Chevrolet Corvette: 60 jaar iconisch design

Corvette C1 - Corvette 427 ConvertibleCorvette C1 - Corvette 427 Convertible
De legendarische Chevrolet Corvette, beroemd om zijn opvallende uiterlijk en enorme prestaties, viert het komende jaar het bereiken van een unieke mijlpaal, zijn zestigste verjaardag. De Corvette belichaamt alles wat een echte sportwagen moet zijn: cool en opwindend, eigenschappen van de 'Vette' die worden bevestigd door zijn image in de popcultuur. Hoewel, een onmiskenbare stijl is niet alles waar de Corvette over beschikt - hij is veilig en daarnaast comfortabel voor alledaags gebruik.
De reputatie van de Corvette is al een tijd geleden gevestigd door zijn succes in de Amerikaanse cultuur en zijn technologische verfijningen. In de loop der tijd hebben diverse innovatieve voorzieningen bijgedragen aan zijn groeiend succes: voorbeelden daarvan zijn de run flat banden, de head-up display die belangrijke informatie projecteert op de voorruit, als ook de ‘magnetic selective ride control’ voor een optimale veerkarakteristiek.

Ook de vraag naar de Corvette door beroemde acteurs en actrices is er niet minder op geworden. Al deze zaken illustreren de nu al 60 jaar durende ‘love affair’ in Amerika met deze iconische sportwagen.

Corvette figureert talloze malen op het witte doek

Het belang van Chevrolet in het Amerikaanse culturele landschap is net zo overduidelijk op straat als in de wereld van kunst en entertainment. Van avonturenfilms met veel acties tot TV-drama’s, de Chevrolet Corvette heeft maar liefst in 1.434 TV-shows en Hollywoodfilms een rol gespeeld waardoor hij een vaste plek voor zich heeft opgeëist in de Amerikaanse pop cultuur.
 
De Internet Movie Cars Database vermeldt een paar topfilms waarin de Corvette is ‘opgetreden’:
 
  • Rush Hour (1998) - James Carter, de snel pratende detective, rijdt een fraaie Chevrolet Corvette uit 1971. De Vette is een perfecte aanvulling op zijn snelle, spannende en avontuurlijke levensstijl.
  • CARS 2 (2011) – Chevrolet NASCAR legende Jeff Gordon leent zijn stem als voice-over voor een Corvette C6.R karakter met de naam Jeff Gorvette in de Disney-Pixar-animatiefilm.
  • Corvette Summer (1978) – De hoofdrolspeler gaat op zoek naar zijn gestolen Corvette Stingray uit 1973, het ultieme wensobject, in deze klassieke film voor de jeugd
  • Route 66 (1960-1964) – De iconische auto die trouw blijft aan de karakters in deze serie tijdens hun trips, is een rode Chevrolet Corvette convertible uit 1960. In het eerste seizoen werd gebruikgemaakt van een Chevrolet Corvette convertible uit 1959, maar een jaar later kwam de 1960-versie in beeld om het nieuwste model te promoten. Toevalligerwijs werden de Corvette-verkopen in dat eerste seizoen verdubbeld!
  • Transformers: Revenge of the Fallen (2009) – De sexy zilverkleurige Corvette Stingray conceptauto uit 2009 speelde de rol van Sideswipe, de Autobot sidekick van Optimus Prime, waardoor de Corvette een mysterieus en krachtig aura kreeg, bijna buitenaards.
  • Glee (tweede seizoen, episode 2) – De Chevrolet Corvette Grand Sport uit 2011 bleek een krachtig hulpmiddel te zijn voor Will Schuester in de strijd met zijn sterke tegenstander Carl Howell toen het erop aankwam om de aandacht te trekken van de lieftallige raadsvrouw Emma Pillsbury. Misschien doen Corvettes het beter dan muziek wanneer het erom gaat om de aandacht te trekken van de vrouw waar je verliefd op bent?
 
"De Corvette wordt over de hele wereld bewonderd en er zijn maar weinig auto’s die zijn iconische status en zijn succes kunnen evenaren," zegt Chevrolet Europe public relations director Vijay Iyer. "De vertoningen op kleine of grote filmschermen gaan verder dan alleen de bioscoop, waardoor een unieke, emotionele band wordt gecreëerd met het publiek."

Lancering van de nieuwe Corvette 427 Convertible Collector's Edition

De nieuwe Corvette 427 Convertible Collector's Edition is speciaal ontwikkeld om de 60e verjaardag te gedenken van deze legendarische sportwagen. Het is de snelste Corvette convertible ooit en hij heeft de high tech voorzieningen waarmee dit model beroemd is geworden.
 
"Gedurende bijna zestig jaar staat de Corvette voor state-of-the-art voorzieningen, technologieën en ongelooflijke prestaties," zegt Executive Chief Engineer Tadge Juechter, verantwoordelijk voor het design van de Corvette 427 Convertible Collector's Edition.
 
Met een geschiedenis van zestig jaar blijft de Corvette synoniem voor zowel technologische vooruitstrevendheid als faam in de filmindustrie. Net zoals bij wijn wordt de Corvette alleen maar beter naarmate hij ouder wordt!
 
En het verhaal is nog lang niet uit: op de North American International Auto Show in Detroit zal begin volgend jaar de langverwachte Chevrolet Corvette C7 worden onthuld.

Tekst & foto: Chevrolet


   Dit artikel werd gepubliceerd op woensdag 05 december 2012 om 00:00


Andere publicaties op Racingworld.be...