Spa Races: Haase/Mollekens/Weerts van start tot finish in de Long race

DH/WRT - Audi R8 LMSDH/WRT - Audi R8 LMS
De WRT Audi R8 ingezet door Delahaye Racing won na Zolder nu ook de tweede long-race van het jaar, ditmaal op het circuit van Spa. Weerts en Mollekens kregen ditmaal versterking van de Duitse Audi piloot Cristopher Haase, die zich kwam voorbereiden op de 24 uren van Spa later dit jaar. De gebroeders Thiers slaagden erin om de Ferrari naar de tweede plaats te loodsen maar op één ronde van de Audi. De Viper GTS van DVB Racing kaapte bij zijn debuut in de serie het laatste podiumplaatsje weg ondanks dat de wagen slechts als zeventiende startte. Ondanks problemen bij de start kon de Chad Kia de overwinning bij de tourisme wagens binnen slepen.
Belgium Racing - Porsche GT3 CupBelgium Racing - Porsche GT3 Cup
Evenals in Zolder kwam de GPR Aston Martin wegens technische problemen niet aan de start van de long-race. Ook de Chad Kia bleef in de pit bij de start om nog de nodige reparaties uit te voeren. Consternatie op de grid bij bij Race/Art als de mecaniciens een lek aan de remleiding van de op pole staande BMW Z4 ontdekten. De wagen kwam direct de pits binnen en zou met verscheidene ronden achterstand alsnog de baan opkomen.  Bij de start kwam onder meer de Ferrari goed weg, maar in La Source ging de WRT Audi binnendoor en nam de kop. Een kanonstart kwam er van Dylan Derdaele in de Porsche die hij deelt met zijn vader. Na voor de ronde halfweg was, lag de youngster op kop van de wedstrijd, voor de Audi op enige afstand gevolgd door een trio wagens bestaande uit de Scuderia Monza Ferrari, de Scuderia Caira Porsche en de Gomez GC10. De tweede
DVB Racing - Chrysler Viper GTS-RDVB Racing - Chrysler Viper GTS-R
Gomez GC10 BMW werd bij de trainingen vernield, maar het team GC Automobile stoomde voor Thiry en Olivier Gomez een nieuwe Silhouette klaar, echter met een Scirocco carrosserie. Voor het harde werk dit weekend, werd het team overigens bedacht met de Michelin Award, goed voor een set Michelin's en een tekening van Clovis. Luttele ronden later in de wedstrijd ging de Audi op het rechte stuk de leidende Porsche weer voorbij en nam de leiding om die niet meer af te staan. De posities bleven lange tijd dezelfde met de Audi voor de Derdaele Porsche, de Ferrari van de Thiers, de Gomez van Vanbellingen en de DVB Racing Viper die al was opgeklommen naar de vijfde plaats. Zesde lag Bert Longin die voor deze race instapte op de Mext Racing Porsche naast Van Elslander.

Chad Racing - Kia Pro_cee'dChad Racing - Kia Pro_cee'd
Toen Haase het stuur van de Audi overnam was er geen houden meer aan, de Duitser reed weg van zijn tegenstanders en bleek een belangrijke factor te zijn in het succes van de Audi dit weekend. De Ferrari van de gebroeders Thiers bleef van problemen gespaard ditmaal en kwam als tweede over de lijn. Lumbeeck/Moonens/Redant brachten de DVB Viper naar de derde plaats, na gestaag te zijn opgeklommen vanaf de zeventiende startpositie. Patric en Dylan Derdaele eindigden uiteindelijk als vierde op de Porsche Cup in dezelfde ronde als de Viper. Ondanks de problemen bij de start, won de Kia Silhouette van Dockerill/Steveny doorheen de wedstrijd de ene positie na de andere. Finaal profiteerde Chad Racing van de moeilijkheden bij Gomez (Ondermeer crash van
Team Clairet Sport - Seat Super CopaTeam Clairet Sport - Seat Super Copa
de Scirocco) om de Silhouette klasse te winnen en vijfde algemeen te eindigen. De plaatsen zes tot tien kwamen allen in handen Porsche Cup’s, ProSpeed voor Mext Racing, Allure team, First Motorsport en Scuderia Caira. De zege bij de Toerisme wagens ging naar de Seat Super Copa van TouP Team Clairet Sport Marques/Cheruy.De grote verliezers van de dag waren Bouvy, Kelders en Coens die de remmen van hun Porsche 996 vuur zagen vatten. Ian Dockerill neemt dankzij zijn klasseoverwinning met 81 punten nipt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over, voor de familie Derdaele (op één punt) en Albert/Leonard (op vier punten).

Onze fotografen Marnik Mouchaers en Martijn Wouters zorgden voor een mooie selectie aan beeldmateriaal uit deze drie uur durende long race te Spa-Francorchamps.

Uitslag long race BRCC Spa Races 2012:

Mext Racing - Porsche 997Mext Racing - Porsche 997
01. Mollekens/Weerts/Haase (Audi R8 LMS), 66 ronden
02. Thiers/Thiers (Ferrari F430) op 1 ronde
03. Lumbeeck/Moonens/Redant (Dodge Viper)
04. Derdaele/Derdaele (Porsche 997 Cup)
05. Stéveny/Dockerill (Kia Silhouette) op 2 ronden
06. Grandjean/Muller/Mattheus (Porsche 997 Cup)
07. Van Elslander/Longin (Porsche 997 Cup)
08. Léonard/Albert (Porsche 997 Cup)
09. Sluys/Renmans (Porsche 997 Cup) op 3 ronden
10. Mondron/Lémeret/Van Dalen (Porsche 997 Cup) op 4 ronden

Foto's: Martijn Wouters & Marnik Mouchaers


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in BRCC op zaterdag 09 juni 2012 om 23:07


Andere publicaties op Racingworld.be...