Portimão: Mercedes wint kwalificatierace, Ferrari kan pole niet verzilveren

All-Inkl.com Münnich Motorsport - Mercedes-Benz SLS AMG GT3All-Inkl.com Münnich Motorsport - Mercedes-Benz SLS AMG GT3
Marc Basseng en Markus Winkelhock bezorgden Mercedes de overwinning in de kwalificatierace van de FIA GT1 manche in Portimão. Nochtans was het Ferrari dat de kwalificaties domineerde en beide wagens op de eerste lijn had staan. Bij de race mispakten de Italiaanse bolides zich echter bij de pitstopstrategie en eindigden achterin het veld. Mercedes won dus voor de BMW van Bartels/Buurman die mooi waren opgeklommen van de elfde startplaats.
Slecht nieuws bij de start van de kwalificaties, het deelnemersveld was nog verder uitgedund na het forfait van de Porsche van Lariche en Lunardi. De wagen kampte met een kapotte motor en nog slechts 14 wagens gingen van start waardoor iedereen dus door mocht naar de tweede kwalificatie. In Q2 toonde Mercedes reeds haar potentieel; Winkelhock bleek de snelste voor de Ferrari van Castellacci. Laurens Vanthoor kon zich niet plaatsen voor de derde kwalificatie. In Q3 nam Ferrari echter terug de overhand en Vilander pakte de pole in 1:44.730 en bleef net een uitstekende Ide voor met negen tiende van een seconde. Twee Ferrari’s op de eerste rij, maar ook op de tweede rij stonden twee wagens van hetzelfde team met de Mercedes AMG’s van Basseng/Winkelhock en Pastorelli/Jäger.

Bij de start behielden de beide Ferrari’s de leiding, maar al snel kwamen de Mercedessen opzetten. Castellacci moest de beide Duitse bolides voorbij laten maar Salaquarda hield stand.  Daarachter volgden Kox (Lamborghini), Pavlovic (Ford) en Parente (McLaren).  De Nederlander zag zijn wagen echter stil vallen op het circuit met een stukke stuurinrichting na een contact met deMcLaren, waarna de organisatie besliste om de safety-car op de baan te sturen. Bij het openen van de pitwindow was de safety-car nog op de baan en Salaquarda schoot als eerste de pitlane in onmiddellijk gevolgd door de tweede wagen van het team. De stop bij AF Corse verliep echter chaotisch en de F458’s verloren veel tijd en zakten weg in het veld.   

Nadat iedereen langs de pits was gepasseerd was het de Mercedes van Basseng die op kop reed voor de Audi van Stippler, die profiteerde van een snelle pitstop. Ook bij Vita4One kon men profiteren van een ideale pitstopstrategie en beide BMW’s lagen nu derde en vierde met Lauda voor Buurman. Buurman was echter in goeden doen, hij passeerde eerst zijn teamgenoot  om wat later ook voorbij de Audi te gaan. Het gat met de leider was echter te groot en de Nederlander eindigde op acht seconden van de Mercedes als tweede. Ondertussen kwam ook de McLaren van Dusseldorp fel opzetten, de BMW van Lauda kon niet lang weerstaan aan de ontketende Nederlander maar Stippler kon zijn podiumplaatsje nog net redden. Voor de Belgen was er niet veel reden om te juichen, de Audi van Vanthoor kwam als tiende over de lijn net één plaatsje voor de Ferrari van Ide.

Uitslag kwalificatierace GT1 Portimão 2012:

01. Basseng/Winkelhock (Mercedes SLS AMG)
02. Bartel/Buurman (BMW Z4)
03. Jarvis/Stippler (Audi D8 LMS ultra)
04. Makowiecki/Dusseldorp (McLaren MP4-12C)
05. Mayr-Melnhof/Lauda (BMW Z4)
06. Pastorelli/Jäger (Mercedes SLS AMG)
07. Pavlovic/Cressoni (Ford GT)
08. Parente/Demoustier (McLaren MP4-12C)
09. Parisy/Zuber (Porsche 911 GT3-R)
10. Vanthoor/Ortelli (Audi R8 LMS ultra)
11. Castellacci/Ide (Ferrari F458 Italia)
12. Vilander/Salaquarda (Ferrari F458 Italia)
13. Rosina/von Thurn und Taxis (Lamborghini Gallardo)

Foto: Patrick Hecq/SRO


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in GT1 op zaterdag 07 juli 2012 om 22:25


Andere publicaties op Racingworld.be...