Nürburgring: Martin zet VDS BMW op pole ondanks contact met WRT Audi

Marc VDS Racing - BMW Z4Marc VDS Racing - BMW Z4
Maxime Martin heeft met zijn Mark VDS Racing BMW Z4 de pole voor de Blancpain Endurance Race later op de dag veroverd. De kampioenschapsleidende wagen behaalt daarmee zijn eerste pole van het seizoen, een welgekomen extra voor het team in hun zoektocht naar de titel. De eerste rij wordt straks verder ingepalmd door de nieuwkomer voor dit weekend, de Phoenix Audi R8 LMS ultra, die met Rene Rast achter het stuur op 2 tienden strandde. De Vita4One BMW van ondermeer Greg Franchi zal de race straks aanvatten vanuit derde stelling, met naast hem Laurens Vanthoor in de WRT Audi die de vierde tijd noteerde.
Hoewel de teams drie sessies de tijd kregen om een snelle ronde op de tabellen te zetten, bleek vooral de derde en laatste sessie cruciaal. Desondanks bleven Q1 en Q2 niet gespaard van de nodige drama, zo crashte de Spreci Spark Mercedes #90 zwaar en was er een contact tussen de Phoenix Audi en de SMG Porsche. Op een snellere baan en met de snelste piloten achter het stuur doken de chrono’s in Q3 vervolgens echter drastisch naar beneden. Opmerkelijk feit in deze sessie was ongetwijfeld het contact tussen de Audi van Laurens Vanthoor en BMW Z4 van Maxime Martin. Deze laatste ging wijd bij het uitkomen van de eerste hairpin en bij het hernemen van de ideale lijn kwam het tot een contact met de WRT Audi in handen van Laurens Vanthoor. Martin had zijn eigen visie op de feiten; “sommige rijders in dit kampioenschap spelen het niet altijd even fair, spijtig”, aldus de Brusselaar. Ondanks de herziene Balance of Performance die in het nadeel van de BMW’s en de Audi’s speelde, namen beide Duitse merken op dominante wijze de eerste vier posities in.
 
Phoenix Racing - Audi R8 LMS UltraPhoenix Racing - Audi R8 LMS Ultra
De Kessel Racing Ferrari #71 die traditiegetrouw steeds sterk presteert tijdens de kwalificaties, kwam vandaag in handen van Daniel Zampieri niet verder dan de zesde chrono. De Black Falcon Mercedes die dit weekend voor een keer in de pro-cup uitkomt werd door Jeroen Bleekemolen naar P5 gestuurd. Eerste Pro-Am wagen was niet geheel onverwacht de Reiter Lamborghini van Peter Kox, de Nederlander moest net geen seconde toegeven op de algemene pole met zijn zevende tijd. De pro-cup ProSpeed Porsche en de tweede Marc VDS BMW starten straks respectievelijk van de negende en elfde plek.

Foto's: Marnik Mouchaers


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in BES op zondag 23 september 2012 om 11:03


Andere publicaties op Racingworld.be...