Racing Festival: Voorbeschouwing van de organisatoren op de Belgen

VEKA Racing - Ferrari F430 GT2VEKA Racing - Ferrari F430 GT2
Voor de laatste maal dit seizoen komt de Supercar Challenge powered by Dunlop naar België en hoe! De GT's en toerwagens zullen massaal de Ardennen bezetten, met een deelnemersveld dat dit seizoen zijn gelijke nog niet kende. Alle reguliere toppers en heel wat gasten zullen zaterdag en zondag tijdens het jaarlijkse en traditionele Racing Festival zorgen voor het nodige spektakel, met als inzet winst op misschien wel het mooiste circuit ter wereld, maar zonder meer ook een perfecte uitgangspositie voor de finaleraces twee weken later in Assen.
In de Divisie Super GT van de Supercar Challenge powered by Dunlop is de leiding in het kampioenschap momenteel in handen van Diederick Sijthoff. In zijn Mad & Daring Corvette C6.R zal hij vooral rekening moeten houden met Robert de Graaff en Philippe Ribbens in hun bloedsnelle Dodge Viper, heropgebouwd na de zware crash in Zandvoort in Augustus. De strijd voor de derde plek in het kampioenschap is ook nog zeer open, met onder meer Franz Lamot en Bert Longin die steeds beter en beter gaan presteren in hun VEKA Ferrari 430 GT2.

“Bert is er echter niet bij”, aldus Franz Lamot. “Hij rijdt in Navarra een manche van het EK Uithouding, maar ik heb wel een schitterende vervanger in de persoon van Koen Wauters. We gaan samen zeker onze mooie reeks podia van de voorbije weekends proberen verder te zetten.” Uiteraard is ook Wim Lumbeeck van de partij, met de zeer mooie DVB Chrysler Viper GT1, een wagen die op Spa-Francorchamps onder meer de mythische 24-uursrace heeft afgewerkt.

Nog in de 'dikke' divisie zien we een opvallende gast uit Schotland, met name de McLaren MP4-12C van Jim en Glynn Geddie, een primeur voor de serie uit de Benelux, want nooit eerder kwam de Britse supercar naar de... Supercar Challenge.

JR Motorsport  - BMW M3 SilhouetteJR Motorsport - BMW M3 Silhouette
Heel wat Belgen in de Divisie GT, waar de eindstrijd om de titel er één wordt tussen Barry Maessen in de Viper GT3 en het duo Thuis/Van Riet in de JR Motorsport BMW M3 Silhouette. Ook veel Belgen dit weekend in de Divisie GT, met uiteraard Steve Vanbellingen en Bert Redant. “We willen onze derde plek veilig stellen”, aldus Steve Vanbellingen. “We gaan op ons thuiscircuit ook nog eens alles uit de kast halen om vooraan te eindigen en in schoonheid het Belgische luik van de Supercar Challenge af te sluiten.”

Delahaye Racing - Volvo S60 V8 SilouetteDelahaye Racing - Volvo S60 V8 Silouette
Een Belgische nieuwkomer is Danny De Laet. De Antwerpenaar haalt voor het eerst dit seizoen de Lamborghini Gallardo van stal en kent de Ardennenomloop uiteraard als zijn broekzak. Ook uit België zijn er Ron Marchal in zijn Aston Martin DBRS9 en Delahaye Racing dat de prachtige Volvo S60 Silhouette voor een tweede weekend op rij inzet. De Fransman Pierre Etienne Bordet zal zich zeker uitleven op de snelle omloop met de Zweedse V8 en zijn prestatie van Zandvoort willen overdoen.

Van Herk Racing - Mazda 3 SilhouetteVan Herk Racing - Mazda 3 Silhouette
Werner Van Herck (Mazda) en Steve Matthijssen (Porsche) zijn uiteraard de sterkhouders in de Divisie GTB, een klasse die bol staat van de spanning. Er zijn nog vier teams in strijd om het kampioenschap, met in de eerste plaats kampioenschapsleider Kees Kreijne, in zijn Aston Martin Vantage. Zijn voorsprong op de dichtste achtervolgers Wijnen/Frijns (Porsche) bedraagt slechts vier punten. Ook het duo Van der Ende/Van der Pol (Mondeo V8) en Erol Ertan (Porsche) hebben maar een kleine achterstand op koploper Kreijne.

MTE Racing - ZilhouetteMTE Racing - Zilhouette
De meeste Belgische van alle divisies in Spa-Francorchamps dit weekend, is echter de Divisie Supersport, met maar liefst 8 deelnemers uit het zuiden van de Benelux. Er is één nieuwkomer op de omloop in de Ardennen, de schitterende BMW E90 M3 van Qvick Motorsport, in de handen van Philippe Bonneel en Bruno Vermote. Pascal Nelissen-Grade en Patrick Poncelet zijn er weer bij na een eerste avontuur begin juli in Zolder en voor het overige mogen we alle reguliere Belgische sterkhouders weer verwelkomen.

Traxx Racing Team - Seat Leon SupercopaTraxx Racing Team - Seat Leon Supercopa
Uiteraard is er Geoffroy Vankets die Beverlo vertegenwoordigt in de Divisie van Seat Leon Supercopa, net als Chris Voet-Bart van den Broeck, Vincent van Paemel-Jonas de Kimpe en David Nye-Jimmy Adriaenssens. Vooral deze laatste springen in het oog want zij staan niet enkel tweede in de Divisie van de Spaanse bolides, het Brits-Belgische duo maakt ook kans op een schitterende top-5-notering in het kampioenschap. Twee andere Belgen doen het in bijzonder knappe sportwagens, met name Wim Meulders in de Saker RapX en Luc de Cock in de zeer snelle Lotus 2/11 GT4.

De gebroeders Monster (Seat) leiden momenteel de dans in de Divisie Supersport, maar zij voelen de hete adem van Bogaerts/Van Soelen (BMW) en de jonge Peter Hoevenaars (BMW) in hun nek.

De titelstrijd in de Sport I-divisie zal de laatste races gaan tussen het duo Speelman/Van der Voort in de BMW 1-serie en Eric van den Munckhof in de Focus Sport.

Deldiche Racing - Lotus 2/11 GT4Deldiche Racing - Lotus 2/11 GT4
Ook de Sport II-divisie racet komend weekend op Spa Francorchamps, maar zij rijden in verband met het grote deelnemersveld van de Supercar Challenge en ook het grote snelheidsverschil in vergelijking met de Super GT's ditmaal mee met de ACNN. De ACNN is een Nederlandse raceklasse die normaal gesproken met onder andere BMW Zilhouettes en BMW E36’s actief is op het TT-Circuit van Assen, maar komend weekend maken zij de reis naar Belgisch grondgebied waardoor ze dus ook deel uitmaken van het Racing Festival op Spa Francorchamps.

Tekst & foto's: Supercar Challenge press


   Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2012 om 08:00


Andere publicaties op Racingworld.be...