Melbourne: Vettel wint voor Hamilton en Petrov - D'Ambrosio knap 14e (+ Foto's)

Vettel wint de GP van Melbourne, voor Hamilton en PetrovSebastian Vettel heeft de eerste Grote Prijs van het seizoen in Australië op een indrukwekkende wijze op zijn palmares bijgeschreven. Zonder enige hulp van een KERS-systeem reed de Duitser vanaf bocht 1 weg van de rest van het veld om aansluitend, zonder al te veel problemen, het vervolg van wedstrijd controleren. Achter hem zagen we een niet onaardige wedstrijd waarin er regelmatig werd ingehaald. Niet zozeer dankzij de nieuwe beweegbare achtervleugel, maar eerder dankzij de betere stuurmanskunsten en de verschillende niveaus van grip van de Pirelli's. Jérôme d'Ambrosio eindigde in zijn eerste Grote Prijs op een verdienstelijke veertiende plaats, voor teamgenoot Glock die problemen kende met een los voorwiel.

Lewis Hamilton - McLaren-MercedesBest of the rest was dit weekend Lewis Hamilton, die in zijn Mclaren de tweede plaats wist te veroveren. De snelle Brit kon zijn startpositie behouden en liet in de beginfase zien dat de laatste versie van de MP4-26 wel eens de concurrent van de RB7 kan worden dit seizoen. Tot aan de eerste pitstop hield hij gelijke tred met Vettel, waarmee hij aanvankelijk afwisselend de snelste rondetijd klokte. De andere Brit in de MP4-26 ging het minder goed af; nadat Jenson Button in het begin van race veel tijd verloor in een duel met de tragere Massa, kreeg hij ook nog eens af te rekenen met een drive-through ten gevolge van een onreglementair inhaalmanoeuvre op diezelfde Massa. De tweede Mclaren finishte uiteindelijk op de zesde plaats, achter een teleurstellende Webber die voor zijn thuis publiek niet kon imponeren.

Renault - Vitaly PetrovDe meest opvallende prestatie van de weekend kwam ongetwijfeld van Vitaly Petrov. Na een prima start, waarbij hij van de zesde naar de vierde plaats wist op te schuiven, nestelde de Rus zich al snel op de derde plaats, een positie die hij op een indrukwekkende wijze tot het einde van de race wist vast te houden. De Renault beschikt dus zeker over de nodige snelheid, desalniettemin was Nick Heidfeld gedurende de hele wedstrijd nergens te bekennen.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso wist ondanks een slechte start de schade nog redelijk te beperken. Na een rampzalige eerste bocht, waarbij hij net niet door het gras moest, viel de Ferrari rijder terug naar P8. Doorheen race maakte de Spanjaard echter stelselmatig plaatsen goed om uiteindelijk op een vierde plaats te eindigen, een paar seconden achter een consoliderende Petrov.

Een andere verrassende prestatie kwam er van beide Saubers. Nadat de C30 in de wintertesten zijn kunnen al had laten zien, bevestigde het Zwitserse team zijn vorm. Nieuwkomer Perez finishte als zevende, net voor zijn ploegmaat Kamui Kobayashi. Achteraf werden beide echter gediskwalificeerd wegens een illegale achtervleugel.

Jérome D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingDeze openings GP was tevens het grote debuut van onze landgenoot Jérôme d'Ambrosio. De Waal zal er echter wel mee moeten leren leven dat de MVR-02 helemaal niet competitief is en seconden achter ligt op de concurrentie. Ondanks een achterstand van vier ronden op Vettel en zelfs een ronde op de Lotus van Trulli, lijkt hij toch redelijk tevreden dat hij het einde wist te halen; "Ik ben echt blij dat ik de finish heb gehaald in mijn eerste grote prijs. Mijn start was goed en ik voelde me comfortabel in de auto, toch denk ik dat ik best wat sneller kon tegen het einde van de race. Maar het belangrijkste is dat we de race volledig konden afwerken en dat zal me veel ervaring bezorgen, die goed van pas zal komen in de volgende races." De Belg heeft zijn blik alvast helemaal gericht op de volgende GP. "Het was een zeer productief weekend en we zullen leren uit onze fouten om vanaf de volgende race in Maleisië een verdere stap vooruit te maken." Het feit dat d'Ambrosio niet beschikt over een competitieve wagen neemt niet weg dat hij geen gelegenheid zou hebben om zich te bewijzen. Onze landgenoot kan zich voorlopig best richten op het bijbenen en eventueel zelfs bekampen van zijn ervaren ploegmaat Timo Glock.

Red Bull Racing - Sebastian VettelDe volgende stop van dit mondiale circus is het circuit van Sepang te Maleisië, in het weekend van 9 en 10 april.

Uitslag na 58 ronden
01. Vettel Red Bull 1h29:30.259
02. Hamilton McLaren + 22.297
Melbourne - Ambiance03. Petrov Renault + 30.560
04. Alonso Ferrari + 31.772
05. Webber Red Bull + 38.171
06. Button McLaren + 54.300
07. Massa Ferrari + 1:25.100
08. Buemi Toro Rosso + 1 ronde
09. Sutil Force India + 1 ronde
10. Di Resta Force India + 1 ronde
11. Alguersuari Toro Rosso + 1 ronde
12. Heidfeld Renault + 1 ronde
13. Trulli Lotus + 2 ronden
14. D'Ambrosio Virgin + 4 ronden

Marussia Virgin Racing - Jérome D'AmbrosioMelbourne - AmbianceDe beweegbare achtervleugel in actie

Foto's: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Formule 1 op zondag 27 maart 2011 om 11:56


Andere publicaties op Racingworld.be...