Italië: Hamilton onklopbaar op Monza - tegenvallende race voor D'Ambrosio

Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Hamilton was onaantastbaar op het circuit van Monza. De Brit, die van op de pole vertrok, reed probleemloos naar de overwinning. Een onverwachte tweede plaats was er voor Sergio Perez, terwijl Alonso met de derde plaats een goede zaak doet voor het kampioenschap. Beide Red Bull's kwamen niet tot scoren toe en ook Jenson Button moest opgeven. D'Ambrosio reed een onopvallende race en eindigde dankzij de opgave van enkele van de favorieten op een troosteloze dertiende plaats.
Na Button in België was het in Italië de beurt aan Hamilton om McLaren de overwinning te schenken, de Brit kende een probleemloze race en reed onbedreigd naar de zege. Dankzij een aparte bandenstrategie waarbij hij zijn pitstop zo lang mogelijk uitstelde kon Sergio Perez even van de leiding proeven om uiteindelijk als tweede te finishen. Alonso knokte zich terug van de tiende startplaats naar de derde plaats bij de meet en doet een goede zaak in het kampioenschap waar hij nu 37 punten voorstaat op Hamilton. Voor Red Bull werd het een catastrofale race, Vettel kreeg een drive-through voor een gevaarlijke actie tegenover Alonso en viel daarna uit met een stukke alternator toen hij zesde lag. Webber had problemen met zijn banden en maakte een majestueuze slipper al waarna de Australier het voor bekeken hield. Ook voor Button was het een race om te vergeten, hij gaf op terwijl hij de tweede plaats bezette tengevolge van problemen  met de brandstoftoevoer.

Felipe Massa reed waarschijnlijk zijn beste race van het jaar, hij nam een goede start en bedreigde zelfs even Hamilton, maar moest de McLaren uiteindelijk laten voorgaan. De Braziliaan finishte tenslotte als vierde achter zijn kopman Alonso. Het circuit van Monza lag de Lotus niet en Räikkönen was dan al tevreden om nog vijfde te worden voor de Beide Mercedes van Schumacher en Rosberg, die tweemaal hun banden wisselden. De laatste punten waren voor Paul di Resta (Force India), Kamui Kobayashi (Sauber) en Bruno Senna (Williams).

Jérôme D’Ambrosio kampte voor zijn eerste race van het jaar eveneens met een moeilijk te besturen Lotus. Ondanks dat de wagen over een hoge topsnelheid beschikte, verloor hij veel tijd in de bochtige gedeelten. Naast zijn gebrek aan competitie ervaring in de Lotus kampte de Belg vanaf de zesde ronde met een defect KERS systeem. Tel daarbij nog een kleine sortie en het resultaat laat zich al raden. De Belg reed een onopvallende race in de achterste gelederen en kon dankzij het wegvallen van Button en Beide Red Bull’s alsnog als dertiende finishen.

Uitslag Grote Prijs van Monza 2012

1. Lewis Hamilton (McLaren)
2. Sergio Perez (Sauber) op 4.356
3. Fernando Alonso (Ferrari) op 20.594
4. Felipe Massa (Ferrari) op 29.667
5. Kimi Räikkönen (Lotus) op 30.881
6. Michael Schumacher (Mercedes) op 31.259
7. Nico Rosberg (Mercedes) op 33.550
8. Paul di Resta (Force India) op 41.057
9. Kamui Kobayashi (Sauber) op 43.898
10. Bruno Senna (Williams) op 48.144
11. Pastor Maldonado (Williams) op 48.682
12. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) op 50.316
13. Jêrome d’Ambrosio (Lotus) op 1:15.861
14. Heikki Kovalainen (Caterham) op 1 ronde
15. Vitaly Petrov (Caterham) op 1 ronde
16. Charles Pic (Marussia) op 1 ronde
17. Timo Glock (Marussia) op 1 ronde
18. Pedro de la Rosa (HRT) op 1 ronde
19. Narain Karthikeyan (HRT) op 1 ronde
20. Mark Webber (Red Bull) op 2 ronden
21. Nico Hülkenberg (Force India) op 3 ronden
22. Sebastian Vettel (Red Bull) op 6 ronden

Foto: Vodafone McLaren Mercedes


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op maandag 10 september 2012 om 10:54


Andere publicaties op Racingworld.be...