Slovakia Ring: WRT scoort 1-2-3 in Pro-Cup, maar Afanasiev/Simonsen winnen algemeen

Sergei Afanasiev en Andreas Simonsen hebben de FIA GT Series hoofdrace op de Slovakia Ring gewonnen. De Pro-Am Mercedes bleef bij het vallen van de vlag een trio WRT Audi voor, waarbij Rast/Mayr-Melnhof respectievelijk teamgenoten Vanthoor/Ortelli en Stippler/Sandström voorbleef. WRT doet overigens een uitstekende zaak in het kampioenschap want hun naaste (lees: enige) concurrenten voor de titel, Buhk/Day in de HTP Mercedes scoorden geen punten.
Bij de start van de hoofdrace zagen we een incident welke zowel de McLaren van Loeb/Parente als de Mercedes van Day/Buhk als de Lamborghini van Kox/Rosina uitschakelde. Aanleiding voor het incident, volgens Loeb, was een jump start van Stéphane Ortelli. Loeb reageerde op de jump start, raakte de Lamborghini van Kox, welke zich op zijn beurt in de Mercedes boorde. Deze laatste strandde in de zandbak en de McLaren vloog op zijn beurt in brand nadat bodywerk dat tegen de band schuurde voor wrijving zorgde en het carbon daarmee vuur vatte. Ortelli zou van zijn kant naderhand bedacht worden met een drive-through penalty, waarna Andreas Simonsen in de Pro-Am Cup Mercedes het commando gretig overnam. Slecht nieuws was er voor de start overigens nog voor de BMW Sports Trophy Team Brasil BMW van Khodair/Bueno, de bolide zou zelfs de startgrid niet halen na een olielek. Het exemplaar van teamgenoten Zonta/Jimenez verging het beter. Zonta joeg de Z4 de Slovakia Ring rond zodoende aansluiting te vinden met de leidende Mercedes.

De Braziliaan slaagde er evenwel niet in voorbij te gaan aan de Mercedes en na de pitstops moest teamgenoot Sergio Jimenez met nog een kwartier op de klokken zelfs de WRT Audi's, met het exemplaar van Mayr-Melnhof/Rast op kop, laten voorgaan. Teamgenoot Zonta weet dat laatste aan een gebrek aan circuitkennis en een set-up die niet volledig op punt stond. In de allerlaatste ronde wist Laurens Vanthoor nog voorbij te gaan aan de R8 van teamgenoot Frank Stippler waardoor onze landgenoot samen met teamgenoot Stéphane Ortelli iets steviger op kop staat in de tussenstand. Bij Pro-Am ging de zege zoals gemeld naar Afanasiev/Simonsen, voor de Grasser Racing Lamborghini van Proczyk/Baumann en de RJN Nissan (Reip/Buncombe). In de Gentlemen Trophy herhaalde het AF Corse duo Sdanewitsch/Rugolo het succes van eerder vandaag en bleef beide Mercedessen van respectievelijk Charouz/Stovicek en Haupt/Michael voor.

In de tussenstand leiden Ortelli/Vanthoor zoals gezegd met nu 94 punten, 19 stuks meer dan teamgenoten Sandström/Stippler (75 punten), welke op hun beurt gevolgd worden door Mayr-Melnhof/Rast (63 punten). Buhk/Day en Loeb/Parente doen een onnoemelijk slechte zaak in het klassement, zij blijven steken op respectievelijk 53 en 30 punten. Parisy/Zuber (39 punten) springen dankzij hun zevende plaats in de race zelfs opnieuw over hun teamgenoten naar de vijfde plaats.
 
De wedstrijd in Navarra over een dikke maand is de voorlaatste meeting van het seizoen.

Uitslag FIA GT Series hoofdrace Slovakia Ring 2013:

01. Andreas Simonsen/Segei Afanasiev (HTP Gravity Charouz Mercedes) - 1e Pro-Am Cup
02. Niki Mayr-Melnhof/René Rast (Team WRT Audi) - 1e Pro Cup
03. Stéphane Ortelli/Laurens Vanthoor (Belgian Audi Club Team WRT Audi)
04. Edward Sandström/Frank Stippler (Belgian Audi Club Team WRT Audi)
05. Ricardo Zonta/Sergio Jimenez (BMW Sports Trophy Team Brazil BMW)
06. Hari Proczyk/Dominik Baumann (GRT Grasser Lamborghini)
07. Andreas Zuber/Mike Parisy (Sébastien Loeb Racing McLaren)
08. Wolfgang Reip/Alex Buncombe (Nissan GT Academy Team RJN Nissan)
09. Filip Salaquarda/Fabio Onidi (AF Corse Ferrari)
10. Jan Seyffarth/Karun Chandhok (SMQ Seyffarth Mercedes)
11. Claudio Sdanewitsch/Michele Rugolo (AF Corse Ferrari) - 1e Gentlemen Trophy


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in FIA GT
op zondag 18 augustus 2013 om 18:29


Andere publicaties op Racingworld.be...