Spa: Donderdag: Een eerste veldslag die je niet mag verliezen

De Total 24 Hours of Spa 2009 beginnen deze donderdag. Voor de deelnemers aan de etmaalrace staat er een druk programma op de agenda. Net zoals voor het publiek, dat het spektakel gratis kan bijwonen. De 61ste editie van de Total 24 Hours of Spa begint heel sterk deze donderdag. Zowel voor de rijders als voor de toeschouwers, op woensdag reeds talrijk aanwezig in de paddock. Je kan immers niet alle dagen een opendeurdag in twee pitlanes meegraaien. Grote en kleine kinderen sneden deze editie met de glimlach aan, blij dat ze de rijders en de wagens die het weekend zullen animeren van dichtbij konden bewonderen, blij dat ze huiswaarts konden trekken met enkele posters gehandtekend door grote namen van de autosport.

Deze donderdag is het echter tijd voor actie. Er staat heel wat op het menu, want naast de eerste trainingen voor de talrijke nevenkoersen worden 's avonds ook de drie kwalificatiesessies voor de 24 uur afgewerkt. Eén om de pole te veroveren, twee andere in het duister, een verplichte opdracht voor elke rijder die zich wil kwalificeren. Een magische avond die iedereen kan bijwonen zonder ook maar één stuiver te betalen, want de toegang tot het circuit is - net zoals op vrijdag - helemaal gratis. Men kan er de laatste voorbereidingen van de helden van het weekend meemaken, net zoals de grinta van de rijders van het 'voorprogramma': de jonge wolven van de Formul'Academy Euro Series, met onze vertegenwoordiger van het RACB National Team Benjamin Bailly voorop, de specialisten van de Lamborghini Blancpain Super Trofeo, de talenten van de Cooper Tires British F3 International Series en de tenoren van de GT4 European Cup en het Dutch GT4 Championship.

Om 20u45 op donderdagavond wordt tussen twee FIA-GT sessies het spektakel verzorgd door andere artiesten: het Saab Performance Team verzorgt er een demonstratie, een waar ballet op vier wielen, met een duivelse precisie. Ze zijn op zaterdag opnieuw te bewonderen, klokke twee, net voor de voorstelling van de teams en de pre-grid voor de Total 24 Hours of Spa, een grid die 39 wagens zal tellen.

Zoals de traditie het wil zijn op het laatste moment nog enkele wijzigingen aan het reeds adembenemende startveld aangebracht. Aan Belgische zijde noteren we de aanwezigheid van François Verbist naast Christian Lefort aan het stuur van één van de twee Porsches 997 GT3 Cup S van Mühlner Motorsport, een gevolg van het forfait van de Duitsers Frank Schminkler en Olivier Kainz. Ze rijden samen met de Australiër Rodney Hobbs. Armand Fumal werd ingelijfd bij Sport Garage om op de BMW Alpina B6 GT3 het stuur te delen met de Fransen Michaël Petit, Luc Paillard en Valentin Hummel. En dan is er nog de Nederlander Carlo Van Dam, ex-F3-kampioen in Duitsland en Japan, die op de enige Saleen S7-R van het startveld Luke Hines vervangt aan de zijde van Ferdinando Monfardini en de Van der Zwaan-broers.

RACE press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 23 juli 2009 om 12:38


Andere publicaties op Racingworld.be...