F3: Brands Hatch: Voorbeschouwing Sam Dejonghe

Toen Sam Dejonghe zich vorig jaar liet adviseren door een Formule 3 - expert, was één van de argumenten pro de European F3 Open, dat dit kampioenschap enerzijds een aantal beroemde (ex) Formule 1 circuits aandoet en anderzijds dat dit een heel belangrijk voordeel kan betekenen in zijn verdere racecarrière. Het permanente circuit Ricardo Tormo in Valencia, bekend voor de wintertesten van de F1, heeft Sam al achter de kiezen. Maar ook Magny-Cours en Francorchamps heeft hij dit seizoen reeds kunnen verkennen. Later op het seizoen staan ook nog Monza en Jerez de la Frontera op de kalender. Maar komend weekend trekt Sam met zijn Britse Team West-Tec en zijn Dallara F306 naar de roemruchte Britse omloop van Brands Hatch ten zuiden van Londen.
Vandaag de dag is Brands Hatch geen Formule 1 circuit meer; die eer komt Silverstone al vele jaren toe. Maar Brands Hatch was in het verleden regelmatig het terrein van Formule 1 wedstrijden, waar we ondermeer de Belgen Jacky Ickx (met Ferrari) en Thierry Boutsen (met Arrows) aan het werk zagen. En voor het gros van de latere F1 wereldkampioenen is Brands Hatch, en meer in het bijzonder het jaarlijkse Formule Ford Festival een bijna verplichte leerschool geweest. Voor grote namen als Ayrton Senna, David Coulthard en vele anderen, maar ook voor heel wat landgenoten van Sam zoals Didier Theys, Eric van de Poele, Vincent Vosse, Vincent Radermecker, Marc Goossens en Jan Heylen. Uiteraard ook voor tal van onze noorderburen zoals Jan Lammers, Jeroen Bleekemolen en Jaap van Lagen. En uiteraard is een race op Brands Hatch ook een jaarlijks terugkerend onderdeel van het Britse Formule 3 kampioenschap, dè opstapklasse voor Formule 1 piloten zoals recentelijk nog voor Sergio Perez, Jaime Alguersuari en Daniel Ricciardo.

“TV-uitzendingen, videogames en racesimulator niet meegerekend, is Brands Hatch voor mij onbekend terrein” aldus Sam Dejonghe.  “Ik kijk er dan ook enorm naar uit, want ik weet dat het een omloop is vol uitdagingen en valstrikken, waarbij constant klimmen en dalen elkaar in sneltempo afwisselt. Daardoor krijg  je heel wat blinde bochten met als meest bekende turn 1, de beruchte Paddock Hill Bend, waarop al velen zich de tanden stukbeten en waar je met een Formule 3 enorm kan profiteren van de beschikbare downforce, gezien deze (blinde) bocht in 6de versnelling aan pakweg 180 km/uur wordt genomen”.
                    

Over zijn doelstellingen en kansen is Sam heel duidelijk : “Beter doen dan de zes podia die ik tot nog toe bij elkaar reed, en blijven gaan voor die eerste overwinning in de Copa klasse waarin ik rijd. Al weet ik dat mijn teamgenoot en naaste concurrent Fabio Gamberini ook op dit circuit reeds heel wat ervaring opdeed. Maar toch wil ik er alles aan doen om de kloof zo spoedig mogelijk te dichten en zodoende mijn sponsors, supporters en vrienden een eerste overwinning te kunnen aanbieden”.

Wie Sam niet ter plekke aan het werk kan zien, kan beide races live volgen op Motors TV, race 1 op zaterdag 23 juli om 17u30 en race 2 op zondag 24 juli om 13u, telkens Belgische (zomer)tijd.

Sam Dejonghe press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 21 juli 2011 om 11:41


Andere publicaties op Racingworld.be...