HRT niet op de FIA F1 2013 deelnemerslijst

Pedro de la Rosa - HRT F112Pedro de la Rosa - HRT F112
Het doek lijkt nu wel definitief gevallen te zijn over de aanwezigheid van HRT in de Formule 1. Het team heeft geen koper kunnen vinden en heeft dan ook het inschrijvingsgeld aan de FIA niet betaald voor het verstrijken van de ultieme termijn. Daarmee lijkt voor het eerst sinds Super Aguri in 2008 een merk uit te Formule 1 te verdwijnen. De definitieve inschrijvingslijst die door de FIA werd vrijgegeven telt dus maar 11 teams meer.
HRT verkeerde in geldnood en stond al enige tijd te koop. Een koper werd er dus uiteindelijk niet gevonden voor het verstrijken van de deadline voor het inschrijven voor het seizoen 2013. Enige tijd was er sprake van een Chinese investeerder, maar de deal ging dus niet door. De HRT staf zal nu de fabriek sluiten en plant om zoveel mogelijk van zijn schuldeisers  te vergoeden.

HRT kende een korte, maar woelige geschiedenis. Opgericht in 2010 door ex-formule 1 rijder Adrian Campos ging de leiding van het team als gevolg van financiële problemen nog voor de start van het seizoen over in de handen van Colin Kolles. Het team werd omgedoopt tot Hispania, maar goed een jaar later werd Colles opzij gezet en het team verkocht aan de Thesan kapitaalgroep. Luis Perez-Sala werd aan het hoofd gezet en moest het team zijn Spaanse identiteit teruggeven. In 2012 bouwde het team voor het eerst in de fabriek nabij Madrid zijn eigen chassis gebaseerd op het oorspronkelijke Dallara ontwerp uit zijn begindagen. Na een redelijke seizoenstart waarbij HRT gelijke tred hield met Marussia zakte het team geplaagd door geldnood in de loop van het seizoen weg naar de achterste gelederen. Nu blijkt er na 3 jaar echter definitief een einde gekomen te zijn aan de geschiedenis van het Spaanse Formule 1 merk.

Foto: Pirelli


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 02 december 2012 om 00:00


Andere publicaties op Racingworld.be...