Three for tree - het groene label van de autosport

Vervuilt de autosport het leefmilieu? Het antwoord van de publieke opinie op die vraag luidt "ja". Dat er de jongste jaren ook in de autosport inspanningen gedaan worden om de uitstoot van brandstoffen tot aanvaardbare proporties te herleiden, behoort niet tot de gangbare beeldvorming. Belcar-kampioen en FIA/GT-piloot Bert Longin wenst hierover geen welles-nietesdiscussie te beginnen.

"Anders lijkt het erop dat ik heiliger wil zijn dan de paus. En heilig ben ik niet." Een jaar lang broedde Bert Longin op de idee om, bij wijze van compensatie, iets terug te doen voor het leefmilieu. De vraag was hoe, en waar. Het uit te broeden groene ei bood zich door een speling van de natuur spontaan aan, en nog wel in de achtertuin van het racecircuit van Zolder. Daar ligt het prachtige recreatiedomein Bovy. Het domein staat bekend als het "kabouterbos" en ontvangt tijdens het seizoen meer dan 5.000 bezoekers per week, voornamelijk schoolgaande kinderen.

Vorig jaar werd het bos echter onherstelbaar beschadigd door hevige hagelstormen. Alle bomen van het bos, 2.000 in het totaal, moeten gekapt worden en vervangen door nieuwe bomen.

1 boom per 3 ronden
Meteen was het concept "3forTREE" geboren. Per 3 ronden die Bert Longin dit jaar op het circuit van Zolder rijdt, schenkt hij het domein 1 te planten boom. De boomplanting begint in februari. Februari is ook de maand waarin Longin de trainingen hervat.

De naam en het logo van "3forTREE" werden inmiddels gedeponeerd. Want Bert Longin heeft met het nieuwe label meerdere campagnes op het oog. Internationale formule "3forTREE" is meer dan een lokaal initiatief. Het is een formule waarbij elke autoracer zich kan aansluiten. Om die reden gaat Bert Longin het groene label promoten bij zijn collegapiloten, ook in het buitenland.
"Niemand hoeft instapgeld te betalen. Het belangrijkste is dat ze meedoen. Waar precies de bosjes geplant worden, doet er evenmin toe. Zolder, Zoersel, Zottegem? Het kan allemaal, laat maar komen. Maar stiekem hoop ik dat er ook in de buurt van Parijs, Londen en Rome bossen verrijzen. Dan pas schrijven we geschiedenis."

Bert Longin Press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 20 januari 2011 om 18:20


Andere publicaties op Racingworld.be...