Vijf meetings voor de ELMS in 2013

Na een moeilijk seizoen dat gekenmerkt werd door de afgelasting van verscheidene wedstrijden waaronder de race op het circuit van Zolder gooit de organisatie van de ELMS het voor volgend jaar over een andere boeg. De races voor het ELMS zullen geen alleenstaande wedstrijden meer zijn, maar delen het weekend met andere gekende series. Van de vijf races die het seizoen 2013 telt worden er zo drie samen gereden met de World Series by Renault, één met het WEC en één met het Franse GT kampioenschap.
Lang werd er aan getwijfeld of er in 2013 nog een seizoen European Le Mans Series zou georganiseerd worden na het debacle van dit jaar. De serie kreeg echter de steun van de ACO die er op stond dat deze verder zou blijven bestaan en een opstap zou vormen voor de teams die willen doorgroeien naar het WEC. Men begreep dat de ELMS races op zich nog niet genoeg faam hebben om een talrijk publiek aan te trekken en daarom werd er besloten om voor volgend seizoen de wedstrijden te rijden in het voorprogramma van populaire series. Dat er een wedstrijd zou komen tezamen met het WEC op Silverstone was al enige tijd gekend. Nieuw is het samenwerkingsakkoord met de World Series by Renault welke toelaat om drie races van het ELMS te rijden in het kader van een Renault weekend met name op de Red Bull Ring, de Hungaroring en Paul Ricard. De laatste race vindt plaats tezamen met het GT Tour kampioenschap en dat op het circuit van Imola.

De ACO zal actief deelnemen aan de organisatie van het kampioenschap en er voor zorgen dat de toekomst ervan verzekerd wordt. De ACO zal dan ook aan de deelnemende teams invitaties aanbieden voor de 24 uren van Le Mans en de testdag voor de etmaalrace. De organisatie zelf is in handen van het bedrijf Le Mans Endurance Management (LMEM) waarvan Gerard Neveu de algemene directeur is. Vele van de werknemers van de LMEM zijn ook actief in de organisatie van het wereldkampioenschap endurance en bezitten dan ook over de nodige kennis en ervaring om de kwaliteit en de continuïteit van de ELMS te verzekeren. De kwalificaties en de races zullen verreden worden op zaterdag over drie uren met een vrije testsessie op vrijdag. De inkorting van iedere manche tot twee dagen en het feit dat men het weekend deelt met andere series zullen de kosten drastisch naar beneden brengen.

Voorlopige kalender European Le Mans Series 2013

12/13 april: Silverstone (samen met WEC)
17/18 mei: Imola (samen met GT Tour)
19/20 juli: Red Bull Ring (samen met WSR)
13/14 september: Hungaroring (samen met WSR)
27/28 september: Paul Ricard (samen met WSR)

Foto's: Martijn Wouters


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in ELMS op zondag 21 oktober 2012 om 09:00


Andere publicaties op Racingworld.be...