24H Spa: Q1: BMW wint de eerste veldslag

Vita4One Racing Team - BMW Z4 GT3Vita4One Racing Team - BMW Z4 GT3
Om twintig na acht vertrokken de wagens voor 75 minuten tegen de chrono met als inzet een plaats bij de 20 snelste, want enkele deze rijden morgen in de superpole. Kechele was in het begin de snelste en zette tot tweemaal toe de chrono scherper, beide malen onder de 2.20 met 2:19.473 als snelste. Opvallende chrono's waren er bij aanvang van Verdonck en vooral Baguette die op een moment vierde lag met de GPR Aston Martin net achter een verrassende den Boer op de DB Motorsport BMW Z4.
ASM Team - McLaren MP4-12C ASM Team - McLaren MP4-12C
Na 25 minuten was het Maxime Martin die als tweede onder de grens duikt van de 2:20 met een tijd van 2:19.552 en alzo zijn plaats in de superpole sessie verzekerde. De eerste tegenaanval van Audi kwam van Ortelli die de WRT R8 op de derde plaats zette net na de BMW Z4 #3, maar zijn tijd zag verbeterd worden door Parente op de Von Ryan McLaren, die als derde man onder de grens van de twee minuten twintig ging. Na drie kwartier werd de rode vlag boven gehaald na een sortie van de ASM McLaren #47. De piste lag er blijkbaar vuil bij en er was meer dan een kwartier nodig om de baan terug proper te krijgen. Nog maar net waren de wagens terug los gelaten of de Sport Garage Ferrari #42 viel stil in Blanchimont met een tweede neutralisatie van de wedstrijd als gevolg.
 
Met nog 22 minuten te gaan ging de sessie opnieuw van start, maar de duisternis en de vuile piste zorgden ervoor dat de tijden niet meer naar beneden gingen. De laatste minuten van kwalificatie 1 werden nog opgeschrikt door een sortie van de Black Falcon Mercedes #19, zonder veel erg echter. De United Audi en de Von Ryan McLaren #60 werden nog gemeld op de baan aan een lage snelheid, maar uiteindelijk viel de vlag even voor tienen. Zo eindigden we met twee BMW’s vooraan, de Vita4One voor de Marc VDS #3. Ook de daaropvolgende posities wijzigden niet meer met Parente voor Ortelli, den Boer en Verdonck. Met een zevende tijd liet de enige Lamborghini zich weer positief opmerken. Achtste tijd was voor de ROAL BMW die de eerste Porsche voorafgaat, zijnde het Haribo Team exemplaar. De tiende tijd was uiteindelijk voor een uitstekende Baguette op de GPR Vantage. Nog in de voorlopige top 20 vinden we de ProSpeed Porsche (elfde tijd), de tweede VDS BMW (vijftiende tijd). Opvallend was ook de twintigste tijd voor de Gulf UK McLaren #69, die het grootste deel van de sessie in de stand stil stond omdat er nog schade aan de wagen van bij de prekwalificatie moest hersteld worden. De tweede Gulf McLaren, die eveneens beschadigd raakte bij de prekwalificatie kwam niet aan rijden toe evenals de Beechdean Aston Martin. De tweede WRT Audi viel juist buiten de top 20, de KRK Mercedes eindigde met de eenendertigste tijd en de ProSpeed Porsche van Goossens kwam niet verder dan plaats 48.

Foto: Martijn Wouters & Vincent Wouters


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in BES op donderdag 26 juli 2012 om 22:23


Andere publicaties op Racingworld.be...