Al-Attiyah wint 33e Dakar - Fortin knap vijfde

Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz felicteren elkaar na afloop van de 33e DakarMet de eerste Duitse dubbel in de geschiedenis van de Dakar rally is de 33 editie tot een einde gekomen in het Zuid-Amerikaanse Buenos Aires. Nasser Al-Attiyah en Timo Gottschalk hebben na twee weken en bijna 10.000 kilometer doorbijten de editie 2011 van de befaamde rally op hun conto geschreven. Afgelopen jaar eindigde het Qatar-Duitse duo nog op de tweede plaats, dit jaar doen ze eentje beter en kroont de VW-tandem zich overwinnaar na een helse tocht door Chili en Argentinië. Het ganse podium wordt overigens ingenomen door het Duitse merk, met Giniel de Villiers op plaats 2 en Carlos Sainz op de laatste trede. De Villiers en Sainz moesten respectievelijk wel 49 en 80 minuten toegeven op Al-Attiyah.

Tijdens de allerlaatste rit moesten de kampioenen hun merkgenoot Carlos Sainz wel de eer van de overwinning laten. Doch bleek een tweede plaats ruimschoots voldoende voor de eindzege. Voor Sainz bleek de tweede Dakar-week een ware helletocht, nadat hij dag na dag meer en meer tijd kwijtspeelde in het klassement. Uiteindelijk moest "El Matador" nog flink knokken om zijn podiumplaats niet te verliezen aan de BMW van Stephane Peterhansel, tevens eerste BMW-rijder in het klassement. De derde plaats in de laatste etappe en de vijfde positie in de eindstand zijn overigens voor de Pool Krzysztof Holowczyc en zijn Belgische copiloot Jean-Marc Fortin.

Koen Wauters en Tom De LeeuwKoen Wauters en Tom De Leeuw finishten vandaag als 19e en eindigen zo op een 28e plaats in het klassement. "Ik ben supertevreden dat ik vandaag aan de finish sta" glundert Koen Wauters. "In de eerste rit zijn we goed weggekomen maar nadien hebben we een foutloze wedstrijd gereden, gekruid met de nodige technische problemen maar dat is er nu eenmaal bij als je met een nieuwe wagen start zonder die echt getest te hebben. Niet Koen Wauters heeft het einde gehaald. Een Dakar werk je niet alleen af, dat doe je als team. De ploeg van Feryn Dakar Sport heeft fantastisch werk geleverd. 10 maanden geleden was er nog geen schroef, vandaag staan we aan de finish van de Dakar. De mecaniciens hebben hard gewerkt. Dankzij hen halen we het einde. Mijn makker Pascal heeft iets fantastisch neergezet. Ik ben bijzonder fier zeker omdat het de negende keer op elf deelnames is dat ik het einde haal. De tweede week was loodzwaar en daar zal de hitte ook wel voor iets tussen hebben gezeten. De laatste rit hebben we een strak tempo aangehouden maar reden we met de nodige marge. Nu wacht ons nog een verbindingsrit met veel enthousiaste Argentijnen aan de kant van de weg en dan mogen we straks in Buenos Aires over het podium rijden. Yes!"

Alain Leplat en zijn Franse co Arnaud Dubrisay eindigden in hun Bowler op een 49e plaats. Pascal Feryn en Christophe Guillé haalden de eindstreep niet nadat ze een week geleden af te rekenen kregen met elektronische problemen.

Foto: Dakar/DPPI & Feryn


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Internationaal
op zaterdag 15 januari 2011 om 18:35


Andere publicaties op Racingworld.be...