Singapore: Vettel domineert, maar komt net tekort voor wereldtitel - D'Ambrosio 18e

Start van de GP van Singapore 2011Start van de GP van Singapore 2011
In de unieke omgeving van Singapore wordt de eindsprint voor het kampioenschap ingezet, een eindsprint die wel eens zeer kort kan uitvallen. Met nog vijf GP's voor de boeg na Singapore, kan Sebastian Vettel nu al zijn tweede wereldtitel behalen. De bal ligt in het kamp van McLaren en Ferrari om te verhinderen dat de jonge Duitser nu reeds de kroon op zijn fantastisch seizoen zet. Onder kunstlicht en met een indrukwekkende skyline op de achtergrond lijnen de 24 F1 bolides op, om de mogelijk zwaarste Grand Prix van het jaar aan te vatten.
Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
De start verloopt vlekkeloos en iedereen houdt het proper. De McLarens komen goed weg en Button gaat voorbij aan Webber. Ook Hamilton probeert Webber te passeren, maar de Australiër verdedigt goed waardoor de Brit gas moet lossen en terugvalt naar P8 en zo net als in Monza weer achter Schumacher komt te zitten. Ditmaal komt het het echter niet tot een rondelang duel tussen beide en Hamilton profiteert van DRS en KERS om voorbij te gaan aan de Mercedes. Nog geen ronde later moet ook Rosberg eraan geloven. Alonso maakt gebruik van het duel tussen Hamilton en Webber bij de start om twee plaatsen goed te maken om zo in P3 post te vatten achter Button. Vettel zet ronde na ronde de snelste tijd neer en na tien omwentelingen heeft hij al een straatlengte voorsprong op zijn dichtste achtervolger Button (+11 sec). Jérôme D'Ambrosio kent achterin het veld een goede start en gaat voorbij aan teamgenoot Glock.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Niet veel later nadert Webber op Alonso en zonder aarzelen haalt de Australiër hem in. Alonso beseft dat hij al veel van zijn banden heeft gevraagd en duikt als eerste van de leiders de pit in. De volgende ronde komt Hamilton recht onder de achtervleugel van Massa de pit in. Posities blijven ongewijzigd, maar in hun outlap komt het tot een treffen tussen beide wagens wanneer Hamilton Massa buitenom probeert in te halen op het einde van de DRS-zone. Resultaat is een beschadigde voorvleugel voor de Brit en een lekke rechter achterband voor de Spanjaard, beiden vallen ver terug en Hamilton krijgt een drive through voor zijn rol in het incident. Na Mark Webbers eerste pitstop wordt ook duidelijk dat Alonso zijn eerder verloren plaats weer heeft goedgemaakt en dus duidelijk de juiste keuze heeft gemaakt door vroeger binnen te komen.

Neutralisatie na de crash van Michael SchumacherNeutralisatie na de crash van Michael Schumacher
Na een derde van de wedstrijd leidt Vettel voor Button (+14s), Alonso, Webber, Rosberg en Schumacher. De twee Force India's maken indruk en volgen niet ver daarachter, met Sutil op kop. Het duurt echter niet lang of het duel Alonso-Webber flakkert weer op. Ook de Ferrari van Massa komt achterin het veld weer onder druk te staan van Hamilton die hem wat later passeert. De wedstrijd wordt vervolgens opgeschrikt door een safetycar, oorzaak is een spectaculaire crash van Schumacher die zich lanceert over de achterkant van Sergio Perez zijn Sauber. Ironisch genoeg zorgde Nico Rosberg met een stuurfout ervoor dat Perez in die positie verkeerde ten tijde van het incident. De kop van het veld maakt gebruik  van de situatie om een bezoek aan de pitstraat te brengen en de posities blijven ongewijzigd.
 
Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Vettel is meester over de herstart en slaat onmiddellijk een groot gat. Webber profiteert van de eerste vrije ronde om met een gewaagd manoeuvre Alonso in te halen. Maar de grootste winnaar van de safetycar periode is zonder twijfel Lewis Hamilton die inmiddels al is opgerukt naar de achtste plek. Niet veel later moeten ook Sutil, Rosberg en Di Resta eraan geloven. Tegen het einde van de race komt Hamilton net als de top vier nogmaals vers rubber halen waardoor hij dit groepje nogmaals moet passeren om zijn vijfde plaats te heroveren.

Jenson Button - McLaren MercedesJenson Button - McLaren Mercedes
Button perst nog een paar snelle rondetijden uit zijn vers setje supersofts en nadert stelselmatig op leider Vettel. Het verkeer zorgt ervoor dat het verschil nog drastisch slinkt, maar Button komt uiteindelijk een schamele 1,5 seconde tekort voor de overwinning die weeral naar Vettel gaat. Voor het kampioenschap betekent dit Sebastian Vettel nog maar één enkel puntje moet binnenhalen voor zijn tweede wereldtitel, enkel Jenson Button kan hem nog tegenhouden indien hij alle resterende GP's wint. Mark Webber legt nog beslag op de derde en laatste podiumpositie, voor Fernando Alonso en Lewis Hamilton, die de schade nog enigszins kan te beperken. Force India is best of the rest dit weekend en vooral Paul Di Resta maakt indruk met zijn zesde plaats, voor de eerste Mercedes van Nico Rosberg.
 
GP van Singapore - AmbianceGP van Singapore - Ambiance
Jérôme D'Ambrosio reed een anonieme race in het achterveld, maar behaalt toch een degelijke 18e plek, achter Vitaly Petrov en op 2 ronden achterstand van winnaar Sebastian Vettel.

De volgende Grote Prijs is die van Japan op 9 oktober. Jenson Button is naast Sebastian Vettel nog de enige rijder die aanspraak kan maken op de wereldtitel, al moet de Brit wil alle volgende Grand Prijzen op zijn naam schrijven als hij Vettel van de troon wil stoten. Wint Vettel over twee weken op Japanse bodem, dan is de Duitser per definitie wereldkampioen Formule 1 in 2011.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Uitslag race:
01.  Vettel          (Red Bull-Renault)                1:59:06.537 
02.  Button        (McLaren-Mercedes)            +     1.737 
03.  Webber       (Red Bull-Renault)               +    29.279 
04.  Alonso         (Ferrari)                               +    55.449 
05.  Hamilton    (McLaren-Mercedes)            +  1:07.766 
06.  Di Resta      (Force India-Mercedes)       +  1:51.067 
07.  Rosberg      (Mercedes)                          +     1 ronde 
Jenson Button - McLaren MercedesJenson Button - McLaren Mercedes
08.  Sutil             (Force India-Mercedes)       +     1 ronde
09.  Massa          (Ferrari)                               +     1 ronde
10.  Perez           (Sauber-Ferrari)                  +     1 ronde
11.  Maldonado (Williams-Cosworth)              +     1 ronde
12.  Buemi          (Toro Rosso-Ferrari)            +     1 ronde
13.  Barrichello (Williams-Cosworth)              +     1 ronde
14.  Kobayashi  (Sauber-Ferrari)                    +    2 ronden
15.  Senna           (Renault)                            +    2 ronden
16.  Kovalainen (Lotus-Renault)                     +    2 ronden
Paul di Resta - Force IndiaPaul di Resta - Force India
17.  Petrov          (Renault)                             +    2 ronden
18.  D'Ambrosio (Virgin-Cosworth)                 +    2 ronden
19.  Ricciardo     (HRT-Cosworth)                  +    4 ronden
20.  Liuzzi            (HRT-Cosworth)                 +    4 ronden
21.  Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari)             +    5 ronden

Foto's: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Formule 1 op zondag 25 september 2011 om 16:32


Andere publicaties op Racingworld.be...