België: Wederom Vettel in één-twee voor Red Bull - D'Ambrosio 17e

Grote Prijs van België 2011 - StartGrote Prijs van België 2011 - Start
Met Spa-Francorchamps is het F1 circus aanbeland bij de twaalfde wedstrijd van het seizoen. Te noteren dit weekend is, zoals steeds in Spa-Francorchamps, het weerbericht alsook het twintigste jubileum voor Michael Schumacher. De Duitser reed op de Belgische omloop exact twintig jaar geleden zijn allereerste Grote Prijs. Tijdens de kwalificaties lukte de man uit Kerpen echter geen enkel rondje, en slaagde hij er dus niet in een tijd te klokken. Vanzelfsprekend viste de wedstrijddirectie hem terug op voor de wedstrijd van vandaag, al zal de Mercedes GP rijder helemaal achteraan het veld moeten starten.
Mark Webber - Red Bull RacingMark Webber - Red Bull Racing
Nog even vermelden dat Jérôme D'Ambrosio, ondanks het niet halen van de 107% grens, toch de start zal (mogen) nemen. Een eveneens belangrijke conclusie na de kwalificaties gisteren is dat veel teams reeds na enkele ronden problemen hadden met de slijtage op het zachte Pirelli rubber, herkenbaar aan de gele markeringen. Menig team, met Red Bull Racing op kop, dat start op de eerste vijf rijen trachtte te lobbyen om de banden te mogen wisselen of de set-up aan te passen voor de start van de wedstrijd. Men ving echter bot, waardoor Jenson Button, slechts 13e gekwalificeerd, of Michael Schumacher, achteraan de grid startend op de hardste bandensoort, misschien wel over de beste kaarten beschikken...

Het weerbericht is, zoals vermeld, steeds een belangrijke factor op de Ardeense omloop, maar in tegenstelling tot eerder deze week, zou het vandaag droog moeten blijven op en rond het asfaltlint. Pittig detail is dat de heren piloten gisteren, op een natte omloop, reeds hun set-up moesten kiezen voor de wedstrijd vandaag. Op die manier kan de meteo toch naar haar stempel drukken op de wedstrijd.

Michael Schumacher - Mercedes GPMichael Schumacher - Mercedes GP
Wanneer de lichten op groen springen, kent Rosberg een knalstart, terwijl Mark Webber wederom barslecht weggeraakt en enkele plaatsen terugvalt. Bij het insturen van Les Combes snoept Nico Rosberg de eerste plaats af van Sebastian Vettel, terwijl Fernando Alonso hetzelfde manoeuvre presteert bij Lewis Hamilton één ronde later. Aan het einde van de tweede ronde staat Michael Schumacher reeds op P13, op 10 seconden van leider en teamgenoot Rosberg.

Minder goed verloopt het Jaime Alguersuari, Bruno Senna en Timo Glock. De eerste twee rijders raken elkaar bij het aanremmen van La Source, met een kapotte ophanging en de de opgave tot gevolg bij Alguersuari wanneer de Spanjaard driest aangetikt wordt door Senna. Ook Timo Glock en de beide Lotus rijders raken betrokken in het startgewoel.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
In ronde 4 zien we Mark Webber en Jenson Button reeds vroeg in de wedstrijd pitten. Red Bull monteert de hardere bandensoort bij Mark Webber, waardoor het team nuttige informatie krijgt over de slijtage op beide compounds. Eén ronde later zoekt ook Sebastian Vettel, ondertussen wedstrijdleider, de box op voor een vers setje rubber met de gele markering.

Aan het einde van ronde acht verschijnt ook Fernando Alonso aan de pitbox. Vettel klokt op een nieuwer setje Pirelli's constant een halve tot een volle seconde sneller, blijkbaar het teken voor Ferrari om Alonso binnen te roepen. De Ferrari rijder komt de baan op net voor Mark Webber, maar de Australiër heeft een hogere snelheid en gaat in Eau Rouge nog voorbij aan Alonso! Het duurt niet lang alvorens Vettel wederom klaagt over buitensporige slijtage op zijn voorste Pirelli's, luttele ogenblikken later passeert de Duitser wel zijn landgenoot Rosberg aan de buitenkant van Blanchimont...

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Wanneer Lewis Hamilton in ronde twaalf zijn positie verdedigt tegen Kamui Kobayashi bij het aanremmen van Les Combes, stuurt de Brit zijn McLaren iets te fel naar de buitenkant van de bocht, maar raakt hierbij de Sauber. Hamilton wordt passagier van zijn wagen en knalt de vangrail in om te eindigen in de bandenstapels. De wedstrijdleiding twijfelt niet en stuurt de safety car de baan op. Menig rijder zoekt de box op, maar Fernando Alonso is daar niet bij. De Spanjaard bekleedt de eerste positie in wedstrijd, gevolgd door Mark Webber en Sebastian Vettel; deze laatste heeft echter zijn tweede stop al afgewerkt en opteerde wederom voor het zachte rubber.

Felipe Massa - FerrariFelipe Massa - Ferrari
Fernando Alonso mist zijn herstart niet als eind ronde 16 de wedstrijdleiding de safety car terug binnenroept. Teamgenoot Massa daarentegen verliest zijn vierde plaats aan Nico Rosberg, terwijl die andere Mercedes GP rijder, Schumacher, ondertussen op een ongelooflijke zevende plaats vertoeft. Eén ronde later is Alonso er echter aan voor de moeite als WK-leider Sebastian Vettel hem buitenom uitremt aan Les Combes.

Jenson Button - McLaren MercedesJenson Button - McLaren Mercedes
Halfweg de reguliere rijdtijd lijkt de wedstrijd vooraan het veld in zijn plooi te vallen. Nadat Sebastian Vettel eerder in zijn stint maar liefst één volle seconde sneller reed per ronde, lijkt dat voordeel te zijn weggeëbd nu zowel Vettel als Alonso klagen over hun banden. Jenson Button maakt echter gestaag progressie door het veld; de Brit haalt in goed twee ronden tijd achtereenvolgens Sutil, Massa en Rosberg in en moet nog slechts een tiental seconden toegeven op leider Vettel.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
In ronde dertig laat Fernando Alonso de wit gemarkeerde Pirelli's monteren en komt terug de baan op net voor Nico Rosberg. Eén ronde later volgt wedstrijdleider Vettel zijn voorbeeld, Red Bull Racing hoeft nu slechts de wedstrijd te controleren alvorens het team wederom een één-twee op haar conto schrijft. Ook Massa probeert via een pit stop in te halen, maar de Braziliaan slaagt er niet in Rosberg te passeren en rijdt een ietwat kleurloze wedstrijd.

Adrian Sutil - Force IndiaAdrian Sutil - Force India
Op twee ronden van het einde verzekert Jenson Button zich van een podiumpositie wanneer hij zijn McLaren voorbij Alonso's Ferrari stuurt. In diezelfde ronde passeert Michael Schumacher zijn teamgenoot Rosberg, nadat de Duitser rondenlang zijn tanden stukbeet op zijn landgenoot. Na 44 ronden is het Sebastian Vettel die voor de zevende keer dit seizoen het hoogste trapje van het podium mag betreden, voor teamgenoot Webber en een verbluffende Jenson Button, die op zijn beurt Fernando Alonso voorafgaat. Michael Schumacher eindigt in zijn "achtertuin" op een vijfde plaats, nadat de Duitser op een alternatieve strategie achteraan het veld was gestart. Noteren we verder de zevende plaats van Adrian Sutil, waardoor er maar liefst vier Mercedes krachtbronnen in de top zeven eindigen. Massa, Petrov en Maldonado sluiten de top tien af. Onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio sluit zijn eerste thuiswedstrijd in de koninginnenklasse van de eenzitterij op een zeventiende plaats, een tweetal seconden voor zijn teamgenoot Glock.

De volgende afspraak is de Grand Prix van Italië op elf september.

Foto's: Georges De Coster


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 28 augustus 2011 om 15:43


Andere publicaties op Racingworld.be...