Superstars Series: Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren (2)

Superstars SeriesSuperstars Series
Op een ogenblik dat de meeste toerismekampioenschappen moeilijke jaren beleven, gaan de Superstars Series door met hun opmerkelijke opmars. Overal waar ze komen, zijn de reacties laaiend enthousiast en de grote berlines met motoren van 6, 8 of 12 cilinders zorgen dan ook voor het nodige spektakel. Na een eerste bezoek aan onze Ardennen, komen de rijders van de Superstars Series dan ook met plezier naar Spa-Francorchamps terug, voor een omloop die de wagens als gegoten zit.
In 2011 was Maserati aan het feest dank zij Andrea Bertolini, de kampioen van 2011. Dit jaar is het merk, nog steeds vertegenwoordigd door Swiss Team, ook weer van de partij, maar zij viseren de titel niet. In tegendeel ze maken mee het spektakel door hun Quattroporte iedere meeting aan andere grote namen toe te vertrouwen.
 
Na Christian Fittipaldi, Johnny Herbert en Christian Klien, is het aan de Fin Mika Salo om met het n°1 rond te rijden… iets wat hij eerder dit jaar ook al deed. Met 110 Grands Prix (en twee podia in 1999 met Ferrari), is de man uit het Hoge Noorden niet aan zijn proefstuk toe. Hoewel hij in Spa tijdens zijn F1-carrière nooit geluk kende, wil hij nu met de Maserati in Spa wel vooraan meestrijden.
 
Vitantonio Liuzzi, de te kloppen man!
 
Het is voorlopig de armada Mercedes die gedurende het lopende seizoen het meeste indruk heeft gemaakt. Onder aanvoering van de ex-F1-rijder Vitantonio Liuzzi, zorgen de Zilverpijlen voor het nodige machtsvertoon. Hun aanvoerder is zonder meer de de ex-rijder van HRT, Toro Rosso, Force India en zelfs Red Bull (4 races). Hij zat al heel het seizoen mee vooraan en leidt in zijn Mercedes C63 AMG van Caal Racing Team na vijf van de negen meetings de dans. In Spa zal Liuzzi er voor willen zorgen dat zijn bonus op de achtervolgers nog groeit en ook dat hij kan afrekenen met onder meer Mika Salo. Andrea Larini, Nico Caldarola en Luigi Ferrara zijn de andere vertegenwoordigers van het merk uit Stuttgart.
 
Andere Duitse merken doen het ook goed in de Superstars Series. BMW en Audi spelen ook vooraan mee in het kampioenschap. In de BMW M3 E92 van team Dinamic, houdt Thomas Biagi zich klaar om bij de minste aarzeling van de leider de leidersplaats aan te vallen. De jonge Johann Kristoffersson, hij won in Imola, verrast dan weer vriend en vijand in de Audi RS5 van KMS. Met Gianni Morbidelli (nog een ex-F1-rijder), beschikt Ingolstadt nog over een grote naam, één die onaantastbaar was in Donington, maar zowel in Mugello als op de Hungaroring heel wat punten liet liggen en dus nu op revanche uit is.
 
De outsiders
 
Een van de aantrekkingspunten van de Superstars Series zijn de vele outsiders die ongeremd hun kans kunnen gaan. We denken dan aan: Francesco Sini (Chevrolet Lumina) winnaar van een manche in Mugello, Massimo Pigoli (Jaguar) na zijn zege in de openingsmanche in Monza, Stefano Gabellini (BMW) de tweede man van team Dinamic, of de Columbiaan Camilo Zurcher (Mercedes) die in Hongarije meteen in de slag zat. In Spa-Francorchamps zien we nog een debutant, te weten de Brit Jeff Smith, een ervaren kerel uit het gerenommeerde BTCC, die in onze Ardennen voor een BMW M3 E92 opteert.
 
Heel wat kandidaten op de zege dus, met in het vooruitzicht twee schitterende sprintwedstrijden van 25 minuten + 1 ronde. Naast de hoofdwedstrijden, staan ook de GT Sprints, Ferrari Trofeo en ATS Formel 3 Cup op het programma in Spa.
 
De Superstars Series in een oogopslag
 
Motor: 6 cilinder minimum, 12 cilinder maximum – minimum 3800cc motorinhoud – turbo mag indien standaard aanwezig – brides voor de Mercedes C63 AMG en de Maserati Quattroporte.
Versnellingsbak: sequentieel of H – maximaal 6 verhoudingen.
Velgen: 10,5 X 18.
ABS: verboden.
Gewichten: BMW M3 E90 berline 1350 kg, BMW M3 E92 coupé 1355 kg, Lexus ISF V8 en Chevrolet Lumina CR8 1400 kg, Audi RS5 (4WD) 1415 kg, Jaguar XF AJ V8R 1450 kg, Mercedes C63 AMG 1455 kg en Maserati Quattroporte 1460 kg.
 
Klassement van de Superstars Series (na 5 meetings)
 
1. Vitantonio Liuzzi (Ita-Mercedes) 120 ptn ; 2. Thomas Biagi (Ita-BMW) 114 ; 3. Johan Kristoffersson (Zwe-Audi) 112 ; 4. Andrea Larini (Ita-Mercedes) 78 ; 5. Francesco Sini (Ita-Chevrolet) 71 ; 6. Gianni Morbidelli (Ita-Audi) 66 ; 7. Stefano Gabellini (Ita-BMW) 63 ; 8. Max Pigoli (Ita-Jaguar) 54 ; 9. Johnny Herbert (GB-Maserati) 36 ; 10. Christian Klien (All-Maserati) 32... 

Tekst & Foto: Superstars Series press


   Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 12 juli 2012 om 10:14


Andere publicaties op Racingworld.be...