De nieuwigheden op het autosalon van A tot Z (deel 3 + foto's)

Mooi volk op het autosalonNadat we eerder, in deel 1 en deel 2, het 89e Autosalon van Brussel met woord en beeld brachten, zijn we aangekomen bij het extra uitgebreide sluitstuk van onze reeks artikels. In de volgende paragrafen werpen we onder meer een blik op de nieuwigheden bij Mercedes, Mini, Opel, Peugeot, Renault, Saab en Volvo. Wederom blijkt de aandacht voor milieuvriendelijke technologie bovenaan de lijstjes van de verschillende constructeurs te prijken. Benieuwd wat 2011 brengen zal? Read on!

Mercedes
Mercedes AMG Mercedes zette 2 blikvangers in de kijker. Een AMG SLS en een CL 500 Coupé. De ene straalt sportiviteit en energie uit; de andere lijkt op een logge directeurswagen. Laat je echter vooral niet mislijden door de CL 500, het is als het ware een hele wolvenmeute in schaapskleren. Zodra je met deze wagen de baan op gaat en het gaspedaal beroert, zet je 435 PK op de ondergrond en haal je 700 NM koppel uit een atmosferische V8. De sportieve AMG zou het wel eens erg lastig kunnen krijgen als je ze beide in een dragrace naast elkaar zet...

Mini WRC wagen van 2011MINI
Mini, wordt bijna Maxi. Met de Clubman is de kleine wagen zeker zo klein niet meer. Bij Mini wil men ook terug aanknopen met een sportieve geschiedenis. De presentatie van de WRC wagen van 2011 is dan ook geen verrassing. De wagen oogt, zelfs in een demo-versie, erg stoer en geeft alvast de indruk snel te kunen zijn. De noodzakelijke "taartschep" op de achterkant moet deze krachtpatser de nodige druk op de achterwielen geven om het WRC vermogen zo goed mogelijk te benutten. Eind 2011 zullen we weten wat deze wagen echt kan presteren.

Mitsubishi
Special editions van de Colt en de Lancer Sports Sedan op de Mitsubishi stand, waar het publiek ook de ASX kan bewonderen evenals de elektrische iMiEV en de Pajero en Outlander. Deze laatste modellen lenen zich overigens uitstekend om eens zelf aan de tand voelen op de 4x4 piste waarover we eerder schreven (paleis 9).

Nissan
Nissan pakt uit met de GT-R en de 370-Z Roadster, voer voor de die hards! Voor het meer modale publiek parkeerde de Renault-dochter ook de Juke, de Micra en de volledig elektrische Leaf op haar stand.

Opel AmperaOpel
Opel wil zijn aanbod aan groene modellen nog uitbreiden en zet daarom ook erg hoog in op de Eco markt en lease-markt. Na de Insignia is er nu ook de Astra Sports Tourer. Een sportieve 5-deurs waar jammer genoeg het functionele moet inboeten voor de vormgeving. Beide wagens blinken niet echt uit in laadvermogen maar ogen daartegen wel mooi. Vraag is wat voor de gebruiker gaat primeren?

Opel zet daarnaast - hoe kan het ook anders - eveneens in op de elektrische markt. Het merk is, naar eigen zeggen, reeds in een vergevord stadium zodoende zijn modellen snel op de markt te brengen.

Peugeot 508Peugeot
Met de kersverse Miss België en Nikki Vankets als uithangbord waanden we ons op de Peugeot stand even in een of andere celebrity-show. Uiteindelijk bleek het vooral te draaien rond de nieuwe 508. Een geslaagde familiewagen met een dynamische look. Daarnaast vonden we bij Peugeot nog een iOn, een productieklare stadwagen voor 4 personen, volledig elektrisch aangedreven. Ook hier is het dus duidelijk waar men naartoe wil.

 Peugeot HR1 concept wagenHet vrijetijdssegment van Peugeot komt met de HR1 concept wagen. Een mix van en SUV en een stadswagen. De deuren zijn alvast erg opvallend en verder valt het moduleerbare interieur op. Je kan de wagen vrijwel "op maat" aanpassen. De HR1 lijkt nog niet iets wat voor productie klaar is, maar we vonden er alvast wel enkele zaken in terug die zeker op andere modellen zullen worden geďntroduceerd.

Renault
Bij Renault staat zeker dé blikvanger van dit salon. Het is geen productiewagen maar een pure concept car. Weliswaar een met een look en uitsraling die bewonderingswaardig is. De naam "DeZir" geeft aan wat Renault met dit experiment wil aantonen. Het verlangen naar de toekomst. De Dezir werd dit jaar in Parijs al de baan opgestuurd als promo voor het eigen autosalon. Met een aandrijvingsvermogen van 110W heeft de 850 kg zware wagen een explosieve start in petto. Van 0 tot 100 in amper 5 seconden. Na 160 km is de "tank" wel leeg en moet je de wagen minimaal 8 uur laten bijtanken aan het stopcontact ofwel haal je de batterij er gewoon even uit en zet je er snel een andere accu in...
Het interieur van de Dezir is al even futuristisch als zijn uiterlijk. Een leuk detail is de speciale speaker die gemonteerd is op de wagen om een "motorgeluid" te produceren zodat je hem tenminste nog hoort aankomen. Waar de politiek nog lustig discussieert, kiest Renault er dus reeds voor om veiligheid te laten primeren.

Bij Renault treffen we ook de Latitude aan; een wagen ontwikkeld in samenwerking met Nissan en Samsung. De Latitude, gebaseerd op de Samsung SM5, moet voor Renault deuren openen om, net als bij de VelSatis in het verleden, door te dringen in een iets luxueuzer marktsegment.

Saab
Nadat het Zweedse merk afgelopen jaar werd overgenomen door het Nederlandse Spyker, presenteert Saab de nieuwe vierwielaangedreven Saab 9-4X voor een eerste maal in Europa. Volgens Saab directeur Jan Ĺke Jonsson zou deze wagen even groot zijn als de Volvo XC90, maar een pak beter rijden. Naast deze compacte op de Cadillac SRX gebaseerde SUV vinden we ook de Saab 9-3 en de Saab 9-5 terug op de Saab-stand.

Skoda Fabia Super 2000Škoda
VW dochter Škoda toont de GreenLine lijn voor de eerste maal aan het Belgische publiek nadat de Superb en Superb Combi vorig jaar reeds de nieuwe 105 pk sterke krachtbron kregen. De nieuwe Fabia en Roomster werden reeds in Genčve aan het publiek voorgesteld en ook deze twee bolides staan in Brussel.

Suzuki SwiftSuzuki
Het is een feit dat je in het verkeer steeds vaker een Suzuki tegenkomt. De goedkope Alto gaat vlot over de spreekwoordelijke toonbank, terwijl ook de Swift immer populair blijft, zeker nu Suzuki een update klaar heeft voor deze laatste wagen. Naast deze twee bolides, presenteert Suzuki ook de Splash en de alle terreinwagens Jimmy, SX4 en Grand Vitara.

SsangYong ActyonSsangYong
Na het faillisement van invoerder Kroymans, was er enige tijd geen officiële invoerder meer in ons land en verdwenen de bolides ook van het voortoneel. Nu het Antwerpse Alcopa SsangYong de fakkel overneemt, staat het Koreaanse merk opnieuw op het Salon in Brussel. De Actyon Sports, Rexton, Rodius en de nieuwe Korando staan te wachten op bewondering...Ook de rally S2000 Fabia van Freddy Loix staat te pronken op de stand van het Tsjechische merk.

Toyota
 Toyota PriusToyota presenteert, ter ere van het 60-jarig jubileum van het model, een speciaal uitgeruste en krachtigere Land-Cruiser. Daarnaast rijdt Toyota ook in Belgische premičre de Verso-S voor, waarbij de S in de naam (naar eigen zeggen) staat voor "Size, Smart en Sophisticated". Naast de "normale" Prius, verzorgt het Japanse merk ook een eerste plug-in hybride. Als u de bolide volledig opgeladen heeft via het stopcontact, moet u de kaap van 30 kilometer reikwijdte kunnen halen. Na die afstand zijn de batterijen leeg en neemt de gewone verbrandingsmotor de aandrijving over.

Volkswagen new PassatVolkswagen
Nadat Volkswagen in 2010 haar gamma deftig onder handen nam, kunnen we bij de stand van het merk uit Wolfsburg maar liefst vijf Belgische premičres aantreffen. Onder meer de vernieuwde Jetta en publiekslieveling Passat worden tentoongesteld. Het Duitse merk slaagde er voor deze laatste overigens ook in om alle motoren maar liefst een vijfde zuiniger te maken. Hertekende lijnen treffen we eveneens aan bij de Eos. Ook de Cross Golf en Cross Touran staan op de VW-stand, net als de "gewone" Touran, de Touran Hybride en de Sharan. Last but not least: VW zal eveneens uitpakken met een 163 pk sterke pick-up die het merk Amarok doopte. Leuk weetje: de naam is afkomstig uit het de Eskimo taal Inuit en betekent zoveel als "wolf".

Volvo
Volvo C30 DRIVeIn Zweden heeft men ecologie steeds hoog in het vaandel gedragen. Volvo heeft dan ook nu reeds een echte elektrische wagen beschikbaar met de C30 DRIVe. Een 100% electrische wagen die 150 km met een volle "tank" kan afleggen. Het enige wat ontbreekt in België zijn de oplaadpunten, alhoewel TOTAL deze week zijn eerst commerciele laadstation heeft geopend in Antwerpen en men plannen heeft om tegen eind 2011 een 30 tal laadstations te gaan uitbouwen. De trend naar elektrisch rijden lijkt dus echt ingezet.
Bij Volvo heeft men natuurlijk ook aandacht voor de BTCS. De S60 Silhouette kan je van dichtbij bewonderen op hun stand. Alleen... de elektrische motor is daar (helaas?) nog niet in terug te vinden.

Foto's: Marnik Mouchaers


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Patrick Hendrickx in Nationaal op dinsdag 18 januari 2011 om 20:00


Andere publicaties op Racingworld.be...