Bourdais moet nog even wachten op vierde titel - Heylen knap tweede achter Wilson!

Een week na de Belgische manche in Zolder is de Champ Car karavaan neergestreken op het TT circuit van Assen, waar dit weekend de Bavaria Grand Prix of Holland op heel wat bijval kon rekenen. En talrijk opgekomen publiek kreeg waar voor hun geld... met de eerste overwinning van de Brit Justin Wilson (RSports) dit seizoen, maar ook met en vooral met de eerste podiumplaats in Champ Car van onze nationale vertegenwoordiger Jan Heylen, uit komend voor het Conquest Racing Team van Eric Bachelart !

Justin Wilson had de eerste kwalificatiesessie, verreden in moeilijke weersomstandigheden, naar zijn hand gezet, maar vertrok van op de tweede plaats op de startgrid, na Sébastien Bourdais (Newman Haas Lanigan Racing), die op zaterdag een sterke poletijd uit zijn mouw schudde tijdens de tweede officiële sessie. Maar Wilson schoot bij de start als een raket naar voor en domineerde de Nederlandse Grand Prix van start tot finish. De Brit diende slecht één maal de leiding af te staan aan de Braziliaan Bruno Junqueira (Dale Coyne Racing), die met een andere pitstopstrategie aan de race was begonnen. Maar toen Junqueira de pitlane in dook, nam Wilson de leiding gretig terug in handen om zo zijn eerste overwinning van het seizoen te laten optekenen en op te rukken naar de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Wilson werd daarbij een handje geholpen door een wat klungelende Robert Doornbos (Minardi Team USA), die vandaag niet in het stuk voor kwam en pas 13de werd, en door Will Power (Team Australia), die de wedstrijd maar al te somber beëindigde.

Maar de gelukkigste man op het podium was zonder twijfel de Belg Jan Heylen, die zich tijdens de 105 minuten durende wedstrijd uitzonderlijk op z'n gemak voelde. Heylen vetrok van op de zevende startplaats en koos deze keer samen met het Conquest Racing Team voor de juiste strategie, waarbij het team toonde dat het uiterst snel kan zijn bij het uitvoeren van de pitstops. Het resultaat mocht dan ook gezien worden: op enkele ronden voor het afvlaggen reed Heylen in de schaduw van Wilson, wat hem de zilveren medaille opleverde. Na de frustraties van Zolder is dat voor Jan Heylen een hele opsteker. "Na een seizoen dat deels problematisch verliep klopte bij ons werkelijk alles dit weekend", legt een voldane Jan Heylen uit na de wedstrijd. "Sinds vrijdagochtend wisten we dat onze wagen zeer snel was en de tijden die we in de verschillende sessies klokten, sloegen ons met verbazing. Elke keer gingen we sneller, elke keer maakten we vorderingen bij het afstellen van de wagen. Het team heeft ook tijdens de wedstrijd zelf zeer knap werk verricht en het resultaat is eerlijk gezegd verbluffend..." Eric Bachelart deelde mee in de vreugde van Heylen. De laatste podiumplaats van Conquest Racing in Champ Car dateerde immers van 2005, toen in Mexico... Knap werk!

Net als in Zolder was ook nu weer Bruno Junqueira in de voorste gelederen terug te vinden en zijn tweede opeenvolgende podiumplaats is dan ook meer dan verdiend. Hij won de strijd om de derde plaats met ruime voorsprong op het duo van PKV Racing, waar de Fransman Tristan Gommendy de bovenhand nam van zijn Zwitserse teamgenoot Neel Jani. Na hen volgde er een explosieve strijd voor de verdere ereplaatsen. Sébastien Bourdais kende problemen met het Power To Pass systeem en blokkeerde bij één van de pitstops ook nog de motor. Maar in een voor hem moeilijk weekend, wist Bourdais in Assen toch nog op te rukken van de 16de naar de 7de plaats. Bourdais heeft de titel dus nog niet beet, maar voor zijn belagers Doornbos en Power werd Assen een ware hel... We mogen ons eind oktober dus verwachten aan een verhitte race in de straten van Surfers Paradise (Australië).

Voor de volledigheid vermelden we ook nog dat de European Team Cup na de wedstrijden in Zolder en Assen werd gewonnen door het team Newman Haas Lanigan Racing.

BCCGP press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 03 september 2007 om 00:12


Andere publicaties op Racingworld.be...