Hongarije: Vettel weer snelste in kwalificatie

De kwalificatie voor de Grote prijs van Hongarije verliep zonder incidenten. De Red Bull’s bleken noch in noch in Q2 de snelsten te zijn en in Q3 leek het lange tijd erop dat Lewis Hamilton met de pole zou gaan lopen, maar op het einde perst Vettel alles uit zijn bolide en pakt alsnog zijn achtste pole van het jaar. Lange tijd leek ook Alonso te gaan meestrijden voor de pole maar in Q3 bleek de Spanjaard plots minder snel en zag Button alsook zijn teamgenoot Massa snellere tijden neerzetten. Jérôme D’Ambrosio was aanvankelijk sneller dan beide Hispania’s maar zag de beide rood/witte op het einde van de sessie zijn tijd nog verbeteren en zal dus als 24ste en laatste starten.
Geen regen op de Hongaroring maar wel een felle wind wanneer de 24 wagens de baan opgaan voor de eerste kwalificatie sessie. Zoals altijd verliezen we na Q1 beide wagens van Lotus, Virgin en HRT. De kloof tussen de achterhoede teams en het middenveld bedraagt zelfs twee seconden. Andermaal is D’Ambrosio trager dan zijn ploegmaat Glock, maar ditmaal moet hij tevens de twee HRT’s voorlaten. De zevende wagen die niet doorstoot naar Q2 is de Toro Rosso van Buemi, die morgen tevens nog vijf plaatsen wordt teruggezet op de grid als gevolg van zijn aanrijding met Heidfeld in Duitsland. De snelste tijd in Q1is voor Alonso die Hamilton vooraf gaat.

Ook in Q2 blijkt Alonso de snelste, ditmaal voor Button. Lewis Hamilton gokt op hardere banen, maar kan zich zonder moeite plaatsen voor Q3. De strijd om een plaats in de top 10 is bijzonder hevig tussen de Renault’s, de Sauber’s, de Force Inia’s en Schumacher. Lange tijd lijkt het alsof de Duitser het niet zou halen maar met zijn laatste ronde duikelt hij toch nog de top 10 binnen. Ook Sutil (Force India) en Perez (Sauber) halen Q3. Geëlimineerd zijn Di Resta, Petrov, Kobayashi, Heidfeld, Barrichello, Alguersuari en Maldonado.

Na een eerste snelle ronde in Q3 vinden we Hamilton voor Vettel, Alonso, Button, Massa en Webber. Alonso gaat als eerste voor een tweede snelle ronde maar kan zijn tijd niet verbeteren. Vettel, die tot dan nooit de indruk gaf over de snelste wagen te beschikken, rijdt echter een magistrale tweede snelle ronde en verdringt Hamilton van de pole. De Brit probeert nog te repliceren, maar slaagt er niet in om zijn tijd te verbeteren en blijft dus steken op plaats twee. Wie op het einde nog wel hun tijd verbeteren zijn Button en Massa, die Alonso voorbij gaan. Massa vierde, Alonso vijfde, het is lang geleden dat de Braziliaan nog eens voor zijn Spaanse teammaat start. Achter Alonso volgen een teleurstellende Webber als zesde voor Rosberg, Sutil, Schumacher en Perez, die niet aan rijden toekwam. 


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 30 juli 2011 om 22:40


Andere publicaties op Racingworld.be...