het afwerken van de pitstops leeft de tweestrijd tussen de Audi’s weer op. Ortelli brengt als eerste zijn R8 LMS Ultra binnen en laat het stuur over aan Laurens Vanthoor. Wanneer enkele ronden later Oliver Jarvis in de tweede WRT Audi de pitstraat verlaat, komt hij net voor onze landgenoot op de baan. Meteen word duidelijk dat Vanthoor over meer snelheid beschikt dan zijn Britse teamgenoot, Jarvis neemt dan ook een verdedigende rijstijl aan waardoor de twee All Inkl Mercedessen terrein kunnen goedmaken. Met nog een kwartier op de klok remt Laurens Vanthoor uiteindelijk de #33 van Oliver Jarvis uit op het einde van het achterste rechte stuk om vervolgens meteen afstand te nemen. Na eerder de kwalificatie race te hebben gewonnen, rijdt de jonge Limburger zo op een indrukwekkende wijze naar de zege bij zijn debuut. De All Inkl SLS’en naderen nog op Oliver Jarvis maar stranden uiteindelijk op de derde (Basseng/Winkelhock) en vierde plaats (Pastorelli/Jäger). AF Corse sluit als derde merk aan op de vijfde (Ide/Castellacci) en zesde (Vilander/Salaquarda) plek voor een opzettende Peter Kox die zijn Lamborghini maar niet voorbij Filip Salaquarda kreeg.De Vita4One BMW's waren nergens dit weekend, de wagen beschikt simpelweg niet over voldoende vermogen. Daarenboven valt het op dat de verschillende merken steeds in duo's finishen, er zal hier en daar nog wat gesleuteld moeten worden aan de Balance of Performance.

Dankzij de dubbele zege van WRT, vertrekt het team nu als leider in de WK tussenstand naar Circuit Zolder. Voor Laurens Vanthoor, geboren en getogen Limburger, oogt het plaatje natuurlijk eveneens fraai gezien de jonge Belg als leider in de tussenstand zal aantreden te Circuit Zolder over twee weken.
 
Uitslag kampioenschapsrace FIA GT1 Nogaro 2012
01. Stephane Ortelli/Laurens Vanthoor (Audi R8 LMS)
02. Frank Stippler/Oliver Jarvis (Audi R8 LMS)                                                   + 3.731
03. Marc Basseng/Marcus Winkelhock (Mercedez-Benz SLS AMG)               +  4.421
04. Nicky Pastorelli/Thomas Jäger (Mercedez-Benz SLS AMG)                       +  6.366
05. Enzo Ide/Francesco Castellacci (Ferrari 458 Italia)                                      + 18.925
06. Toni Vilander/Filip Salaquarda (Ferrari 458 Italia)                                      + 21.231
07. Darryl O Young/Peter Kox (Lamborghini Gallardo LP600)                         + 21.682
08. Albert von Thurn und Taxis/Tomas Enge (Lamborghini Gallardo LP600)  + 35.234
09. Mike Parisy/Matt Halliday (Porsche 911 GT3 R)                                          + 49.619
10. Yelmer Buurman/Michael Bartels (BMW Z4 GT3)                                      + 1:00.307
11. Nikolaus Mayr-Melnhof/Mathias Lauda (BMW Z4 GT3)                           + 1:05.808 
12. Maxime Martin/Alexej Vasiliev (Aston Martin DBRS9)                               + 1:27.167
13. Andreas Zuber/Sergey Afanasyev (Aston Martin DBRS9)                          + 1 ronde
14. Milos Pavlovic/Matteo Cressoni (Ford GT)                                                   + 2 ronden
15. Benjamin Lariche/Ren Wei (Porsche 911 GT3 R)                                         + 3 ronden
16. Gregoire Demoustier/Alvaro Parente (McLaren MP4-12C)                        opgave
17. Frederic Makowiecki/Stef  Dusseldorp (McLaren MP4-12C)                      opgave


Foto: Markus Berns/SRO


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in GT1 op maandag 09 april 2012 om 16:22


Andere publicaties op Racingworld.be...