Japan: Red Bulls palmen eerste lijn in

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Er stond geen maat op de Red Bulls tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van Japan, Vettel pakte de pole voor teamgenoot Webber. Button volgde op vier tienden als derde maar moet morgen vijf plaatsen achteruit voor het wisselen van zijn versnellingsbak. Daardoor delen Kobayashi en Grosjean de tweede startlijn. Hamilton, gisteren nog tweede snelste bij de vrije trainingen, kwam niet verder dan een teleurstellende negende tijd.
Na Q1 verliezen we zoals gewoonlijk de drie achterhoedeteams die ditmaal vergezeld worden door Bruno Senna. Het scheelde echter niet veel of het was Schumacher geweest die mocht inpakken. De Duitser die eerder deze week aankondigde op het einde van het seizoen te stoppen met de F1, kon maar nipt in zijn laatste ronde onder de tijd van de Braziliaan gaan.

Veel verder kwam Schumacher niet want beide Mercedessen bleven steken in Q2 tezamen met de beide Toro Rosso’s, Maldonado, di Resta en Massa. In de laatste kwalificatie sessie lieten de Red Bulls al snel voelen dat ze heer en meester waren, Vettel was het snelst voor Webber. Geen van de andere rijders kon onder de tijden van de blauwe bolides gaan, des te meer daar Raïkkönen spinde en al zo voor een gele vlag situatie zorgde. Vettel ontsnapte nog wel aan een straf nadat hij Alonso hinderde tijdens de kwalificaties, het bleef bij een waarschuwing. Vergne daarentegen kreeg drie plaatsen terug aangesmeerd omdat hij Senna blokeerde in Q1. Button verliest dus vijf plaatsen op de grid en ook bij Force India besloot men om de versnellingsbak te wisselen op de wagen van di Resta. Schumacher tenslotte gaat tien plaatsen acheruit voor zijn aandeel bij de aanrijding met Vergne in Singapore.

Startopstellling GP van Japan:

01. Sebastian Vettel (Red Bull)
02. Mark Webber (Red Bull)
03. Kamui Kobayashi (Sauber)
04. Romain Grosjean (Lotus)
05. Sergio Perez (Sauber)
06. Fernando Alonso (Ferrari)
07. Kimi Raikkonen (Lotus)
08. Jenson Button (McLaren)
09. Lewis Hamilton (McLaren)
10. Felipe Massa (Ferrari)
11. Paul di Resta (Force India)
12. Pastor Maldonado (Williams)
13. Nico Rosberg (Mercedes)
14. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
15. Nico Hülkenberg (Force India)
16. Bruno Senna (Willliams)
17. Heikki Kovalainen (Caterham)
18. Timo Glock (Marussia)
19. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
20. Pedro de la Rosa (HRT)
21. Charles Pic (Marussia)
22. Vitaly Petrov (Caterham)




Foto: Pirelli


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 06 oktober 2012 om 20:52


Andere publicaties op Racingworld.be...