Singapore: Vettel op pole en stap dichter bij wereldtitel - D'Ambrosio 22e

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Twee weken na Monza strijkt het Formule 1 circus dit weekend neer in Singapore. Deze Grand Prix is nog maar aan haar vierde editie toe, maar wordt door velen al beschouwd als één van de hoogtepunten van de kalender. Een goede lay-out, de prima locatie en het racen onder kunstlicht zorgen voor een unieke sfeer. Eerder dit weekend zorgden losse kerbs nog voor vertragingen in het programma waarna de FIA besloot enkele boordstenen weg te halen, wat in principe resulteert in een iets kortere ronde dit jaar.
Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
Naar alle gewoonte bepaalt Q1 wie van de gevestigde teams een wagen op stal mag zetten na de eerste 20 minuten. De snelste jongens kunnen een setje supersoft banden uitsparen aangezien het verschil met de staart van het veld aanzienlijk is in Singapore. In een sessie zonder enig noemenswaardig incident is het Vitaly Petrov die uiteindelijk de verwachte afvallers vervoegt. De Renaults, dit weekend nochtans voorzien van upgrades, hebben het duidelijk moeilijk op deze omloop en Bruno Senna maakt opnieuw indruk door zijn teammaat uit Q2 te knikkeren. Onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio moet maar 2 tienden toegeven op teamgenoot Glock en zal de race morgen starten van op 22ste gridpositie. De afvallers in de volgorde waarin ze morgen de GP zullen aanvatten: Petrov, Kovalaïnen, Trulli, Glock, D'Ambrosio, Ricciardo, Liuzzi.
 
Kamui Kobayashi - SauberKamui Kobayashi - Sauber
Na vijf minuten actie in Q2 wordt de sessie stilgelegd omdat Kobayashi zijn Sauber oncontroleerbaar lanceert in de controversiële chicane (bocht 10). Na een dikke vijf minuten hervat de sessie weer en de meeste rijders ondervinden weinig hinder. Hamilton moet net voor het einde van de sessie afrekenen met een lekke band rechts achter wanneer hij in achtste positie ligt. Slecht nieuws voor Hamilton aangezien hij dit setje supersofts alvast mag weggooien, zowel voor de kwalificaties als voor de race... De twee Force India's komen echter net te kort om de Brit uit Q3 te houden, maar stoten knap door naar de laatste sessie waar ze Red Bull, McLaren, Ferrari en Mercedes vervoegen. De afvallers in de volgorde waarin ze morgen de GP zullen aanvatten: Perez, Barrichello, Maldonado, Buemi, Senna, Alguersuari, Kobayashi.
 
Mark Webber - Red Bull RacingMark Webber - Red Bull Racing
Q3 start met een beetje vertraging wegens een extra inspectie van de kerbs. Nog voor het eerste snelle rondje start, zien we een tactisch steekspel op baan wanneer beide McLaren en beide Ferrari vechten voor de beste positie op de baan. Na de eerste reeks van chrono's voert Sebastian Vettel de tabellen aan, een halve seconde voor beide McLarens met Hamilton op kop. Massa, Rosberg en Schumacher houden het bij slechts één vliegende ronde en zetten respectievelijk de zesde, zevende en achtste tijd neer. Beide Force India's doen niet eens de moeite om een tijd neer te zetten en houden het voor bekeken. Ook Hamilton opteert ervoor om het bij één run te houden om zo een setje supersofts uit te sparen; hierdoor heeft de lekke band van de Brit geen gevolgen voor de bandenstrategie in de wedstrijd. Zowel Webber als Button gaan nog voorbij aan de Brit in hun tweede poging en sluiten zo aan achter Sebastian Vettel, die autoritair de pole pakt. Met de eerst rij in handen van Red Bull Racing zijn Vettel's kansen om morgen het kampioenschap binnen te halen alleen maar toegenomen.

Uitslag kwalificatie:
 
Q3
Jenson Button - McLarenJenson Button - McLaren

01.  Sebastian Vettel  (Red Bull-Renault) 1:44.381 
02.  Mark Webber (Red Bull-Renault) + 0.351 
03.  Jenson Button  (McLaren-Mercedes) + 0.423 
04.  Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) + 0.428 
05.  Fernando Alonso (Ferrari) + 0.493 
06.  Felipe Massa (Ferrari) + 1.419 
07.  Nico Rosberg (Mercedes) + 1.632 
08.  Michael Schumacher (Mercedes) geen tijd 
09.  Adrian Sutil (Force India-Mercedes) geen tijd
10.  Paul di Resta (Force India-Mercedes) geen tijd
Q2
Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari

11.  Sergio Perez (Sauber-Ferrari) + 2.685
12.  Rubens Barrichello (Williams-Cosworth) + 3.151
13.  Pastor Maldonado (Williams-Cosworth) + 3.339
14.  Sebastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari) + 3.703
15.  Bruno Senna (Renault) + 3.731
16.  Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari) + 4.931
17.  Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) geen tijd
Q1
Webber - Vettel - ButtonWebber - Vettel - Button

18.  Vitaly Petrov (Renault) + 3.438
19.  Heikki Kovalainen (Lotus-Renault) + 4.551
20.  Jarno Trulli (Lotus-Renault) + 4.615
21.  Timo Glock (Virgin-Cosworth) + 5.757
22.  Jerome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth) + 5.966
23.  Daniel Ricciardo (HRT-Cosworth) + 6.007
24.  Tonio Liuzzi (HRT-Cosworth) + 6.413


Foto's: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Formule 1 op zaterdag 24 september 2011 om 17:12


Andere publicaties op Racingworld.be...