BGDC: RPN: Nabeschouwing van de organisatoren

Met meer dan veertig ingeschreven wagens heeft de Belgian Gentlemen Driver's Club 2012 het seizoen deze zaterdag in schoonheid beëindigd op Circuit Zolder. Een wedstrijd van 125 minuten stond vanmiddag op het programma en het minste wat gezegd en geschreven kan worden is dat de wedstrijdfeiten legio waren. Zo waren de eerste meters al fataal voor de BMW M3 E36 #75 van Jean-Pierre Blaise et Christian Heck, vertrokken op de pole, maar na een mindere start in contact gekomen met de BMW M3 E36 EMG Motorsport van Matty Zadnikar, die op zijn beurt in de grindbak terecht kwam! De wedstrijd van de polesitters was meteen afgelopen, na problemen met de radiator.
Johan Van Loo (BMW M3 E36) kwam vervolgens even aan de leiding van de wedstrijd, maar het was Koen De Wit die met zijn BMW M3 E46 al snel het heft in handen zou nemen, een positie die hij niet meer uit handen zou geven. De BMW uit de Division 3 bleef van elk technisch probleem gespaard (na een breuk van de achtervleugel in Francorchamps), wat ervoor zorgde dat zijn piloot voor het eerst dit seizoen de algemene zege mee naar huis kon nemen. In Division 3 ging De Wit de andere M3 van Rudi Spigeleer en Thierry Grysouille enerzijds en Franky Huybrechts en Olivier Payen anderzijds vooraf. Mooie prestatie ook voor de M3 E36 van Stefaan Schoonjans en Rigo Meys, die zijn terugkeer duidelijk niet gemist heeft. Geen tweede overwinning echter voor de Ford Focus RS van Gilles Ronchail, Alain Ronchail en Eric Duthoit, die in de aanvangsfase een kleine fout beging, die hem jammer genoeg enkele ronden kostte.

Erik Bruynoghe wint Divisie 1

Koen De Wit zegevierde dus voor het eerst in BGDC, net als Erik Bruynoghe in Division 1, aan het stuur van de snelle Honda Civic Surinx Racing. De rijder uit Koersel kent het circuit als zijn broekzak en ging dan ook voluit, de enige manier om de competitieve VW Golf II van Tony Kevers en Grégory Paisse, die zich na meerdere overwinningen tevreden moesten stellen met de zilveren medaille, te verslaan. Paul Lejeune was ook zonder Kevin Caprasse de betere bij de Clio, voor de merkgenoten van Van Bael-Cornelis, Buffet-Buffet, Jeukenne-Van de Abeele et Verhulst-Tanghe. In de klasse D benadrukken we ook de brute pech van Sami Luka (Clio III), maar ook de aanrijding die het einde betekende voor de Clio II van Servranckx-Piessens-Crabbe,. Deze laatste kon zich lang mengen met de snellere  Clio III, zoals die van Despriet-Van Colen. Noteren we ook de mooie prestatie van de Abarth 500 Buga van Verhulst, Bens en Boulat, die achter de Mini Cooper S van Julien en Etienne Licops eindigde.
 
We misten de Toyota Yaris van Joël Vanloocke en Jérémy Princen, omdat Princen met tendinitis aan de kant moest blijven. Zo kregen we in de Klasse C van de Division 1, de kleinste klasse van de BGDC, een zege voor de Honda Civic van Patrick Van Damme, Patrick Van Billoen en Christian Deridder. De wagen met startnummer #5 won voor de Suzuki Swift van Goffard-Morlet-Pasture en Franken-Peeters-Stieneet. Minder geluk was er voor de Honda CRX van Mascaux en Charlier, die diende op te geven, na eerst vooraan te hebben gereden. De Honda Civic van Ronveaux, Hayon en Clermont verloor in de beginfase dan weer veel tijd met een uitstap in de zandbak, na problemen met de remmen.

Doms, Heylinck… en Martin !

De deelnemers van de Klasse E D1 maakten er een spektakelstuk van. De BMW E36 van Zadnikar en Neyens verloor al snel te veel tijd om algemeen nog een rol te spelen en ook in de klasse ging de zege aan hen voorbij. Winnaars werden Rudi Doms en Geoffrey Heylinck (BMW 325i), voor hun kameraden Jan De Vocht en Johan Van Loo, terwijl de BMW 325i E90 ClubSport Trophy van Kristof De Neef en Maxime Martin derde werd, meteen ook goed voor winst in de ClubSport Trophy. De jonge Brusselaar amuseerde zich geweldig en genoot van de wagen van de organisatie van Jan Horemans. De #52 won dus de ClubSport Trophy voor de E46 van Jurgen Gulicher en Jo Smets, terwijl Thierry De Zan en Frédéric Ledoux derde werden.
 
Nog in de Klasse E van de Division 1 viel de Porsche 944 de van Léonard Licops en Pierre-Yves Paque voor 14 seconden naast het podium.
 
Vermelden we nog de beide Westfield van de Special Open Trophy in het peloton BGDC, wagens uit de Division 3. De #82 van Patrick Dubois en Ragnar Van der Heijden beslechtte het pleit in zijn voordeel, voor de #277 van Poelmans en Heyman, die in het begin van de race veel tijd verloor.
 
De BGDC kan terugblikken op een schitterend seizoen en iedereen zal na een geslaagd feestje zeker mee willen werken aan een nog beter 2013!


   Dit artikel werd gepubliceerd op zondag 11 november 2012 om 23:54


Andere publicaties op Racingworld.be...